A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 22., szerda

Minimálbér itthon és külföldön ( - Eu és a szélsőségek)

Minimálbér a nagyvilágbanElképesztő különbségek figyelhetők meg világszerte a minimálbérek tekintetében. Magyarország 93.000 forinttal, ami 295 eurónak felel meg, európai viszonylatban a lista alján áll.

Európában míg az Unió az egységesítésre és a szabad áramlásra törekszik a termékek, a szellemiség és egyebek (akár a növénytermesztés, az állattartás) terén, addig ez a bérek és juttatások vonatkozásában már egyáltalán nincs így. Ott nem számít az aránytalanság. 

Ha az országonkénti minimálbért tekintjük, akkor nálunk szinte mindenki jobban él tőlünk északra és nyugatra. Délen valamint észak-keleten kapnak csak kevesebbet, mint  Romániában, Bulgáriában, Litvániában, és Észtországban. Ők mondhatni ezen a téren a legszegényebbek, míg másban előttünk járnak.

Tőlünk nyugatra az Eu-s gazdagoknál. például.Nagy-Britanniában 1200, míg Belgiumban és Hollandiában 1445 euró a minimálbér. Egész Európában Luxemburgban a legmagasabb a szakképzetlen munkaerőnek járó fizetség, ez minimum 1801 euró, ami ötször annyi, mint Magyarországon, körülbelül 522.000 forint. A nem hivatalos minimálbér azonban még ennél is kiemelkedőbb Dániában, ahol 2240 eurót, azaz nagyjából 620.000 forintot fizetnek.

Világviszonylatban az európai Magyarország nem tartozik a legszegényebbek közé. Még a nálunk kevesebbet fizetők sem sereghajtók hiszen náluk is kevesebbet fizetnek például Kínában (kb. 30.000 forint), és Indiában (kevesebb, mint 10.000 forint!).
Ellenben a legjobban a világon Ausztráliában éri meg minimálbérért dolgozni, ott megközelítőleg 581.000 forintot kap(hat) havonta a munkavállaló.


*

3 megjegyzés:

  1. Mi a baj ezzel a bérrel?
    Hiszen tifajtátok útálja a nyugatiakat.
    Mongol meg etelközi bérekre vágyjatok ne a nyugatiakra!

    VálaszTörlés
  2. A magatok fajtája, meg felveszi a milliós polgármesteri apanázshoz az alapfokú nyelvvizsgáért járó ötezer forint forintot is.
    Az olyan alpolgármester fajták meg inkább felemeltetik az olyan megalkuvókkal mint a Kardos a lakossági díjakat, csakhogy a bennfentes kört gyarapítsa az érte járó Júdáspénzért cserébe.
    Ne félj, ők egyikőjük sem amolyan etiópiai éhbéren élősködő féreg.

    VálaszTörlés
  3. Dániában a 620 ezer forintért kevésbé éri meg, mint Ausztráliában 581 ezerért?

    VálaszTörlés