A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 21., kedd

Augusztus 20.-ai ünnepi megemlékezés sajátos mód Ócsán ( - képes beszámoló)

Idén, az önkormányzatunk ismét másutt tartotta ünnepi műsorát, mint eddig, vagy ahol tavaly.  

Pedig egy évvel ezelőtt még egy tájjelegű, műemléki környezetben álló korabeli parasztházat is elpusztítottak.  Úgy látszik ez a mostani váltás azt igazolja vissza, hogy az örökség rombolás nem hozta meg a várt eredményt. Az így kipusztított terület továbbra is alkalmatlan ebbéli ünneplésre.

Ráadásul a házhelyet, és területet azóta sem rendezték megfelelően. A beígért füvesítés elmaradt, csupán a lepusztított sivárság, az üres, gazos telek gyógyítatlan sebhelye varasodik műemléki tájon.


De augusztus 20.-a nem csupán a frissiben hordozott emlékek napja és nem a tavaly sebtiben átfedett Ágas-ház meg a lerombolt Lakatosház emléke. Ez a nap a helyi kicsinyesnek tűnő fájdalmon túl  mégis csak a keresztény  államlapító emlékéről kell, hogy szóljon.


A váltott helyszínek bizonyára annak a vezetői útkeresésnek a része, mely azt próbálgatja, hogy a városunkban létezik-e arra alkalmas olyan központi hely, ahol a nagyközönség méltón megemlékezhessen, vagy ünnepeljen. Ahol a fellépők és az utca embere, a közönség is elfér, s méltó teret kap ennek.


Nos az idén talán így esett a választás a Millenniumi tér-re ahova Ócsa Város Önkormányzata, az ócsai történelmi egyházak, és az Egressy Gábor Szabadidőközpont nevében hívták meg az embereket.  


A nemrég átadott játszótér szomszédsága, illetve az azzal kombinált kis tér szolgáltatta az idei környezetet, a rendezvényi hátteret.  Az árnyas fák adta hűs jól jött a rekkenő melegben. Jó érzés volt, hogy nem a multik árnyékában és a reklámfelületek alatt kell ünnepelni. Bár a téret az ünnepségre jobban is felkészíthették volna. A kiszáradt fa aljak, a poros játszótéri környezet megért volna egy alapos öntözést legalább a megelőző napon, és a rendezvény előtti órákban. Most is tapasztalható volt a rendezvényszervezők ebbéli előkészítetlensége, ahogy a vezérlő pult ismételten hibás, látható térben való elhelyezése.  


Amúgy az ünnepség  Jarábik Klára, az Egressy Gábor Szabadidőközpont kulturális igazgatójának szervezésében színvonalasnak mondható volt.  



A felvezető után, Bukodi Károly polgármester mondta el beszédét, majd a történelmi egyházak többsége helyett csupán a megszokottak szerint  Hantos Péter református vezető lelkipásztor hirdetett igét, majd megszokott áldását adta az "új kenyér"-hez.



Ezt követően szabadidőközpont szervezésében zenés ünnepi műsor került bemutatásra, amin szintre házigazdaként volt jelen Kovács Nóri, P. Petőcz András, a Színjátszó kör tagjai, az Ócsai Népdalkör, valamint az Ócsai Küstörgő Néptánccsoport. 

 
                           


A rendezvényen jelen volt több önkormányzati képviselő, és képviseltette magát a Pest Megyei Közgyűlés az elnökkel, és a sajtóstábbal. Jelen volt még a helyi önkormányzati újság tudósítója is, valamint a megbízott városi főépítész a családjával. Többnyire a családon kívüli közéleti szerepvállalásukat kifejezve.
Viszont külön kiemelném, hogy Ócsa város jegyzője, a megszokottak szerint tette tiszteletét jelenlétével. 


Ezt azért emelem ki, mert személye az aki minden ilyen jeles, kiemelkedő eseményen  rendszeresen és visszatérőn részt vesz. Tudom, hogy ez sokak számára megszokott, de ezzel a kiemeléssel jelezni szeretném, hogy ez nincs minden településen így. Nem is kötelezettsége. Ócsán ez lehet akár megszokott, vagy immár hagyományos, de mindenesetre elismerésre, és tiszteletre méltó cselekedett. Valahol a kiállást és a kitartást is megtestesíti a vezetés, és a város mellett.  Bár látnánk ezt az eredmények és a siker oldalán is.          
           


 








 *

24 megjegyzés:

  1. Jók a képek Fo-lak! Köszönjük.

    VálaszTörlés
  2. A nagy Ho, Hoho, Horváth, hol volt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kis Horváth, a tanítvány ott volt. Szembesítette magát azzal, amit elfuserált.

      Törlés
  3. A képeken is látszik, alig voltak. Ha ennyien fognak rájuk szavazni, akkor nincs már sok idejük hátra. A többi meg bla..bla...bla...és rohad szét továbbra is város, a környező kistelepülések meg szépülnek szerte az országban! Szégyen gyalázat! A tolvaj vízfejet nem zavarja, hogy lábonforgó-kacsából néha be kell járnia lopni.

    VálaszTörlés
  4. Ha mindig máshol jobb, akkor hogy lehet, hogy még mindig itt éltek? Fusztrált emberek vagytok, és ebben jól tudjátok támogatni egymást. Sajnállak benneteket és mérges is vagyok. Már egy ünnep sem szent számotokra. Olyan embereket piszkáltok, akikről semmit sem tudtok , csak fantáziáltok. Sőt szerintem valójában örülnétek neki, ha csak egy tizedét is tettétek volna ezért a közösségért. Habár az áskálódás is tevékenység, amiben ti jól feltaláljátok magatokat. Ha már egyébként a középkornál tartunk , akkor megjegyezném, hogy az ilyen embereknek vágták ki a nyelvüket.

    VálaszTörlés
  5. A közösségi médiában alig találni kritikus visszhangot. Itt meg fáj az igazság!

    VálaszTörlés
  6. A többiek mind más emlőjén csüngnek azért nincs kritika. Ha valaki meg szólni mer, akkor mindig jön egy nevesincs érintett, akinek ez nem tetszik.

    VálaszTörlés
  7. Neked van neved? Sehol sem láttam! Ti tényleg ennyire hülyék vagytok? Olyannal vádoltok, amiben ti sem vagytok különbek! Neked sem tettszett az én véleményem!!!!!!!!!!!!!! Idióták! Én viszont annyi előnyben vagyok, hogy tudom ti kik vagytok! Többet nem írok,mert az azt jelentené, hogy lementem a ti szintetekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A blog által körvonalazva, a saját portréjuk látványától szégyenkezve, úgy tűnik, kiváló motivációt kaptak „saját arcuk” helyreállítására.

      Törlés
    2. Elég ha olvasol és okulsz a történésekből.

      Törlés
  8. Most az a baja ennek az embernek, hogy a beszámoló a tavalyi eseményekkel kezdte a tudósítást?
    Akkor az a kényelmetlen, hogy mindezt nem feledve a köztudatban tarja a szerző.
    Csupán az érthetetlen a számomra, hogy amennyiben ez a tavalyi cselekedet ennyire vállalhatatlan ma, akkor miért fogtak bele és vállalták fel ezt egy évvel ezelőtt?
    Igen igaza van Folaknak, amikor felhozza ezt, mert a bontás által más nem maradt ebből, csak az emlék. Ezzel a visszatekintő tiszteletadással, kezdődik a beszámoló, ami egyébként nagyon korrekt, még akkor is, ha ez egyedüli. Tetszik, nem tetszik sehol másutt nem olvashatsz erről. Ráadásul a képek tetszetősek, és jók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az augusztus 20.-ai ünnepség, amióta a milleniumi park áll /2000/, mindig ott volt megtartva! Az egyetlen kivétel az előző évi volt, mivel akkor az ágasház átadó ünnepsége egybe esett 20.-ával. Nem értem miért kell félremagyarázni a dolgot. A város jelentős része örül a felújításnak, a műemléki környezetben álló "korabeli parasztház" 8 évi elhagyatottságában csak pusztult, helyrehozása lehetetlenné vált! Mellesleg semmiféle műemléki jelentősége nem volt. Mint szerkezetében, mint pedig kivitelezésében teljesen elütött a védett házaktól. Nem véletlen, hogy a műemlékisek is helyeselték a bontást.

      Törlés
    2. Az elmúlt 8 év már megint.
      Unalmas

      Törlés
    3. Hazudsz, mert a Műemlékvédelem nem is tudott a bontásról. Így ahhoz nem járult hozzá. Ócsa ezt "elfelejtette" leegyeztetni. Azért kezdtetek bele, mert tudtátok, hogy nem járulnak hozzá. Azt is tudtátok, hogy volt a felújításra árajánlat kérve, de azt nem engedtétek megvalósítani még a Dönti idejében. Akkor is ez a Horváth, Bukodiból álló fideszes banda volt az, aki megakadályozta ezt. Tehát ti hagytátok megrogyni az épületet. De még így is érdemes lett volna a megmentésre. Amit most erre a bontásra és amit a reformátusok épületének megtámasztására költöttetek, vagy a vasúttársaság aluljárójára, abból a pénzből nem csak a műemléki jelleggel felújítani, hanem berendezni és látványossá tenni is lehetett volna.
      Ezért a gennyes hazugságért, a gáncsos rombolásért és rosszindulatú kártevésért, az ennek ellensúlyozásaként kifejtett propagandáért örvendetek közutálatnak.

      Törlés
    4. Ha csak ennyit tudsz reagálni egy nyilvánvaló hazugság cáfolatára: szánalmas.

      Törlés
    5. Hagyjátok már ezt a visszamutogatást. Az elmúlt kettő évben már ők vannak papíron is hatalmon. Az előtt, a négy évben is ugyanezek az emberek irányították a várost. Akkor is Horváth volt a megmondó ember, és Bukodi a bólogató. Az, hogy most a Bukodi lett a polgármester, Horváth az alfele, és Kardos pénzügyi elnök, azzal csak a sapkát cserélték le, no meg a fizetési borítékot. Különben semmi nem változott. Az van, amit akarnak. A Lakatos házat azért kellett eltüntetni, mert a Dönti fel akarta újítani. Erre jó alibi volt az Ágas házra kierőszakolt felújítás. Az egész egy pénzügyi alibi volt. A festés máris málladozik, egy évet sem bírt ki. Hiába számoltak el rá 5 milliót. Pénz leosztva, oszt jó napot.

      Törlés
    6. "A város jelentős része örül a felújításnak"
      Ezt onnan veszed?
      Személyesen köszönték meg neked?

      Törlés
    7. Az öreg düledező parasztház házra elkészült tervek voltak. Még sem újították fel, mondván, arra nincs pénz. A bontásra volt. Az önkormányzat a városüzemeltetés teherautójával vitte a szemétlerakóba a hulladékot, a tüzépes és a benzinkutas, meg az értéket. Közben mindezért még fizetett is az önkormányzat. A reformátusok házának megtámasztására meg hoppá, volt pénz. Hantos meg Ócsán élősködik. Állandóan a lakosságot feji. Hol a gyülekezetben, hol pedig az önkormányzatban. Még a templom villanyszámláját is a közpénzből fedezik. Érdekes, a katolikusok, a baptisták valahogy ezt házon belül megoldják. Kedves református hívők! több szerénységet, és önsanyargatást a népi helyett. Nem kell flancolni, tessék nyugodtan gyertyák használni. Az legalább illik az egyházi méltósághoz. Aztán lehet szamárháton is közlekedni, nem kell a drága autót annyira itatni. Negyed millióból sok nyomorúságos ember számláját lehetne rendezni félévente. Tessenek önellátóknak lenni. Csak addig nyújtózkodni, míg a lepel ér. Nem keljen mindenért a lakossági kasszába nyúlkálni. Az evangélikusok, az izraeliták sem kunyerálnak. Mindig csak a református egyház nyavalyog és viszi a városi költségvetést. Jó lenne erről a rendszeres dézsmáról leszokna a tisztelendő.

      Törlés
    8. Szívesen megnézném azokat az elkészült terveket!

      Törlés
  9. Sajna nem mentem el, remélem minél több anyag kerül fel, esetleg fotókkal, a bontásról.

    VálaszTörlés
  10. A pedofil maci sem volt ott. Nem volt érdekes.

    VálaszTörlés
  11. Kitűnő képes-írásos beszámoló.
    Van itt minden, helyi seriff pszeudo zsernyákkal az oldalán, bájgúnár lelkész, hízásra hajlamos csodacsatár, házasságszédelgő főtiszviselő, és dagadt vízfejű képviselő. Említést érdemel még a pályálya csúcsán lévő művésznő, kinek ízléstelenebbnél ízléstelenebb ruhakölteményeit nem győzőm csodálni. Focista térdei bűnös gondolatokat ébreszthetnek. Hiányoltam a vén rókát, úgy hírlik tábort vezet, és valamelyik gyermekotthonban "jótékonykodik".

    VálaszTörlés