A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 15., szerda

A főrendőrt is elérte a gyanú ( - körzetünkben a helyzet változatlan )

V. László után G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni volt főosztályvezetőjét is bűnszervezet tagjaként elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Bűnszervezet tagjaként elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg G. Imrét a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrségi korrupciós ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni volt főosztályvezetője június óta van előzetes letartóztatásban. G. Imre jogi képviselője, Zsurkán Béla tájékoztatása szerint védence panasszal élt és vallomásában megalapozatlannak tartja a gyanúsítást.

Az illusztráció egy körzeti megbízott interneten nyilvánosságra hozott felvétele - szabályos rendőrautó helyett
 Korábban Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője már sejteni engedte, hogy esetleg a nem túl távoli jövőben a V. László ügye kapcsán letartóztatott rendőrökkel is közlik majd, hogy bűnszervezet tagjaiként elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják őket. Fazekas kijelentette azt is, hogy a gyanúsítás módosításában nevesítették V. László jelenleg házi őrizetben lévő bűntársát, valamint utalásszerűen azokat a rendőröket, akiket az ügyben gyanúsítottként már kihallgattak.

Nagy meglepetésre Nógrádból Pest Megye rendőrfőkapitányává teszik Mihály Istvánt a távozó Simon Tamás – ex Szolnok megyei kapitány – helyére. Mihály István korábban a gödöllői kapitányságot vezette, s ezzel az időszakkal korábban vizsgálta az ORFK azt, hogy meghamisították-e a bűnügyi statisztikákat.

Ebben az időben történt, hogy a fővárosban való száguldozáson kapták Mihály István szolgálati autóját. A jármű állítólag áthajtott egy piros lámpán a fővárosban, és nem állt meg a nyomába eredő járőröknek sem. A Nógrád megyei rendőrök munkáját szeptember 1-jével Némedi Gábor irányítja.

Ezek után csodálkozhatunk, ha az Ócsa környéki körforgalmat változatlanul a kurvák és a stricik irányítják?  
Hiába a többszöri bejelentés, a dabasi körzet rendőrei képtelenek a balesetveszéllyel járó visszaélések felszámolására.  A szabálytalankodó, félmeztelen kurvák tovább rombolják  az amúgy is tépázott közerkölcsöt.

Az Ócsára vezető  körforgalom közepén nyugodtan folyhat az üzletelés, akár Ozorán - míg ki nem fakad a kelés

Közben persze a rendőrségen belül sem egyszerű a helyzet. A lezüllött, kétes állománytól már a saját vezetése sem vár el sok jót. Ezért is rengeteg leváltás és az átszervezés. A Pest megyei dabasi körzet azonban még kieseik ebből a körből.

Mintegy harminc személyi változást jelentett be a rendőri vezetők körében kedden a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen kiadott közleményükben. A szeptember 1-jétől életbe lépő vezetőcserékről – az indoklás szerint – szakmai és hatékonysági értékelésre hivatkozva döntöttek. Ugyanakkor szakmabeliek a listát látva nem annyira szakmaiságot látják a változások mögött, hanem inkább politikai akaratot.

A megyei főkapitányok élén bekövetkező változás a kedden délután már az említettek szerint érintik az ozorai fesztiválon folyó drogfogyasztás és –kereskedelem miatt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot vezető Simon Lászlót. Helyére Varga Péter kerül. A Hajdú-Bihar megyét érintő változásról is beszámoltunk már. A leváltott Fekete Csaba főkapitány a Pest megyei rendőrség rendészeti vezetője lesz. Hajdú-Bihart pedig az eddig békési rendőri állományt irányító Gyurasovics József veszi át. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével pedig Hudák Pált bízták meg.

Az ilyen mértékű vezetőcsere semmi másra nem jó, mint hogy félelemben tartsa az embereket – közölte a hvg.hu-val egy volt rendőr, aki elmondta azt is, többen vannak már, akik azt fontolgatják, hogy a testületen kívül keresnek munkát. Felhozták azt is, hogy mielőtt a húsz leggyengébb kapitányságról leszedik a keresztvizet, vegyék tekintetbe a helyi sajátosságokat, a létszámot, a bűncselekmény fajták közötti különbözőségeket. 
És mitől jobb a huszonegyedik, mint a huszadik – kérdezték.

A legnagyobb baj azonban mégis csak a rendőrség szellemi egységében van, mint azt az utolsó mondatba fogalmazott kéréd is mutatja. "Mitől lesz jobb a huszonegyedik, mint a ..."  Ebben benne van minden. Az, hogy egyik sem különb a másiknál, a kishitűség, az elfogultság a korrumpáltság, és a beleszarás. Az úgysem változik semmi szemlélete. Lehet itt a huszadik, vagy huszonegyedik valaki, akkor is a régi rossz beidegződések maradnak - ahogy kérdésfeltevésből mindez kicseng.

A rendőr, és a rendőrség a mag túlélésért küzd. Közben csupán eggyel nem számol. A lakossággal. Azokkal az emberekkel, akiért hivatottak lennének. Akikből tulajdonképpen élnek. 

Amíg a rendőrség ettől a szemlélettől, és ezektől a kollégáktól nem tud megtisztulni, addig soha nem lesz bizalom és elismerés a rendőr felé.  Amíg a rendőrségen belüli bűnözés, az összefonódás, a hamis tanúzás is jelen van, addig a rendőr nem lehet példakép.  A hatalmával, beosztásával visszaélő rendőrökre valóban nincs szükség. Még akkor sem, ha ez már a huszonegyedik, vagy huszonnegyedik után van.  A rendőr ne azt számolgassa, hogy hány érintett kollégája van és hogy a helyébe lépő sem különb, hanem arra figyeljen, hogy Ő maga és a társa ebben soha ne legyen érintett.  Mert ha a rendőr sem bízik meg a társaiban, illetve tudvalevőleg hiszi, hogy azok sem különbek, akkor a civil társadalom, az utca embere mit higgyen róluk?

Jó lenne már látni és tapasztalni a változást, a megtisztulást, és az eredményességet, hogy ne csak mindig a lakosság segítse a rendőrséget, hanem fordítva is.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése