A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 26., vasárnap

PROGNÓZIS - avagy őszig tart a nyár! ( - időjárás)

Ez már az ötödik tartósabb hőhullám az idei nyáron, így mindenképpen rendkívüli esztendő a 2012-es. Szakemberek szerint a forróság egyre inkább kitolódik, parádés indián nyár elé nézünk.    


Megbolondult az időjárás. Ezekben a napokban Szicíliában, avagy egy görög szigeten érezhetjük magunkat, ha a hőmérőre pillantunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt már a legmagasabb, piros riasztást adta ki több megyére a várható 37–38 fok miatt, ami vasárnapig tarthat.

Lehet, hogy szeptemberben is soha nem látott magasságokba emelkedik a hőmérő higanyszála?

– Konkrétumot nem tudok mondani ilyen távlatokra, viszont az tény, hogy az időjárásban is felgyorsultak a dolgok – állítja Németh Lajos. A meteorológus szerint mindez azt jelenti, hogy az abszolút melegrekordok megdőlése egyre gyakoribbá vált.

– Az 1950-ben mért 41,3 fokot csak 2000-ben szárnyaltuk túl Békéscsabán 41,7 fokkal, ám utóbbit ismét megdöntöttük 2007. július 20-án Kiskunhalason 41,9 fokkal. Ha ez így folytatódik, a melegebb napok időben is kitolódnak, így alapvetően két évszakkal – egy csapadékos, borongós enyhe téllel és egy pokolian meleg, aszályos nyárral – számolhatunk – állítja Németh.
Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika vezetője szerint rendkívüli év az idei.

– Ez az ötödik tartós hőhullám, ami jelzi, hogy melegedési folyamat zajlik. Modellszámítások szerint a Kárpát-medencében még melegebb és aszályosabb nyarak várhatók, szélsőséges, viharos csapadékkal, zömében felhőszakadásokkal – fogalmaz a szakember, aki szerint érdemes odafigyelni egy másik fontos jelenségre is.
– Az utóbbi tíz évben észleltük Magyarországon a legmelegebb periódusokat, ráadásul az átmeneti évszakok is kimaradtak, lerövidültek – állítja dr. Pintér Ferenc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése