A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 16., péntek

Be kell jelenteni a tűzgyújtást ( - a környzetszennyezés szabálysértés)

Örülünk, hogy végre megérkezik a tavasz, és vele együtt meg jön a jó idő is. Azok, akik családi házban laknak, vagy mezőgazdasági célú ingatlannal rendelkeznek, az idő előrehaladtával megkezdik a hasznosításhoz, műveléshez szükséges munkálatokat, vagy csupán csak a hobbikertészkedést. Mindez általában tűzgyújtással is jár, de kevesen tudják, hogy minden ilyen alkalmat előre be kell jelenteni a tűzoltóságnak. De érdemes megismerkedni a tűzgyújtással kapcsolatos további szabályokkal is.

Tilalom és szél ellenére éget, és fűstől a paraszt
Mint ismert, és ahogy portálunkon is beszámoltunk róla, a megyében és már országosan is tűzgyújtási tilalom van érvényben. Erről helyben csak a városháziak felejtették el értesíteni a lakosságot.
Ócsán a tiltás ellenére, vagy mert itt mindent lehet, egymást érték a kert tüzek már az ünnepnap alatt. A szomszédok meg nyelték a füstöt. Persze ezzel ismét senki nem törődött. Pedig volt, hogy egy teljes utcát lepett el a füst. Mondják, ez amolyan helyi szokás.
A kérdés csupán az, hogy erről ki szoktatja le a közösséget veszélyeztetőket, ha már a jogszabály és tiltás nem elég?
Pest megyében az előző estig 64 ilyen riasztást kaptak a tűzoltók. 
Ócsára is hívhatták volna őket. A jogalapot a felelőtlen nemtörődöm  lakosok biztosították.

Két utcát is belep a füst - a legkevesebb a bírság lenne

Állandó tavaszi munka a kertekben keletkező hulladékok elégetése. Sokunknak okoz ez problémát, pedig az országos szintű jogszabályok is foglalkoznak vele, ám a lakosság gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja, vagy nem ismeri őket.


Az avarégetés magyar betegség.



Kisvárosokban, falvakban gyakran találkozunk azzal, hogy a ház körüli munkák során felhalmozott éghető anyagokat égetéssel semmisítik meg. Ez azonban fokozott elővigyázatosságot és veszélyt is rejt magában, és a környezetre nézve is. Ebből  a szempontból a két legveszélyeztetettebb időszak a kora tavasz és a késő ősz, vagyis a kerti munkák kezdete és vége, amikor a kiskert tulajdonosok az összegyűlt gazt, szemetet stb. előszeretettel elégetik el.

Végkifejlet - ezért a tiltás
Kevesen gondolják, és szerintem ennél is kevesebben tartják be, hogy a növényi hulladékok elégetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek számít. Ezért az égetés helyét, időpontját, terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak be kell jelenteni.

Tudni kell azt is, hogy a településeken önkormányzati rendeletben szabályozzák, szabályozhatják, hogy az égetésre az év mely hónapjaiban, illetve mely napszakokban kerül sor. A rendelet, illetve a tűzgyújtási tilalom vagy szabályok megszegői szabálysértést követnek el, amennyiben a cselekményt szándékosan követik el. Amennyiben abból közveszély, sérülés, halál, kár származik, akkor az elkövető bűncselekményt (rongálás vagy közveszély okozás) valósít meg.

Fontos szabály, hogy a növényi hulladékok égetését csak úgy szabad végezni, hogy e tevékenység ne jelentsen a környezetre tűz- és robbanásveszélyt. Tehát az éghető, robbanó anyagoktól, gépjárművektől távoli, elhatárolt területen, kontrollált körülmények között végezhető a tevékenység. Határozottan tilos a tűzet magára hagyni.
 
De miért is kell elégetni az avart? Hiszen lehetne komposztálni. 
A komposzt, kevert szerves trágya, mely növényi anyagok bomlásából keletkezik. A komposztálás két okból is ajánlott: egyrészt a talajok termőerejének gazdagítása, ugyanis a jól kezelt kerti komposzt nitrogéntaralma megközelítőleg azonos az érett marhatrágyáéval. Nagyanyáink, nagyapáink kertjének félreeső zugában megszokott szemétdomb, trágyadomb, esetleg trágyagödör nem volt más, mint egy valódi komposztáló "mű".
A másik ok a szerves hulladékok egészségügyi szempontból való kezelése. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során!

Sajnos a kerti hulladékok elégetése során a mérgező, rezisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik.

Ha ezek után az égetés mégis elkerülhetetlen, az alábbi előírások betartása rendkívül fontos!
  
-         A kerti hulladékot úgy égessék, hogy az égéstermékek (füst, pernye) kárt ne okozzanak.

-         Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.

-          A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.
-         Lehetőleg szélcsendes időbe végezzük el az égetést.
-         Már a  tűz meggyújtása előtt gondoskodjunk arról, hogy a tűz ne tudjon tovább terjedni!
-         A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.
-         A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.
-         Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható legyen.
-         Az avar-, a tarló-, a nád- és a növényi hulladékégetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység melyre engedélyt kell kérni..
-         A nagy terjedelmű égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával a tűzoltóságnak írásban be kell jelenteni.
-         A növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. - meg kell szüntetni.

Vigyázzunk a tűz nem vigyáz!!

Amennyiben nem kívánt tűz keletkezett haladéktalanul hívja a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számokat!!
 
A légszennyezés egyik legnagyobb őszi forrása az avarégetés.

Kérjük a kertbarátokat, hogy az összegyűjtött avart, zöld-hulladékot ne égessék el! 

A legjobb megoldás a komposztálás, ami segít a talaj termőképességének megőrzésében.

A tiltott tűzgyújtás, a szabályellenes égetés büntetéssel járhat.
*

36 megjegyzés:

  1. Szerintetek ki szab gátat a gyökereknek?

    VálaszTörlés
  2. Fel kellene végre fogni minden itt élőnek, hogy ez már egy város, még ha sajnos a látszat nem is ezt mutatja.
    A szarral megrakott traktornak, nem a város útjain a helye, mint ahogy az avart sem a kertben égetjük, mert mást igen csak zavarhat a füstje.

    VálaszTörlés
  3. Nem csupán az számít, hogy a suttyó mennyire veszi emberszámba a szomszédokat, hanem, hogy tilos avart és hulladékot égetni!
    Természetesen a közeterületfelügyelő ilyenkor a rendőrrel együtt nincs szolgálatban és nem tud semmiről. Ezért ilyen ez a város.

    VálaszTörlés
  4. Ha szolgálatban lettek volna sem történt volna semmi.
    Itt nem cél a büntetés, mert megharagszik a választópolgár.

    VálaszTörlés
  5. A jegyző azért nem ennyire kíméletes. Az adófizetőket állandóan 200 ezres bírsággal fenyegeti.

    VálaszTörlés
  6. Fel kellene már fogni minden itt élőnek, hogy hála Istennek, még vannak, akik Ócsán megművelik a földjeiket (és azt bizony trágyázni kell, még ha egyeseknek nem is tetszik a trágyával megrakott pótkocsi látványa), vannak, akik megművelik a kertjüket, tartanak baromfit és vágóállatot. Mindenkinek ehhez kellene visszatérni, mert ebben van a jövő: csak így lehet majd egészséges gyümölcsöt, zöldséget és húst enni.
    Ócsa egy falu, nevezhetik a közigazgatásban bárhogyan, akár városnak is. Egyáltalán nem értek egyet az erőszakos elvárosiasítással, mert az semmi jóra nem vezet.
    Aki városban akar élni, az menjen oda: majd vegye a hipóval mosott húst a Tesco-ból, vegye a lassan hatvan forintos tojást és a génkezelt zöldséget és gyümölcsöt. Akkor biztosan nem kell majd trágyás kocsit látnia...

    VálaszTörlés
  7. A szar rendeltetési helyre való eljuttatásának van szabályos módja.
    Aki, ezt nem képes betartani menjen egy tanyára lakni, és ne zavarja a kulturált városi ember életét a látvánnyal és a szaggal.

    Úgy látom te egy kicsit lemaradtál a fejlődést illetően, de majd az a pár ezer itt élő kulturált város lakó segít neked feldolgozni az eseményeket.
    Amennyiben ez nem menne, keress egy neked megfelelő trágyaszagú kis falút.

    VálaszTörlés
  8. Tközlekedniúlméretes munkagéppel, rendszám nélküli vontatmánnyal és trágyával rakottan nem lehet lakott területen belül és főbb közlekedési útvonalakon közlekedni. A szaros traktor menjen a földúton, a mezőgazdasági céllal fenntartott utakon körbe. Azért mert Ócsán a közterületfelügyelő és a helyi rendőr ezzel nem foglalkozik, attól még a szabály az szabály. Csak egyszer kéne elkezdeni szankcionálni és máris tudnák, betartanák a rendet.

    VálaszTörlés
  9. Ezek nem értik meg, hogy nem csak a disznót nem lehet moslékkal etetni, az embereket sem lehet szaros lével locsolt paradicsommal, eperrel tömni.
    Úgy tűnik a paraszt nem foglalkozik az előírásokkal, a berögződött rossz szokásoktól nem tud szabadulni. Azt sem érti meg, hogy rajta kívül, mások is élnek körülötte, akikre tekintettel kell lenni.
    Ma már a kutyát sem lehet verni, vagy a macskát rugdosni. A kecske nem szexuális állat. A birka a tehén nem kóborolhat az úton. Még a kutyát is befogják, ha meglátják. A ló sem szarhatja teli az utcát, mert az ürüléket az állat után össze kell szedni. A libát nem lehet töméssel kínozni, és a tyúkot sem lehet szűk ketrecbe zsúfoltan tartani.
    Most meg azért emelik a tojás árát, mert nem képesek ettől a rossz beidegződéseiktől megszabadulni. Pedig erre több mint tíz évük volt.
    Ergo a szart sem visszük az emberek közé és nem bűzösítjük, füstöljük tele a környéket. Mert ahogy Te sem, úgy a másik sem eszik szart, vagy nyeli kényszerből a másik füstjét. Amennyiben ezek az emberi szabályok nem mennek, akkor valóban ki kell költözni a városból.
    A városiasodást pedig magatok akartátok, amikor szavazataitokat a buksira adtátok. Itt már a hulladékot is szelektíve gyűjtjük és nem a környezetet terhelve ássuk, vagy égetjük. Ez a XXI század, még akkor is ha a gyökerek régmúltbéliek.

    VálaszTörlés
  10. Hát én csak 1 paraszt vagyak. A finom uri népek menjenek ócsárol a gyütmenteknek it semi hejük eddig sem volt ez után se lesz. Ha nem jó atrágya amiköll a földnek zabáljátok az euros eket az jó léesz nektek. éljen a jobbik vona Gábor hol vagy hogy meg védd a magyar gazdaságot az it iroktól akik mint az Orbán mondta hazaárulok mind. Nem köl idjönni ha nem tetszik a hely menjetek a városotokba visza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a gond testvirbátyám, hogy nem a város gyütt ide, hanem a vidék városiasodott. Amikor a Szűcs gyereket a lalit kiengedtük a faluból, na mi akkor vesztünk oda. Most nézd meg milyen házban él. Ezért köl nékik a város. Luxusra fáj a foga és mán büdös néki a trágya. Ezek csinálják a legnagyobb bajt.

      Törlés
    2. Egynek, egy vagy, de az jó nagy!

      Törlés
    3. A te értelmi szinteddel már kinöted ezt a várost.
      Lépj egy fokkal feljebb és költözz egy tanyára.
      Ott nem bántja majd a szemed a "gyütment" finom úri nép látványa.
      A trágyát is szagolhatod naphosszat és a kecskét is dughatod kedvedre.

      Törlés
  11. Azt látom, hogy egyes hozzászólóknak fogalmuk nincsen a mezőgazdaságról, a föld műveléséről vagy az állattartásról..
    Ezért is tart az ország ott, ahol tart.
    Ajánlani fogom az ócsai gazdáknak, hogy majd legközelebb repülővel szállítsák a trágyát a földekre, mert egyeseknek nagyon érzékeny a szaglószerve. De ezek az egyesek valószínűleg nem tudnak életben tartani egy paradicsomtövet sem.
    Vissza lehet menni Pestre, és járni a Tesco-ba, majd enni a szemetet. Hajrá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelj már te nagyon okos.
      Ez a város meg azért tart itt,mert ilyen parasztok lakják mint te.
      A városban nincs állattartás és földművelés,mit keres itt akkor a traktor?
      Mi köze a trágyához városban élőnek?
      Olvasgasd már a helyi rendeleteket aztán magyarázz itt tescoról meg paradicsomtermesztésről.
      Nem minden itt élő ember földműves,és nem is kell hogy értsen hozzá bárki is.
      Ezzel is csak egy jó nagy baromságot írtál.

      Törlés
  12. Még egyszer leírom, hogy megértsd.(bár kétlem)
    Művelje a paraszt a földjét, tőlem trágyázza is ahogy akarja, de a trágyának a rendeltetési helyre való eljuttatásának megvannak a szabályai.
    Fentebb le vagyon írva mi az.
    Ennek semmi köze a Tescohoz.
    Az, hogy emberek Pestről ideköltöznek, nem egyenlő azzal, hogy földműves paraszt akar lenni belőlük, és hogy fel kell venni azt az igénytelen stílust, amit többek közt te is képviselsz.
    Egy rossz beidegződés, amit te képviselsz.
    Vidék = földműves = szarszag.
    Próbálj meg városban gondolkodni, mert Ócsa az, és a szaros traktor nem a város útjaira való!
    Többek közt ezeknek a szabályoknak a betartásától lesz rendes, tiszta és kulturált egy város.
    Írtam, ha te szar szagra vágysz költözz egy tanyára, és tőlem még a tehenek közt is aludhatsz, de azt aki kulturált körülmények közt akar élni ebben a városban, ne cseszegesd az ostobaságoddal.

    VálaszTörlés
  13. Ne erőlködj úgy sem érti és nem is fogja soha.
    Keveri szezont a fazonnal.
    Ebbe az igénytelenségbe született bele és fogalma sincs mi az a városi kultúra.

    VálaszTörlés
  14. Ócsán először a parasztok voltak, és csak utána jöttetek ti. Ezt nem kellene elfelejteni, és jó lenne tiszteletben tartani a PARASZT munkáját, mert ő volt itt előbb. Szívesen ajánlok pár olvasmányt, akár szépirodalmit is, csak hogy ne beszéljetek mellé, és főleg olyan lekezelően a földművelő parasztról.
    Ha már valaki úgy dönt, hogy ideköltözik, akkor legalább jól nézze meg a helyet, és ismerje meg előtte. Így talán nem fordulhat elő az, hogy az "igénytelenségbe" jön, és egyéb nem jön ki a száján és a tollán. Ja! És a helyetekben én nem büszkélkednék azzal a városi kultúrával és kulturált körülményekkel, amiket Pesten ismertetek meg.
    Még valami: ha a gyermekeddel elmész mondjuk a Tájházba egy töknapra, akkor jó lenne tudni, hogy pl. a tököt a helyi gazdák termelik és adományozzák a tájháznak, hogy a gyermeked ki tudja faragni. Ha elmész egy rendezvényre a tájházba, és netán sült krumplival kínálnak meg, akkor azt szintén egy ócsai paraszt adta erre a célra. Gondolom, jóízűen megeszed. Néha gondolj bele, honnan van.
    Sajnos, rá kellett jönnöm, hogy hiába mondja Vona Gábor, hogy a mezőgazdaság az egyik legnagyobb húzóágazat, és hiába tudjuk jópáran, hogy ez így van, amíg ilyen a hozzáállás, a gondolkodásmód, egyáltalán a termőföldhöz, de írhatnám azt is, hogy az anyaföldhöz való viszonyulás, amit ezekben a hozzászólásokban olvastam, addig nagyon nehéz dolgunk lesz.

    VálaszTörlés
  15. Azok a ti, akikre gondolsz itt adóznak, ezért cserébe elvárják, hogy a város ahol élnek KULTURÁLT körülményeket biztosítson.
    Ebbe beletartozik az is, hogy a szart nem a városon keresztül szállítják.
    Mert, hogy nem is lehet!
    De látom számodra ez teljesen mellékes, mert szerinted itt ez a természetes.
    Fogalmad sincs arról sem, hogy az ide költöző pesti ember milyen kultúrát szívott magába, és mit hozott onnan magával, tehát erről értekezned teljesen értelmetlen és felesleges.
    Zagyválsz itt arról ki volt itt előbb és ki mikor jött.
    Ez csak egy rasszista megnyilvánulás, de ez már megszokott tőled.
    Az érdekes az, hogy te is csak egy betelepült vagy.
    Mellesleg azt hol olvastad, hogy itt bárki is lekezelően írt volna a földműves parasztról?
    Egyszerűen arról volt szó, hogy a szarszállító traki itt nem közlekedhet és nem a városba való.
    Ennyi.
    Erre te jössz az anyaföldel, meg Vonával.
    Nem is értem, ő hogy került a képbe.
    Nem a mezőgazdaság miatt költöztem ide, és szokj hozzá a gondolathoz, hogy rajtam kívül, még vagyunk így ezzel egy "páran" ebben a városban.
    Sőt!
    A közeljövőben még biztosan költöznek ide mások is Pestről, akiket szintén nem fog izgatni, viszont a kultúrát hozzák magukkal, mert a várost elnézve és téged olvasva, erre itt nagy szükség van.

    VálaszTörlés
  16. Tehát mivel a paraszt előbb volt itt ezért áthúzhatja a szart a városon?
    Ezért nem vonatkozik rá helyi rendelet?

    VálaszTörlés
  17. A paraszt attól paraszt, hogy szarik az előírásokra a szabályokra. Csak a rúgásra reagál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasva titeket "kitelepülteket" nem is bánom, ha 70-80 forint lesz a tojás Húsvétra vagy gond lesz a baromfihús ellátással.

      Törlés
    2. Na ez idáig gyütmentek voltunk, most meg már kitelepültek:)
      Egyszerű a gondolkodásod, mint a faék, ezért megsúgom, nem jelent gondot megvenni a 70-80 forintos tojást, és a baromfihús "beszerzése" miatt sem kell aggódnod.

      Törlés
  18. A bolt előtt is azért ihatja a sört a röviddel, mert ő volt itt előbb.
    És, aki idemer költözni (egyes ős lakos beleegyezése nélkül) ,az számoljon azzal, hogy ez a helyi kultúra része, a szart szállító traktorral együtt.
    Ezzel kapcsolatosan elérhető pár szépirodalmi mű is, mint például a "Hogyan szarjunk a helyi rendeletekre" című.
    Vagy az "Igénytelen vagyok, jó ez a város nekem így is"

    VálaszTörlés
  19. A gyökerek felett eljárt az idő. Most a tyúktojással küzdenek, mert már nem lehet ketrecben tartani a baromfit, erőszakosan tömni a libát, és rugdosni a kutyát, és meghágni a kecskét. Nem értik, hogy a ló, miért nem szórhat citromot össze-vissza mindenhol, vagy hogy miért nem lehet fekáliával locsolt zöldségfélét árusítani. Azt sem fogják fel, hogy eljárt az idő az emésztők felett. Igaz az állattartás átalakítására vagy tíz évük volt, de nem foglalkoztak vele. Eu-s pénzért leölték a tehenet kiirtották a gyümölcsöst kivágták a tőkét. Új uniót akartak. Megszavazták, ahogy a városiasodást. Most meg azon vannak kiakadva, hogy eljárt felettük az idő. Törzsgyökerek, bunkók, igénytelen taplók. Nem képesek a városiasodáshoz felfejlődni. Azt sem tudják, hogy korábban mire szavaztak, most meg reklamálnak, mivel ez kötelmekkel jár.

    VálaszTörlés
  20. Hát, nem vagytok valami vendégszerető nép!

    VálaszTörlés
  21. Az egyik nap a polgármester utcájában égették az udvaron a szemetet, tegnap pedig a rendőri lakás szomszédságában égették a gazt a tűzgyújtási tilalom ellenére. Persze, hogy nem szólt rá a gyökérre senki, hogy ezt nem lehet. A felelőtlenségnek, a nemtörődömségnek nincs határa.

    VálaszTörlés
  22. Az országos tűzgyújtási tilalom a külterületekre vonatkozik - mint azt tudni illik.......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belterületen sem lehet piromániáskodni. Tiltva van a városon belüli avarégetés!

      Törlés
    2. Ismét tévedés..... Heti két napon engedélyezve van.

      Törlés
    3. Csak nem tilalmi időszakban!

      Törlés
    4. Tévedés, mert zsírt égetni bár hol lehet, a tilalom nem vonatkozik egyetlen helyre és korosztályra sem.

      Törlés
  23. 06:42! Ismét tévedés, alapvető jogi ismeretek..... nem vonatkozik belterületi ingatlanra.
    07:02! Tökéletesen igazad van!

    VálaszTörlés
  24. Ócsai prosztókra semmi sem vonatkozik.

    VálaszTörlés
  25. Az új tűzvédelmi szabályok a hatósági jogkörök gyakorlását lényegesen módosították (a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló 79/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kr.).
    A tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló 13/1997. (II. 26.) BM rendeletet, – az új kormányrendelettel azonos, 2007. május 1-i hatálybalépéssel – a 12/2007. (IV. 25) számú ÖTM rendelet váltja fel. A Kr. a tűzvédelmi hatósági és szakhatósági jogköröket újraszabályozza. Ez főszabályként a jegyzőtől a tűzoltósághoz telepíti a tűzvédelmi bírság kiszabását. Azaz ismét a tűzoltósághoz került a bírságolás!

    Tilos az égetés, de kivétel van

    A tűzgyújtással, tűzgyújtási tilalommal és a mezőgazdasági hulladék égetésével kapcsolatos jogi szabályozás kereteit a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet (továbbiakban: R) 11. § (1) bekezdésével elrendelt általános tilalom (Hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.), másrészt ez alól kivételt engedő szabályok felsorolása határozzák meg. Ez utóbbi szabályok a jogforrás kibocsátója, a terület jellege (erdő, természetvédelmi terület, védett terület) és a szabályozás tárgya (milyen jellegű hulladékra terjednek ki) jelentősen differenciálódnak, aminek következménye a széttagoltság, áttekinthetetlenség.

    Az R. 11. § (1) bekezdése szerint:

    Hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

    A fenti szabályozás (1) bekezdése általános jelleggel megtiltja hulladék nyílt téri égetését.
    A (4) bekezdés a tilalmat kiterjeszti a lábon álló növényzet, tarló illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék (továbbiakban: növényi hulladék) égetésére is. A (4) bekezdés a tilalom alól abban az esetben ad engedélyt, ha jogszabály másként rendelkezik.

    A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (továbbiakban: Kvtv) 48. § (3) bekezdése szerint:
    A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

    Ha belterületre vonatkozóan történt az égetés, úgy az áttekintendő szabályrendszerek köre kiszélesedik:

    a) Nem ütközött-e a tűzgyújtás – illetve égetés jogszabályi tilalomba (pl. Etv).
    b) Betartásra kerültek-e az OTSZ rendelkezései.
    c) Milyen a helyi szabályozás(önkormányzati rendelet) vonatkozik a területre.

    A c) pont vonatkozásában külön vizsgálandó kérdés az, hogy az önkormányzat rendeletének hatálya kiterjed-e az égetésre, tűzgyújtásra vagy sem (hol történt az égetés: telekhatáron/ utcai árokparton/magántulajdonban levő ingatlanon). Csak ennek alapján dönthető el, hogy a rendelet hatálya kiterjed-e az adott tevékenységre, vagyis a rendelet alkalmazható-e.

    Gyakran felmerülhet, hogy az égetés szabályszerű volt (azaz megfelelt az OTSZ rendelkezéseinek) de nem volt jogszerű (hiányzik az égetési tilalom alól feloldó jogszabály).

    VálaszTörlés