A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 4., vasárnap

Akadálymentesítették a Polgármesteri Hivatalt ( - képes beszámoló)

Pénteken, 15 órára hirdette meg a Bukodi Károly, Ócsa polgármestere az önkormányzat hivatalának hivatalos átadóját.

Még február 29.-én, az önkormányzat képviselő-testületének soros ülésén jelentette be a Bukodi Károly polgármester, hogy elkészült a hivatal akadálymentesítése, aminek műszaki átadása is megtörtént. Az ünnepélyes átadást péntek délutánra hirdette meg, amire minden érdeklődőt szeretettel meghív.  

A kötelező tájékoztatás (- címkézés)

Számomra a munkálatok alatt betekintésem nyílt a folyamatok megtekintésére, ezért láttam, hogy miként alakul át a hivatali belső.  Most azonban az átadás alkalmával egészen másként hatott rám a dolog.

Külcsin

Most azonban még csak kint várakozunk.  Nem vagyunk sokan. A lakosság részéről alig.  Ez ismét elgondolkodtat. Nem tudom megítélni, hogy ez az érdektelenség azért van e, mert helyi emberek nem követik figyelemmel a városban zajló eseményeket, vagy pedig azért, mert nem érdekli őket. A megítéléssel nem kicsit bajban vagyok, mert ennek a hivatalos átadásnak a prológját sehol nem láttam. Tehát, ha nem vagyok jelen a szerdai ülésen, akkor magam sem értesülök erről az eseményről. Ez tény. A hezitálások oka, hogy a soros testületi ülés viszont havonta meg van hirdetve, még sincs látogatottság. Ekkor hiába szól az ember, hogy a rendkívüli ülések hirdetményei lemaradnak a város honlapjáról, hiszen egyetlen civil sem jelenik meg. Nem érdekli az embereket a képviselői munka. Ez az összejövetel azonban más volt. 

Polgármesteri megnyitó - átadó beszéd

Mégis csupán az iskola, az óvoda, a városüzemeltetés, a szabadidő központ, az önkormányzat, a képviselő-testület és még pár érintett képviselte a várost. Többségükben mind érintett személyek. 

Meghívottak  ( - közönség)

Jelen volt még (hivatalból)  Szabó György jegyző, Horváth Zoltán főépítész, Fülöp Krisztina az Ócsai Kisbíró szerkesztője, Kecskés Zsolt a ComputerFutár  részéről.  

Megjelentek ( - közönség)

Polgármesteri tájékoztató ( - nyitány)
Megnyitóbeszédet Bukodi Károly mondott.

Kiemelte, hogy ez a beruházás nem felújítása a hivatalnak, hanem "csupán" akadálymentesítése. Ezt javarészt pályázati pénzből oldották meg.
Célja a korszerű követelmények megteremtése, a hivatal emberközpontúvá tétele, és jobb elérhetősége a célközönség számára. A jelen kialakítással némi átalakítás is megvalósult. 

Megnyitó - Átadó

  
Nem átvágás


Kívülről
A Bajcsy Zsilinszky utca felől megszüntették a gépjármű forgalmat. A sorompót lebontották. A bejáratot egy felhajtó rámpával látták el, hogy az, az egyik oldalról lépcsőzet mentessé váljon.  

Belülről
A bejárati ajtót kiszélesítették, és minden helységet küszöbmentesítettek. Az összes ajtót szélesebbre cserélték, hogy azokon akár kerekes székkel is be lehessen jutni. Az egyes irodákba, az előadókhoz a bejutást kívánták ezzel elősegíteni. Az épületen udvari kijáratát szintén korszerűbbre cserélték, ami már hőszigetelt, világos és kimondottan széles. 

Eligazító

A folyóson egy portaszolgálati pult került kialakításra, majd egy külön mosdó ahova kerekes székkel is kényelmesen be lehet jutni.
 
Kulturált és korszerűen tágas illemhely




Tájékoztató tábla a bejáraton belül is van.  Ezentúl az összekötő folyosó is szebb összképet mutat a korábbinál. A hivatal kivilágosodott, felfrissült és megszépült.
Jó érzés volt látni és tapasztalni a régi épület korszerűbbé válását.

Az illemhelyek mellett amiből már három is van, tovább haladva, a testületi ülések és a házasságkötések színterébe léptünk.

A tanácsterem, ami egyben házasságkötő terem is, szintén megújult. Itt nagyothallók számára is érthető hangosító berendezés került ki- és beépítésre.

Európai belső
Friss festést és burkolást kapott a nagyterem, korszerű energiatakarékosabb világító berendezések kerültek felszerelésre a kialakított álmennyezetbe. A két beépített ablakklímát lecserélték programozható split-klímákra, ami szintén komfortosabbá teszi a helységet a betartózkodók számára.   Ez egy nyári napon, egy esetleges öltönyös násznép számára bizony felüdülés lehet, ugyanis ez itt a házasságkötések megújult színtere, a hétköznapokon túl.

Az új burkolat közepébe Ócsa város címere került, ami kimondottan frappáns és elegáns megoldás. Félő azonban, hogy a mindennapi használat során kitakaródik, vagyis láthatatlanná válik. Főleg a testületi ülések alkalmával, amikor a körbeállított asztalok bezárják azt. Részemről ezért ezt a jó ötletet inkább a terem bejáratába helyeztem volna el, mint egy szimbólumot a belépő számára. Ott biztos hogy láthatóvá vált volna minden belé számára, ráadásul még amolyan honi érzést, vagy valami meghasonló ihletet is biztosított volna a számukra. 

Címeres burkolat

Ezt a kis intermezzót leszámítva szerintem az utóbbi évek egyik legértelmesebb és leghasznosabb beruházása volt ez az átalakítás, ami az akadálymentesítéssel történt.

Mustra ( - szemlélődés)
Végre a sok elfuserált, vagy eltékozolt beruházás után elmondhatom, hogy ez megérte a pénzét. Érdemes volt erre fordítani a közpénzt, mert mind látványban, mind praktikumban, ésszerűségben és célszerűségben ez a legjobb dolog, ami az elmúlt években ilyen irányban történt. 

Végezetül meg kell még említenem, hogy a beruházás tervezője, természetesen nem más, mint Ócsa főépítésze volt. Ez persze így önmagában nem egy dicséret, hiszen egy ilyen kaliberű kialakítás számára nem nagy kihívás. Olyan ez, mint egy óraközi dolgozat, amit egyszerűen abszolválni kell. Ennek ellenére, ez most sikerült. 

Hibás megjelenítés
Ezzel párhuzamosan a város hivatalos honlapja is akadálymentesítve lett, és a szombati nappal megújult.  Azonban ebbe apró malőr csúszott, mert nem minden böngészővel működik megfelelőn. Sőt egyes esetekben nem hogy akadálytalanná, hanem sokkal inkább kibogarászhatatlanná vált. Ezen bizony még dolgoznia kell a ComputerFutárnak, hogy pénzénél legyen.


Megnyitva, átadva
 
Kérem, hogy aki nem látta, nem tapasztalta, az nézze meg, mustrálja és használja akár a mindennapjainkban akár csak a hivatalos dolgok alkalmával. 

*

3 megjegyzés:

  1. azért, még nem teljesen akadálymentes a hivatal.
    ott van még a buksi és amarna.
    ők a legnagyobb akadályai a város kulturált fejlődésének.
    egy kerekes szék kellene alájuk, hogy azon tekerhessenek el innen jó messzire.

    VálaszTörlés
  2. A bajszos Asterix "becsületes" neve:György.

    VálaszTörlés