A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 29., szerda

Várostérkép virágokból - remek olasz példa ( - ezt kapjátok fel, ne a kábelt)


Az utóbbi napok történéseit amúgy is a lopások töltötték ki. Én most ehhez adnék ötletet.
Itt van erre egy remek olasz példa. Várostérkép virágokból.

Nézzünk a képre és gondolatban illesszük be a most készülő térburkolat mögötti parlagon hagyott részbe a Panyik Andor elején. Képzeljük el, hogy a hátunk mögött a Városháza, előttünk a fák vonulata után a műemlék Református Templom.  A lábunk előtt pedig Ócsa élő térképe virágokból. 
Mindez a két helyi kertészet jóvoltából, pusztán reklám céllal, amit az önkormányzati lap, mint ingyenesen referencia munkát és városi látképet közöl. A közlést következően pedig a hírt átveszi a megyei hírportál, a körzeti rádió, és tévé, majd az országos média, és végül a kertészek ingyen reklámja által megtérül a beruházás.

image0_1_1339567548.jpg_600x450

Én csak egy képet loptam el a Garden Map oldaláról, de szerintem az egész ötletet érdemes lenne. 
Egy zöld rendezvény kapcsán készített térképkertet Cassano d'Adda nevű olasz kisváros. Nem csak úgy összevissza, pusztán esztétikai alapon, hanem minden virág egy egy fontosabb épületet jelöl. A rózsaszínűek és a pirosak a lakóövezeteket, a fehérek az ipari és kereskedelmi területet jelzik. A középületek sárgák, a műemlékeket narancssárgával jelölték.

Budapesten is akadnak/akadtak szép mintás virágágyások. Mondjuk kerületcímeres vagy épp országcímeres. Sőt térképes is volt, mely Trianon után az elszakított országrészeket mutatta be növényekkel.

Ilyet, ismerve a helyi tisztségviselőket, el sem tudok képzelni. Ellenben olyat, ami pusztán egy ártalmatlan helyszínábrázolást jelenít meg, azt igen. 
Egy klassz Ócsa-térképet igen, el tudnék helyeztetni hasonló módon virágosítva. De persze ha ez itt nem tetszik, akkor bármely más önkormányzat lecsaphatna a témára. Nem kell hozzá más, csupán egy kis kreativitás.  A példa adott, mint már annyiszor. Most élnek vele?

Mindez a két helyi kertészet jóvoltából, pusztán reklám céllal, amit az önkormányzati lap, mint ingyenesen referencia munkát és városi látképet közöl. A közlést következően pedig a hírt átveszi a megyei hírportál, a körzeti rádió, és tévé, majd az országos média, és végül a kertészek beruházása, az ingyen reklám által megtérül.  A beruházás elismertséget hoz, és forgalomnövekedést. Közben nem kell hirdetésekre költeni, mert az magától jön. A rádióban beszélnek róla, riportokat készítenek és tévében bemutatják, és a fotókon látják a kivitelezők munkáját. Ez a megtérülés legjobb formája. 

Közben Ócsa egy elhanyagolt, rendezetlen és mihaszna területe, amivel a hivatal sem tud mit kezdeni, virágossá, rendezetté és turisztikai szempontból csalogatóvá válik.  Jönnek a látogatók. A forgalomnövekedés meg fejlődést igényel. Aki ezt megtekinti az megnéz mást is. Talán itt tölt egy délelőttöt, egy ebédet. De lehet programokat is szervezni és hosszabb távon is gondolkodni.

 
Lepusztult, magára hagyott közterületekkel nem lehet embereket csalogatni. Kulturált, tiszta környezet, virágos parkok és rendezett közterek szükségeltetnek.  Jelenleg nem ez az irányzat.

 *

4 megjegyzés:

  1. Döbbenetes ez az eszetlen munka.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy a vasúton túl minden mozdíthatót ellopnak, de azon eminnen élhető városközpontot épít több millióból a buksi. Elvégre az fontos.

    VálaszTörlés
  3. Végre megszépül a városunk! Személy szerint már nagyon várom az új belvárost. Hétvégén gulyáságyú állítás lesz az új kövezet területen. Mindenkitől csak azt lehet hallani, hogy mennyire izgul. Több egyesület, de még az iskolából, a szabadidő központból is képviselik magukat. Nagyszerű lesz a buli.
    Ha ez is összejön, akkor őszre itt új foci várost, sportközpontot hoz létre Bukodi polgármester és a Spák tanár úr. A pálya is úgy, ahogy kész, még kell bele pár millió, de azt ígérik, a ciklus végére az is meglesz. Minden happy!

    VálaszTörlés
  4. Na ebből is csak az látszik, hogy ez a semmirekellő SZAKÉRTŐI kormány akkora kuplerájt és káoszt csinált ebből az országból.

    VálaszTörlés