A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 27., hétfő

Sorozatos lopások Ócsán ( - a polgárőrség tehetetlen, a rendőrség eredménytelen)

Most este nyolc órakor is dolgoznak még a UPC munkatársai a Székesi utcában a ma éjjel 01 óra körül történt kábellopás helyreállításán.

Ócsán nem ez az első eset, hogy kábelt, vagy más vagyontárgyat lopnak. Csütörtök hajnalban a vasúti kábelt tulajdonították el, amit éjjel fél 3 körül kocsi után kötve húztak végig a Székesi utcán, szintén a Katona József irányába, nagy zaj és porfelhő közepette. A tolvajok teljes biztonsággal közlekednek, hiszen öt napon belül ez már a második jelentős kárral járó kábellopás. Biztonsággal lopnak, hiszen nem félnek a Polgárőrségtől és a Rendőrségtől. A polgárőrtől talán azért, mert valahogy megtudhatták, hogy ki lesz/van szolgálatban és, hogy pont akkor nem lesz a környéken. A rendőrtől meg azért nem, mert tudják, hogy ha az öreg Oldsmobile otthon van leparkolva, és a Golf rá van állva, akkor az esetleg csak másnap, a reggeli után kerül ki onnan. Hiába van rajta megfélemlítésnek, vagy tán elrettentésnek a kék villogó, ez nem akadályozza meg a rézgyűjtő kábeltolvajok ténykedését.

Pedig a tolvajokat a lopás hajnalán, többen is észlelték. Csütörtökön például nem egy ember látta, ahogy a vasúttól a jármű után kötve húzzák végig a városon a lopott kábelköteget. Még az időpont és a jármű is adott.  
A ma hajnalra virradó esetnél is adott a jármű és az időpont, amikor a UPC kábelét vágták ki, és vitték el.
Mégis mindenki értetlenül áll az ismétlődő esetek előtt.
Ahogy én is.
Mire várunk még? A következő lopásra, Vagy arra, hátha felmászik a nagyfeszültségre és az majd levágja, hogy vége legyen?

Mert különben nem értem, hogy például a körzeti megbízott ilyenkor miért nem jár körbe a körzetében és kérdezi meg az embereket, hogy ki mikor mit tapasztalt? Hogy a látott autó mikor és hová tartott. Aztán miért nem néz be legalább ekkor reggel a vasgyűjtő, roncsbontó kisiparoshoz, vagy a rézműves szakihoz, hogy na lám mi újság?  Mit bontogatunk ma?

Nem értem, hogy miért hagyják ezt szó nélkül a rendőrség, és a polgári védelem részéről. Ha ugyanis csütörtök reggel a vasúti kábellopás után ráállnak az ismert fellelési helyekre, a bontási címekre a Katona József utca vonalában, akkor minden bizonnyal ma reggelre már nem lopják el a UPC kábelét.  És legfeljebb csak az idézést bontogathatták volna.

Azonban a rendőrségnek az utánajárás, a gyors reagálás valahogy nyűgös. A dabasiakat a jegyzőkönyv érdekli, a helyieket meg az se. Így szinte senki nem jár utána. Pedig az információ a lakosságnál van. A tolvaj meg  a városban. Ha azonban nem keresik, a bűnt a gyakorlatban nem üldözik, akkor ez az állapot ismétlődik, rendszeressé válik és konzerválódik. A lopások folytatódni fognak, rendszeressé és kiterjedtté válnak, hiszen nincs felderítés, és nincs elszámoltatás. Gyakorlatilag szabd kezet kapnak.

Közben a Polgárőrséget kemény közpénzekkel támogatja a város.  A rendőrséget az önkormányzat szintén drága forintokkal segíti, a rendőrnek meg állítólag 700 km-t megfizetnek, és egyéb hozzájárulásokkal segítik. Még sincs javulás a városi közbiztonság terén.  Ha pedig az utóbbi eseteket vesszük számba, akkor erőteljes romlásról beszélhetünk.
A gazdák sorra panaszkodnak, hogy lopják a földekről az eszközöket. Hol öntöző csöveket, hol a szivattyúkat, több százezres károkat okozva alkalmanként ezzel. A terménylopásokat kár is említeni, mert azzal majdhogy nem kiröhögik már a bejelentőt. 
De eközben azért mennek még a kisebb-nagyobb lakossági megkárosítások, a napi konfliktusok, amihez szintén nincs megfelelő rendőri segítség. 

A rendőrség egyre az autósokkal van lekötve, mert ott lehet eredményt felmutatni és pénzt keresni. Sokkal kifizetődőbb ma traffipaxozni, mint kurvát hajkurászni. Jobban megéri közúti ellenőrzés során mentődobozt, izzó készletet, poroltót vadászni, mint a tolvaj után menni. Mindenesetre ami ma a rendőrnek megéri, és mai a rendőrségnek kifizetődő, az ma a lakosságnak nagyon sokba van. És ebben nem csak az van benne, hogy ránk fenik a fogukat és feljelentgetnek, vagy helyszínen büntetgetnek, hanem az is, hogy a tolvajlások lopási kárát is mi fizetjük, meg az állomány kitartását és egyéb megsegítését is mi fizetjük.
Ha pedig mindez minket terhel, akár adó formájában, akár a magasabb szolgáltatási díjakban, vagy éppenséggel a közvetlenül okozott lopáskárral, akkor igazán elvárható lenne, hogy a rendőrség minket szolgáljon és védjen mind országos, mind helyi szinten. Azt hiszem ehhez kellő joga van a polgárnak és felhatalmazása a rendőrnek. Mert mi is vagyunk annyira személyiségek, mint a tolvaj, akinek a lefogása pillanatában több személyi és egyéb joga van, mint nekünk, amikor elénk áll villogó autójával a magát seriffnek képzelő, álcába bújt hatósági közeg.

Bezzeg hétvégén, amikor a sötét BMW kereket füstöltetve nagy sebességgel gumit visíttatva forgolódik a kereszteződésben, akkor soha nincs megfelelő ember az igazoltatásra. Pedig a Martinovics utcában a körzetesnél ez is hallható, nem csak a csilingelő fagyis autó hangja. De akkor sincs, amikor a magát versenyzőnek képzelő fehér Ladás rendez gyorsulásit a Némeditől a Katonáig.

Elvégre nem kérünk mást, csak a lopások felszámolását, és a közbiztonság helyreállítását. Ehhez kérjünk és támogassunk olyan hivatalos személyt, aki  képes megtalálni, és tudja a feladatát ebben.
Másra nincs is szükség.
*

43 megjegyzés:

  1. A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (Be.) 171. § (1) bekezdése: Bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést.

    Ha láttad, hallottad, tudtad, akkor miért nem hívtad valamelyik központi rendőségi számot - ha állításod szerint a helyiekre nem hagyatkozhatsz?!

    Ezen kívül súlyos fogalomzavar: említetted a polgári védelmet. Nekik az elsődleges feladatunk nem a bűnüldözés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom szeretnél a fenti írásoddal fontos embernek látszani, ezért megkérdezném te, miért nem jelented a városban szabálytalanul parkoló buszokat, és miért nem jelentetted a búcsú idején a városba engedély nélkül behajtó kamionokat?
      A hiányzó KRESZ táblákat pedig, már meg sem említem.
      Ahhoz pedig különösen gratulálni szeretnék, hogy a polgári védelem kifejezés,( amit értelmezni nem tudsz ), fogott meg leginkább az esetből.
      Mert ügye, nem a közbiztonság a lényeg, hanem az általad kritizált szavak jelentése.

      Törlés
    2. Valamit tenni kellene illetékesek!!!

      Törlés
  2. Igen a fent leírtakkal teljes egészében egyetértek.
    A dolgozó munkából,bérből élő emberekről az önkormányzat lenyúzza még a bőrt is,és aki nem fizet azt nyílvánosságra is hozzák holmi szórólapon.
    Aki lop csal hazudik az meg él mint Marci hevesen?
    Mert aki a fekete Bmw-vel füstölget annak mindent lehet?(Elképzelhető,hogy ő és családja tankolja a KMB autóját?)
    Hol van itt a rendőrség,a polgárőrség?
    Ez az egész Ócsa valami rémálommá kezd válni!
    A szoliban lévő KMB-s autója az udvarán parkol,miközben ez idő alatt a Non-stop és a vele szemben lévő vendéglátő egységben megy a hepajkodás.
    A nagy közúti ellenőrzéseknek lett valami eredménye?Szerintem semmi!

    VálaszTörlés
  3. Ez a keletiből kiebrudált rendőrségi alkalmazott a benzinzabáló autójával még üzemanyagtámogatást kap a közösségi kasszából? Felháborító.
    Akkor inkább a Magyar Gárdát segítse az adózók pénzéből az önkormányzat, mint azt a semmirevaló szélhámost.

    VálaszTörlés
  4. Honnan is tudjuk mennyi támogatást kapnak a rendőrök??? Azért mert a 8kerületből jöttek? Miért is probléma?? SEMMIRE KELLŐ SZÉLHÁMOS??? Benzin zabáló autó helyett kaphatna szolgálatit! Vagy nem? És nem kéne saját autóval rohangálni. Nem kapnak semmilyen pénzt ha az autó "kopik"! Mert ha van autótok tudjátok hogy nem csak tankolni kell!! Fogalmatok sincs csak köpködtök!!! Nem állhatnak minden utca sarkon! 2 EMBER 10000 LAKOSRA!!! Az hogy nincsenek betörések, utcai támadások, rablások! A non stop és reál ki rablói órák alatt meglettek!!! Miről beszéltek??? Csak az orrotokig láttok!!! A polgárőrök mit kapnak??? Szabad időt és pénzt adnak néha saját kocsival járják a kicsiny városunkat, éjjel mikor mindannyian alszotok! És igen, Ők is reggel mennek dolgozni! Miért nem jártok ti is saját autóval szabadidőtökben járőrözni? Buta ember aki csak egy oldalt lát!

    VálaszTörlés
  5. Kirohanásodat nem értem. Túlzásokba esel. A rendőrt sem köpte le senki. Az, hogy a város pénzbeli támogatást biztosít a rendőrségnek, és külön juttatásban részesíti őket egyes meghatározott akciókért, az sem helyes, mert így a saját forrásukat kímélve, alapjában nem dolgozzák túl magukat. Itt van ez a kábel ügy. A rendőrségen bejelentést tettek, amire kijöttek. Lejegyzőkönyvezték, és ezzel vége. Sem információ gyűjtés, sem tanú felkutatás, sem lakossági tudakozás, kikérdezés, sem meghallgatás nem történt. A körzeti megbízott egyetlen egy lopásos eset után nem ment ki a károsulthoz. Többen panaszkodnak rá, hogy amikor hívják, akkor sem mozdul. Állandóan a kocsijával van elfoglalva. A haverokkal szemben soha nem intézkedik, csupán személyes indíttatásból játssza el hatalmát. Most sem töri magát, hogy megtalálja az elkövetőket. A fél város sejti, hogy melyik klánhoz tartoznak. Mégis lapít mindenki. Senki nem tesz ellene. Még a rendőr sem, aki erre hivatott.

    VálaszTörlés
  6. Nem köpte le senki, de semmirevaló szélhámos! Mi ellen nem intézkedik? Ki tudja hogy nem hallgattak ki senkit? Mert téged nem kérdeztek meg! Én úgy tudom igen is járták az utcákat és kérdezősködtek, becsengettek a környéken lakókhoz és és információt gyűjtöttek! Mivel van elfoglalva? Kocsival, családdal! Szabad idejében miért ne lehetne? Persze én sem 100% ban állok itt vagy ott! De némely hozzá szólás azért érdekes és sértő! A klánokat kéne kirakni a francba! sok probléma meg szűnne! A Rend Őreink is ezt tennék szerintem de erre nincs hatáskörük! Kevesen is vannak! Valóban kapnak külön pénzt De ígértek szolgálati kocsit és lakást is! Az hol van??? Mindennek két oldala van! A tiédben is van igazság!

    VálaszTörlés
  7. ki kéne menni a közemberek közé.... nem pedig a gép előtt agyalgatni, hogy kik lopnak, meg hogy milyen jó ember a hóember ....

    VálaszTörlés
  8. Az aki az utcát járja, becsönget és kérdezősködik, az akkumulátor felvásárló, nem rendőr.
    A rendőr, még arra sem képes, hogy azért csöngessen be, hogy kik szoktak rallyzni a városban, kik pörögnek a kereszteződésekben, milyen autók, motorok, és mi a rendszámuk.
    Mert ezt is megtehetné, és elmehetne az érintettekhez elbeszélgetésre.
    Aztán meg arra sem képes, hogy bejelentse a hiányzó kressz táblákat.
    Ennyit a megbecsült rendőr hozzáállásáról.
    Kikönyökölni a benzintemető ablakán, vezetés közben telefonálni, az megy neki.

    VálaszTörlés
  9. Megint a benzin temető!!! A SAJÁT autója! Kéne egy 4l fogyasztású kis csoda autó amiben van kihangosító és klíma! Persze szolgálati RENŐRAUTÓ!!!!! Nem kéne kikönyökölni és telefont tartani a füléhez! Honnan tudod hogy nem csengettek be! Mert hozzád nem mentek? Ha tudod a rendszámot tegyél bejelentést! Tudod mennyi papírmunkájuk van! Ül az irodában! Basszus! Olyan dolgokról beszéltek amiről fogalmatok sincsen!!! Te is bejelentheted a hiányzó kresz táblákat! Nem is az Ő hatáskörük!!! Kikönyököl mert melege van! Te nem teszed! Komolyan ezek a legnagyobb problémák! Pozitívum nem történt Kis városunkban? Én igenis megbecsülöm Őket mert hozzám becsengettek!!! És mert ha problémám volt atonnal cselekedtek! És nem ismertem őket azóta sem trécselek velük órákat mert nem érnek rá! Dolgoznak ÉRTED IS!!!! De nem akarok senkit meggyőzni! Ez a magyar mentalitás és ezért tartunk ott ahol!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Nem az ő hatásköre a hiányzó táblák bejelentése.
      Ne problémázzunk azon, hogy a rend őre rossz példát mutatva, telefonál vezetés közben, mert nincs szolgálati autója kihangosítóval, klímával, és azért könyököl, mert melege van.
      Baszki öreg, ez most komoly?
      Az irányjelzőt, meg azért nem használja, hogy ne fáradjon el a keze a papírmunka legyártása előtt, nem?

      Törlés
  10. Én sem mondhatok sót jót az amerikás rendőrről. Abban sem vagyok biztos, hogy a kék villogót jogosan rakja ki. Szerintem nincs rá engedélye. Inkább az irányjelzőjét használná. Azt megteheti hivatalosan, a jogszabálynak megfelelően.

    VálaszTörlés
  11. Hallom, nincs meg a tettes? Miért nem ismeri az utcákat az itteni rendőr? Vagy hol poroszkál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olvastad?
      Járja az utcákat, becsenget és érdeklődik.
      Nálad még nem járt?

      Törlés
  12. Micsoda város az, ahol az állampolgár védi a biztos urat, amikor másutt és normál esetben mindig a rendőr vigyázza és védi a városi polgárt.

    VálaszTörlés
  13. Akinek baja van bármelyik rendőrrel az menjen be a fogadóórára és mondja a szemébe! Nekik is 8 óra a munkaidő!!!! És örülni kéne hogy vannak!!! A polgárőrségnek 1 db autója van és ők sem tudnak mindenhol ott lenni. Akit zavar a helyi közbiztonság az álljon be polgárőrnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne futtasd már őket mint egy nyeretlen kétévest.
      Annyira azért nem jók.

      Törlés
    2. Akit meg nem zavar a lopás, az álljon be a sorba a hülyékhez.
      (Nem lehet, hogy a rendőr húzta ki a gyufát?)

      Törlés
    3. Szerintem meg a polgárőrök biztosították a kereszteződéseket, amikor a rézművesék húzták a kábelt utcákon át, nehogy baleset legyen. Ezért úsztátok meg a balhét. Legyetek tehát hálásak a biztonságiaknak.

      Törlés
  14. Egyszerű gondolkodású, buta emberek gyűjtő helye ez a város, és ez meg is látszik a helyi állapotokon.

    VálaszTörlés
  15. Na ebből is csak az látszik, hogy ez a semmirekellő SZAKÉRTŐI kormány akkora kuplerájt és káoszt csinált ebből az országból.

    VálaszTörlés
  16. Javaslom a velem egyetértőknek, hogy szervezzünk mozgalmat a körzeti megbízottunk érdekében, a vele szemben megrendült lakossági bizalom visszaállítása érdekében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én benne vagyok!

      Törlés
    2. Oké, akkor hol és hogyan beszélhetünk erről?

      Törlés
    3. Szerintem találkozhatnánk valamelyik hétfőn a kmb-s irodánál. De én nekem máshol is jó.

      Törlés
    4. Én is benne vagyok!!!!

      Törlés
    5. Vagy inkább a városnapon! Ott akár tudnánk polgárőrökkel, rendőrökkel beszélgetni erről. Mondjatok időpontot, helyszínt és találkozhatunk. Szerintem jobb lenne minél hamarabb ezt megbeszélni. Én így gondolom.

      Törlés
    6. Vigyetek neki kihangosítót vagy headsetet.
      És, ha már összegyűltetek, akár szolgálatba is állhattok mellette, vagy helyette.

      Törlés
    7. Én is mennék, de ugye nem ott demonstrálunk akkor még? Aztán meg hánykor kéne találkozni? Meg ha ennyien leszünk, akkor nem ülünk inkább be valahova? Vagy ott állunk és aki odajön azzal beszélünk, vagy hogy legyen?

      Törlés
    8. Nem demostrálnánk hanem beszélgetnénk. Nekem az egész nap szabad. 9 óra jó a mezőgazdasági boltnál?

      Törlés
    9. Oké, mondjuk ott leszek hétfőn, meg Te is, az iroda előtt. Akkor van amúgy félfogadás, ha jól tudom. Abban az időben megyünk? Mert erről még nem volt szó. És akkor mi lesz, bemegyünk és azt mondjuk, hogy mi veled érzünk Tamás? Vagy miként gondolod?

      Törlés
    10. Azt majd ott elmondom. Akkor hétfőn gyere a kmb irodához 17-re, légyszives. Aki a Tamás és az Attila mellett van az is eljöhet. Szerintem ezt a problémát meg kéne oldani.

      Törlés
    11. Vigyünk kék villogót, akinek van autója, az ki is rakhatja. Akinek nincs, azt beosztjuk olyan mellé, akinek van. Így meg lesz egy járőr pár. Az autóra minden pár kirakja a maga villogóját. Ha valamit látunk, bekapcsoljuk és hívjuk egymást. Ezzel szerintem jól fogjuk tudni segíteni a rendőri munkát. Több járőr, több lefülelés. @-ka

      Törlés
    12. Az utolsó nem rossz ötlet, de civil nem használhat rendőrségi megkülönböztető fényjelzést

      Törlés
  17. Az helyzet, hogy amennyiben a rendőr tisztessége, és betartja a szabályokat, tehát szabályosan, törvénytisztelőn jár el, ezzel jó példát mutatva, becsületes emberként kivívja magának az elismerést és a tiszteletet. Ha nem, akkor sajnos az van, amit tapasztaltok.

    VálaszTörlés
  18. Talán és elsősorban a rendőrnek kell törvénytisztelőnek és becsületesnek lenne. Csak akkor lesz neki is tisztelete. Ócsán ez valahol régebben már defektet kapott, és a mai napig nem látnak az emberek változást.
    A helyi rendőrre csak a haverok számíthatnak. Az körön kívüliek meg semmire. Őket szokta zaklatni. A káembés máig kirívóan és az előírásokat átlépve viselkedik. Méltatlan a az amúgy megtépázott testülethez. Én egy fillért nem adnék neki ezért a hozzáállásért. Időnként sétaáhatna egyet a város utcáin, meg kerékpározhatna is. De még a fizetett autójával sem teszi meg ezt. Cserére szorulna. Aztán majd meg látjuk. Rosszabbul nem járnánk. Másutt jobb emberek szolgálnak.

    VálaszTörlés
  19. Figyusz nekem jó a hétvége is. A városnapon azonban nem fogjuk tudni leleplezni a tolvajokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha neked jó a holnap akkor renden. 9 órára oda tudnál jönni a gazdasági bolthoz?

      Törlés
    2. Te vagy az, cboy? Menj már ezzel az itt, meg ott, de aztán amott találkákkal.
      Mi van a kábeltolvajokkal?

      Törlés
    3. Arra ne számíts, hogy ezek a rendőrök bejelentett név és cím nélkül, megtalálják a szarkákat. Bosszantóan eredménytelenek. teljesen kiszolgáltatott a lakosság velük szemben.

      Törlés