A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 25., szombat

Élhetőbb lesz a város és a városháza központja ( - ujabb milliók a megálmodott térbe)

Látványos térelemek, igényes megoldások jellemzik a városközpontot-megújító elképzeléseket, amit a polgármester egy rendkívüli ülés összehívásával  létrehozott ülésen ismertetett. 

Most mégis, csupán tíz-tizenöt érdeklődő mutatkozik a polgármester leírásában "piac tér"-nek nevezett egykori pékség területén, hogy szemügyre vegye a munkálatokat.  A megbízott főépítész a belváros, a városközpont átalakításának ebbéli terveit eddig még nem tárta a lakosság elé. Talán azért, mert erre a területre mind neki, mind másoknak, többek közt pedig a helybélieknek is mind, más elképzelésük lett volna.

Az egyik helyi egyesület korábban Kettős-keresztet állított a területre, ami igazán jól illeszkedett a magára hagyott sivár helyen, és a Református templom előterében, feldobva az amúgy parlagon hagyott területet. Ráadásul jó volt erre rálátni az autóból a Bajcsyra fordulván. Amolyan turistacsalogató látványként hatott. Volt is aki pont ezért állt meg és jutott el végül a reformátusok templomába, ami egyébként önmagában nem látszik a kereszteződésből. Még kimondott járda sem vezet oda, nem hogy az a méregdrága rövid díszburkolat, mely a tanácsterem előtt véget ér.

Akkoriban fel is merült, hogy a Kettős-kereszt köré kéne egy kövezet, de virágos sétányt,  pihenő parkot létesíteni padokkal, kandeláberekkel és egyéb pihenésre, kikapcsolódásra szolgáló eszközzel, hogy mind az ide látogató idegen, mind pedig a városlakó szívesen járva a környékre, belakja és benépesítse azt. Hűsítő szökőkúttal, csobogóval és kisplasztikákkal övezve.

Ezt a funkciót azonban a jelenlegi önkormányzat nem biztosította. Sőt még a keresztet sem nézték jó szemmel, mert azt sandám-bundán, kitessékelték a térről. Hagyva mindent a  enyészetre természetre.

A városvezetésnek most viszont más elképzelései támadtak.

Térköves burkolat, pihenőhelyekkel, padokkal, a műemléki környezetbe vezető járókővel, játszótérrel, sportpályával, a teljes ó-falubeli nádtetős vályogházak felújításával, a Bajcsy kereszteződésében teherautók nélküli körforgalmi csomóponttal. Nagyjából ezek a főbb elemei a Városfejlesztési Stratégia keretében megvalósuló városközpont rehabilitációs tervnek, amelyet akár a főépítész, vagy az alpolgármester, de akár a polgármester, vagy éppen közösen, az egész testület elképzel, és amit a lakossági fórumon ismertet, valamint átbeszél az érintettekkel.  Itt elmondja a városvezető, hogy:  bízik benne, ha megvalósul, hiszen akkor ezzel a projekt sokkal jobb érzete lesz a lakóknak, és végül egy régi álmuk teljesül.
Ezzel minden jel arra utalna, hogy nem csak egy újabb nagyszabású tervet dédelgetnek a városvezetők, hanem egy jó elképzelést tesznek az asztalra. A lakosok elé.
 
A tájékoztató szerint, élhetőbb lesz, és amolyan pihenőhellyé válik a városközpont, ahol nem csak az ügyeiket intézik az emberek.
Most ebbe nyújtunk betekintést.

Csodálatos, parkosított "Városháza  téren" (lásd polgármesteri előterjesztésben "piac tér", más források szerint "Templom tér") futtathattuk végig szemünket az animációs film jóvoltából. Minden azt sugallja, hogy ezúttal téved, aki úgy gondolja - és emiatt nem vett részt a fórumon -, hogy ez  csak  egy újabb olyan terv, ami aztán a fiókba, vagy az eddig ismert tévútra kerül.
Az alpolgármester szavai is meggyőzőek lehetnek: - be kell adni a pályázatot, két hónap alatt lehetőség lesz a támogatási szerződés aláírására, közben feltételes közbeszerzési eljárást indítanak a kivitelezésre, akár idén kezdődik a munka. Minden rendben lesz és a kivitelező is precízen dolgozik majd. A város jól jár.

A városközpont rehabilitációs terveink olyan elemeket tartalmaz, amelyek révén jó érzésük lesz a lakóknak, folytatta beszámolót az ismert alpolgármester. Legfontosabb ilyen elem, hogy a Városháza teret teljes egészében átadják a gyalogosoknak, vízélményes pihenőtérré fejlesztve azt. A mostani utca kereszteződésének templomhoz vezető ágát lezárják, a helyén sétány vezet majd, a Városháza előtti parkolókat megszüntetik, helyette a Városháza udvarát kinyitják és azt oda helyezve alakítják ki az új mindenki számára nyitott helyet. 

A jelenlegi Gazdabolt, Pizzéria előtti poros területen pihenő kert, arrébb a Hősök tere kiszélesítésével korosztályos játszótér, majd kijjebb sportpálya lesz, mellettük építenek egy kis  kiszolgáló épületet, amelyben játszóházi foglalkozásokra is alkalmas rendezvényterme lesz a városnak. Az egészet egy jól kiépített biztonságos kerékpárút köti össze, ami természetesen nem ér véget a településtáblánál, hanem kivisz a természetbe és a főútra, hogy aztán onnan észak- és déli irányba folytathassa útját a túrázó.

A rehabilitáció második elemeként felemlítette még a polgármester a Vasútállomás és csatlakozó utak csomópontjának átépítését, a jelenlegi rendezetlen piaci körülmények megváltoztatását, a felszíni közlekedés biztonságossá tételét, a járdák és kerékpárutak rendszerének kialakítását, valamint a buszöblök és megállok létesítését, továbbá  parkolók kialakítását azon a városrészeken, ahol ez mindmáig gondot jelent.

Elmondta még, hogy a hivatal és a képviselő-testület az elképzelések mögött van, és ebben a városvezetés egységes. A polgármester és az alpolgármester mindezt megfelelőnek tarja és személyében is támogatja. Hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban a vezető tisztégviselők legfőbb feladata, hogy a költségek csökkentése mellett a várost felzárkóztassák a környező települések szintjére, és olyan pozícióba hozzák, hogy itt versenyképes munkahelyeket teremtve az eladósodásunkat csökkentve elérjék, hogy az idén a költségvetés deficitje  nullszaldós legyen. A polgármester az alpolgármesterrel közös nevezőn, egyöntetűn bejelentették, hogy amennyiben ez nem valósulna meg, úgy személyes pénzügyi garanciát vállalnak annak teljesítésére. Vagyis, a hibás vezetés okán keletkező pénzügyi hiányt a lakosságot mentesítve ettől, saját maguk - akár mint előállítók, vagy felelős személyek - fedezik.

A fórumon részvevő lakosok a hallottaktól elalélva nézték, hallgatták az előadókat. Ámulatukból ocsúdva megtapsolták a pódiumon ülőket.

Én ekkor riadtam fel. Megébredvén rájöttem, hogy csupán elszenderegtem a délutáni nagy melegben. 
Úgy éreztem, megfojt ez az állott poshadt levegő, mely rátelepedett a városra. Járnom kellett egyet. 

A Kiss János - Bajcsy-Zsilinszky - Békési Panyik Andor kereszteződésében szinte alig változott valami. A nemrég átadott 131 milliós díszburkolat egy részéhez egy újabb szakaszt csatlakoztatnak, amit egy másik térkővel burkolnak.  Még azzal sem foglalkozva, hogy ezzel az átvezetés a műemléki templomhoz nem valósul meg. A térkő és a drága díszburkolat közötti összhanggal pedig már végképp nem törődik senki. A lényeg, hogy elkészüljön egy köves placc, amin egy hét múlva lehet vigadni, bográcsozni. Ez kell a népnek.

Végtére is az önkormányzat a jövőhéten Városi Vigasságot és Főzőversenyt rendez; - nekünk!
*

22 megjegyzés:

  1. Élhető város??? Ide nagy túlélés kell!!

    VálaszTörlés
  2. A Horváthnak és hasonszőrű semmirekellő társainak, már élhető.
    Legalább is abból a pénzből, amit összeharácsolnak, már el lehet éldegélni.
    Minden más, meg kit érdekel?

    VálaszTörlés
  3. Ami nem hangzik el nyíltan, gyakran érdekesebb annál, mint ami valóban el is hangzik.
    Én ezért szeretem ez a blogot.

    VálaszTörlés
  4. Nincs rendben a város anyagilag. Pályázati pénz ide, vagy oda ez egy felesleges projekt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek a munkának a kifizetése, csak a város adójából történik.
      Vajon mennyi lesz a végösszeg?

      Törlés
  5. „Dolgoztasd meg a képviselőket!” - ahogy egy blogger megjegyezte, még a megkritizáltak is pozitívan reagáltak az akcióra, mellyel sikerült munkára kényszeríteni a bürokrácia képviselői apparátusát. Amúgy semmi érdemi jót nem tesznek, munkát nem végeznek. Minden szart ránk szavaznak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert ugye azt elismerik, hogy itt is emberek élnek!

      Törlés
  6. Kell ez, nekünk mit egy falat kenyér. Gondolom már nincs más a városban amire költeni lehet.

    VálaszTörlés
  7. Már csak ez a fontos projekt lógott ki, minden más már rendben van.

    Egyébként ezt a szép "belvárost" ki fogja rendben tartani?
    A két közmunkás?
    A város többi részével eközben, mi lesz?

    A volt piac mellett a fasorról levágott ágakat, megint bebaszták az árokba, mert ügye errefelé ezt így kell, ez a természetes.
    Igaz Karesz?
    Te, mint a város "nagy" embere, ehhez mit szólsz?
    Nem tudtál róla, mert nem hozzád tartozik
    Nem tudtál róla, mert nem lett bejelentve.
    Nem tudtál róla, mert egyébként beleszarsz az egészbe.

    Bunkó, kioktató stílus helyett, inkább azzal kellene foglalkozni, amire felesküdtél.
    Amit te jelenleg képviselsz, ahhoz nem kell se ész, se intelligencia.

    VálaszTörlés
  8. A város adóssága szinte visszafizethetetlen!!!
    Lépten-nyomon megszorítások történnek!!!
    Miből akarnak városközpontot építeni???
    Újabb kölcsönökkel akarják a jövőt terhelni???
    Egyszer azt fogja mondani a polgármester, hogy minden városlakó havonként fizessen be a város kasszájába XX ezer forintot, különben csőd lesz...

    VálaszTörlés
  9. Luxus városközpont?
    Az emberek meg "dögöljenek"???
    Az ilyen városvezetést el kell küldeni a h f...ra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán csak a költségek voltak luxusnak mondhatók, a látvány, az eredmény már nem.

      Törlés
  10. A kutyát nem érdekli a főtér, meg a vezetők jóléti vígadalma, ha a várost elhagyja a jónép. Egyre többen árulják már a házukat. A korrupció ellen nincs pályázati pénz?

    VálaszTörlés
  11. Ha jól látom, egy szem árnyék sincs, egy szem pad sem látható a most renoválás alatt levő, eddig parlag területen. Aztán, ha jól látom, csak a terület elülső fele a fontos, a hátsó taktust ellepi a kosz.
    Lesznek a virágok?
    További egy, két millióból a teljes területet fel lehetne újítani a lakosság bevonása nélkül. Persze akkor nem lehetne a haveri cégeket "etetni". Ezért építsünk járdát magunknak kalákában?
    Inkább minden kátyúban legyen MUSKÁTLI! A kertészetben jártas haverok neki is állhatnak.

    VálaszTörlés
  12. Rendben, van megint a Polgármesteri Hivatal és környéke kapja a pénzt. De kérdem én, ha az ember elvetődik a a vasút túloldalán levő városrészbe, akkor mi is a helyzet? Mert ugye a nevezett városrész, a város leglepukkattabb, legkoszosabb legrendezetlenebb, legmagárahagyottabb része Ócsának.
    Mert ugye azt elismerik, hogy itt legalább annyi adót fizetnek az emberek, mint Spartól a Hivatalig terjedő 500 méteres szakaszon.

    VálaszTörlés
  13. A Bajcsy és a Damjanich között háromszor nyírnak füvet, ürítenek szemetet, míg a vasút túloldalán egyszer sem. A Székesin az árokba hordják a levágott bozótot a volt piaci részről. A közterületesek meg napjában ott mennek el mellette szó nélkül. Bohózat ami itt folyik. A polgármesternek meg térkő és parádé kell a két négyzetméteres gondolkodásához.

    VálaszTörlés
  14. Pakolj össze az íróasztalon, és húzzál vissza chipset árulni bohóc.
    Arra a feladatra talán alkalmas vagy.


    VálaszTörlés
  15. Kukacka otthon jól érzi magát miközben éjszaka lopják a kábeleket a városban.
    Biztos nem indul a szépség hogy egy hét leforgása alatt másodszorra tevékenykedhetnek zavartalanul az elkövetők.

    VálaszTörlés
  16. Nem lesz szökőkút a városházi fő téren, mert azt áthelyezték H.Tomas kúriájának kertjébe.

    VálaszTörlés
  17. Látványában is lehangoló a most több millióért készülő hatalmas térköves placc.

    VálaszTörlés
  18. éheznek az emberek, nincs munkájuk.... segélyért diplomával utcát kell takarítani, szakembereknek el kell adniuk a munkaeszközeiket,hogy megélhessenek...........

    könyörgöm ez a legnagyobb probléma a városházán,hogy milyen legyen a tér? senkit se érdekel..

    az nem számít,hogy a rászorulók,hogy tudják az iskolakezdéskor a gyermeküket elindítani?

    VálaszTörlés