A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 31., péntek

Bukodi szakértőként megbukott - jogos kritika ( - megjött a Zöld Válasz)




Korábbi cikkünkben már beszámoltunk az ócsai rekultivált szemétlerakó körüli anomáliákról, a történet azonban tovább folytatódik. Cikkünkre alapozva a képviselő testület egy tagja interpellálta a polgármestert, aki mekk eleki szakértelemmel visszautasított minden problémát, helyette személyeskedéstől sem mentes válaszában politikai támadásnak értékelte a bírálatokat.

Segíteni akartunk

Annak ellenére, hogy a polgármester alig burkoltan perrel fenyegetett meg bennünket, elsősorban az ócsai lakosok védelme érdekében felajánljuk segítségünket. Ezért vettünk részt a tegnapi testületi ülésen és kértünk megszólalási lehetőséget véleményünk ismertetésére. Terveink szerint az önkormányzat műszaki szakemberével készítettünk volna egy jegyzőkönyvet, melyben feltártuk volna a jelenlegi hiányosságokat és ezt átadtuk volna a kivitelezőnek. S végül megtörtént az, ami Ócsa történetében még sohasem, a Zöld Válasz felszólalását a polgármester úr és elvtársai nem engedélyezték.

Fennmaradó problémák

A hulladéklerakó fedőrétegeinek vastagsága a mi méréseink szerint nem éri el az előírt vastagságot, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a nyári esőzések által okozott „árkok” 20-30 cm mélységben már láthatóvá teszik a hulladékot. A polgármester szerint felvetésünk abszurd, mert a műszaki naplóban mást olvasott. 

Egy helyszíni bejárás talán meggyőzte volna.

A polgármester szerint nem önkormányzati pénzből locsolják a lerakót, mert azt a Városüzemeltetési Kft végzi. Szeretnénk tájékoztató Ócsa felelős vezetőjét, hogy a kft 100 %-os tulajdonosa az önkormányzat, annak működését a költségvetés biztosítja, ahogy a terület őrzését is.

A felszínen elszaporodó parlagfű irtása szintén az önkormányzat feladata, arra nem lehet várni hosszú hónapokig, reméljük a lakosokat nem bírságolták meg parlagfű miatt.

Ami újdonság

A monitoringkutak elhelyezkedése, mélysége és használata újabb kérdéseket vet fel. Nézzük sorban:

K-1 kút. Ezt használja az önkormányzat a terület locsolásra, ami a legenyhébb megfogalmazás szerint is felelőtlenség. Ennek bizonyítására álljon itt pár adat, a Wessling Hungary Kft szakértői jelentéséből, amely elemezte a talajvizet:
Komponens „B” szennyezettségi határérték
K 1 kút

Szulfát (mg/l)
250
320
Nitrát (mg/l)
50

1140
Ammónium (mg/l)
0,5
13,3
Réz (µg/l)
200
819

Nikkel (µg/l)

20

40,5

Cink µg/l)

200
1800

Ha gázolajjal locsolnának, az alig lenne környezetszennyezőbb.

K 2 kút. Korábbi állításunkat ismét megerősítik a szakértők, a kútból nem tudtak mintát venni, mert a 7 m-es mélységben nem találtak talajvizet.

K-3 kút. Az itt mért értékek nem mutatnak eltérést a két évvel ezelőtt vett mintához képest, ez azt a feltételezésünket támasztja alá, hogy a kút nemcsak távol van a lehetséges szennyeződés helyétől, hanem a talajvíz áramlása elkerüli a monitorkutat.

Érdemes lenne, ha az önkormányzat vezetése átgondolná a leírtakat és a lakosok érdekében elfogadná segítségünket.
*

15 megjegyzés:

  1. Bukodi megbuktál, mert kilóg a lóláb!

    VálaszTörlés
  2. Azért összevetve a zöld válasz korábbi megnyilatkozásával, mintha enyhült volna a kritika. Én inkább sértődöttséget érzek ki a cikkből, amiért a testület nem adott szót egy vadidegen okostojásnak, aki korábban habzó szájjal szídta a rekultivációt, majd szűzies odaadással segíteni akar szegény hozzánemértő kivitelezőnek, szakértőnek, környezetvédelmi hatóságnak és a városvezetésnek. Milyen végzettsége van egyáltalán ennek a pasasnak? Autószerelő, mint a mindenhez értő helyi jobbik elnök? Szép lenne, ha idegen "szakértők" beleszólnának a város dolgaibe. Így is van ezen a fórumon elég "hozzáértő".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elfelejtette aláírni, polgármester úr!

      Törlés
  3. A Horváth és a Szűcs is mindenhez értő itt-ott elnökök, ha már másokat szólsz meg ez ügyben.
    Az ő szakértelmükről, és munkásságukról is értekezz már ide egy pár sorost légyszíves.

    VálaszTörlés
  4. No meg a Szűcs is nagy szakértő. Az is ért a tenisztől a főzésen át a lenyúlásig mindenhez.

    VálaszTörlés
  5. Hát, azért az elég gáz, hogy a mért vizsgálati értékek nem jók.
    Aztán, hogy a polgármester magyarázkodásra szorul, miközben szeretnék elhallgattatni a hozzáértőket.
    Nagy összejátszás van a háttérben, amiben nyakig benne az Öko vállalkozásos Szűcs család.
    Valóban bukta van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak csendesen megjegyzem, az a víz nem a rekultiváció miatt szennyezett, azzal összefüggésbe hozni és ezért a kivitelezőket és a városvezetést kárhoztatni finoman szólva ostobaság! Csak a tudatlanság, vagy a rosszindulat motiválhatja. A rétegrend pedig - mivel ideiglenes a fedés - tetszik, nemtetszik megfelel az előírásnak. A fö probléma, hogy mindezt a jobbikos "szakértő" is pontosan tudja! Miről is beszélünk tehát?!

      Törlés
    2. Csak nem egy újabb szakértővel van dolga az embernek az ismeretlen személyeddel?
      Te nagyon ostoba! Nem tök mindegy, mitől szennyes valami, ha azt lakossági pénzből önkormányzati támogatással juttatják a felszínre, mérgezve ezzel a környezetet?
      Nem kéne ezért levágni valakinek a kezét?

      Törlés
    3. Nem! A hozzád hasonló ostobáknak kellene, hogy ne írogathassanak mindenféle marhaságot! A szennyvíztelep miatt - ami alig pár száz méterre van - olyan a víz, amilyen! Azt kellene bezárni! Kíváncsi lennék, ha az ürüléked az udvarodon folyna, akkor is aggódnál-e a határban levő kút vízmninőségéért.

      Törlés

    4. Előzőleg leírták, hogy tök mindegy honnan és mitől szennyezett, ha egyszer ezt használják.
      Tényleg ennyire..., vagy csak megjátszod?

      Törlés
    5. Szeretnélek tájékoztatni, hogy a szennyvíztelepen a ZÁRT rendszerben csatornán érkező piszkos vizet ülepítik, tisztítják, karakterizálják, és szürke vízként a nyárfásban a növényekkel felitatják.
      A szemétbánya kútjaiból nyert víz locsolásra alkalmatlan. Egyáltalán nem összevethető a tisztműből kifolyó kezelt vízzel. A mintavételezési kút vize kezeletlen, szennyezett, adott esetben még fertőzött is lehet. Felszínre juttatása, felhasználása, megengedhetetlen. Minimum egy környezetvédelmi bírság járna érte, ami több millió is lehet.
      Most már csak az számít, hogy mindez ne derüljön ki, mert akkor a város fizethet.
      Ha pedig fizet, akkor megint elmaradnak a beruházások, nő az adósság és a lakossági teher. Egy nem változik csupán: a köztisztségviselők illetménye.

      Törlés
  6. Na és közben verik a mellüket' hogy rajtuk nem lehet fogást találni. Ostobák' eljön az az idő is, csak ti még nem tudjátok mikor.

    VálaszTörlés
  7. Ez a Szűcs, ez Pestről költözött Ócsára vagy 20 évvel ezelőtt (a strand szomszédságában vett ingatlant, és ma is ott él), ő volt az az ember, aki kivágta a strand területén lévő gyönyörű fákat, még szegény néhai dr. Buza Attila polgármestersége idején. Azért is csak egy minimális büntetést kapott, pedig a fákat eladta, és egy részét bizonyos emberek udvarába lerakta.
    Tehát, ez nem az elnök úr a Pest megyétől, aki szintén ócsai, és igen szeret avatásokra járni és szalagot átvágni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szűcs László hidrobiológus, ha jól tudom, kb 10 éve költözött be a faluba. Szakterülete a biológia és azon belül a vizes helyek növény és állattana.
      A stard bérlésében is annyi volt a tudomány, hogy a medencében víz van, a fákon madár, és a alj növényzetben bogár. Ő ezeket ott úgy hozta össze, hogy a fákat sajátjaként kezelve kivágta és kiárusította. Az alamizsnáért, a pénzért sok mindenre kapható ügyeskedő.
      Ha ez a csodabogár az önkormányzat szemétügyi szakértője, akkor az rég rossz a városnak, mert a rekultivációhoz nem ért, a szeméttelepek felszámolásához, azok környezetbeillesztéséhez és természetbe helyezéséhez semmi köze. Ergo ilyen irányú szakképesítéssel nem bír, szekértelemmel nem rendelkezik, azt nem adhat ki, mert ehhez szakértői gárda, háttér és tudás nem áll rendelkezésére. Ha a cég, amiben benne van, ilyen tanúsítványt szakértő bevonása nélkül ad ki, az maga a csalás, valamint a visszaélés, ami büntetendő cselekmény.
      Ép eszű ember nem mondja ki arra a földdel terített szemétdombra, hogy az előírásoknak megfelelő, rekultivált terület. Az első komolyabb ellenőrzés során bebizonyosodik a csalás. Olyan vékony a takaró földréteg, hogy a legkisebb csapadék hatására lepereg. Száraz időben meg elporlik. Ezért a kényszeröntözés, és a természetes növénytakaró kikényszerítése, hogy legalább az stabilizálja a talajt. Ezért az őrzés, és az őrzőkkel való locsoltatás. Tudják, hogy nagy bajban vannak, csak próbálják elcsitítani a dolgokat. Ez az oka, hogy nem tetszik nekik a figyelemfelkeltés, no meg a Zöldek mocorgása.

      Törlés
    2. Tudod, ez csak ideiglenes talaj takaró réteg.
      Várni kell a csapadékos nyár elmúltára, és akkor befejezik.
      Igaz Karesz?

      Törlés