A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. augusztus 7., kedd

Ócsa-Alsópakony, a helyzet változatlan ( - hiába a gőzerő, csak a gaz tör elő)

Csak a gaz és a csupasz, magára hagyott betonpóznák burjánzottak ki a tájból az elmúlt egy évben Alsópakonyon. Pedig itt a rászorulóknak szánt végső mentségnek, a beígért szociális lakóhelynek kéne állnia.  Közben Alsópakony máig itt élő közössége továbbra is csupán rossz minőségű, a paramétereket nem teljesítő, pangó vizet kénytelen tovább csapolni.

A nagy bejelentés - ekkor még minden másként nézett ki (Szaló titkár aki rábeszél, és Bukodi mester, aki felnéz rá)

Igaz erre is volt már megoldás, de sutba dobták, mondván, jön a kormány, s azzal majd ezt is megoldják. Persze, össze-vissza ígérgettek. Már a megoldás, és Szaló Péter is messze tűnt. Viszont már legalább 6-8 hónapja kész kéne lennie a vázolt lakóövezetnek.  Azonban még az előkészületekkel is állnak, és várnak. Sem a közművek, (víz, gáz, csatorna,) sem más összeköttetés,  az ígért összekötő út nem áll sehogy.  Pedig minta telepnek beruházásnak indult. Aztán kiemelték., most mégis elhalni látszik.

Kiégett táj, póznákkal - Alsópakony új telep látképe augusztusban
Horváth Tamás elmondása szerint, Ócsa felől már kész lehetnének. Ahogy fogalmaz, Ócsa mindent megtett. Azonban erről a mindenről a helyiek nem tudnak semmit. A város milliókból előállított újságja szűkszavú. Hol csak elkésett "virágos" írásokat, vagy reklámokat nyom, hol meg nem tudósít, vagy meg sem jelenik, illetve nem ír semmi érdemit. Egyedül a blog az, ami rendre információt ad és segít a tájékozódásban Ócsán.

A városházán és  környékén az emberek némán hallgatnak. Nem érdekli őket a sajátos boldoguláson túl szinte semmi. Főleg  az nem, amiben az önkormányzat keze benne van. Nemtörődömök, vagy félnek a hatalomtól. Esetleg annak emberétől, vagy kezétől. Többek szerint az hosszúra nyúlik.  

Ócsa - Alsópakony  - a kezdet és a vég (túl kell élni)
Mint közismert a kormány 2011 nyarán jelentette be, hogy Ócsára építenék a fizetésképtelen lakáshitelesek számára a megmentésül szolgáló lakóövezetet.  A tavalyi hirtelen ötlet, idén lassú agóniát mutat.  A hitelesek fizetőképessége, eladósodottságuk mértéke alig változott. A kilakoltatások pedig csendben tovább zajlanak. A megmentésükre szánt építkezés meg kudarcot mutat. Lesz- e vajon feltámadás az Ócsát érintő alsópakonyi semmittevést illetően? 

Horváth szerint Ócsa rendben, mert rajta nem múlik - a természet lágy öle, a pakonyi róna (kijelölve)
Nézzünk hát szét a társadalmi környezetben és a helyi kulisszák mögött. Járjuk körbe Ócsa állatorvosi lovát az alsópakonyi istállóban. A séta kezdte előtt vegyük elő a Hócipőt vértezetként.

Z. Kárpát Dániel az ócsai „gettó” tervezetével kapcsolatban egy korábbi sajtótájékoztatóján kifejtette, a kormány a lehető legrosszabb megoldást választotta, hiszen a beruházási költségek rettentően magasak és éppen a leglényegesebb elem nem szerepel a pályázati felhívásban: a munkahely teremtés helyben. A szakpolitikus teljesen életszerűtlennek minősítette a becsült költségeket is, kiemelve: hihetetlen, hogy egy lakóingatlant mindössze 150 ezer forint négyzetméterenkénti fajlagos költséggel tervezzenek, ennyiért ma már lakóházat lehetetlen ugyanis építeni és a tervek nem tartalmazzák az épületgépészet, valamint a közművesítés költségeit sem. 

„Mindössze annyi látható, hogy a tervezett összköltség valahol öt és húsz milliárd forint között változik, hogy pontosan mennyi, nem tudni, mivel folyamatosan ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot az illetékesek részéről” – mutatott rá a képviselő és kifejtette, ekkora összeg sokkal több lehetőséget rejtene magában.

Roggyant tábla az út mentén - a telep majd balra, a meglévő nyomor, meg jobbra

Horváth Tamás - a helyi projekatya nyomja a sódert
 Aztán volt erre és foglalkozott a tervvel, meg a hellyel a Népszabadság, az Origó, a HVG és a Blikk is.

Nyilatkoztak a helyiek még a tévének és másoknak. A munka mégsem haladt előre. A házak csak nem épülnek, pedig az első verzió szerint már állniuk kéne. A későbbi módosítások szerint szintén.  Az első igazi kapavágásnak, vagyis alapozásnak, utak aszfaltozásának még nyoma sincs, de az elektromos művek póznaállítói is rég levonultak már. Most mégis a vad-szabad természet, a gyom uralja a tájat, az ott járó őzek örömére. 

Horváth Tamás Ócsa alpolgármestere a koordinátora a város alsópakonyi elképzeléseinek. Valós adat azonban tőle sem várható, annak ellenére, hogy szinte mindig csak az Ő variációja hallik. Haladás, nincs.

Horváth Tamás bemutatja a projekt helyszínét - Isten háta mögötti sivárság ( - csak a szemét látszik a földön)
Mint erről több hírcsatorna beszámolt, Horváth Tamás szerint még az idén ősszel megkezdődhet a beköltözés. Mások novemberre prognosztizálják mindezt. Szerintünk azonban ez továbbra is kétségesnek látszik. Nem pusztán azért, mert tavaly is ezt igétek, hanem, mert minden további jel erre utal. Ócsa ugyanis nem képes szellemi és pénzügyi forrásait a sikerre koncentrálni. A város főépítésze, aki szintén érintett az ügyben, számos hibával dolgozik. Legutóbbi információnk szerint az egyik kis intézményi tervezésnél kifogásolták meg neki a WC-ket, amit aztán átrajzolásos tervmódosítással kellett korrigálni. Ez ismét kis mértékben hátráltathatja az óvoda bővítést, ami szükséges lenne az alsópakonyiak fogadásához. Aztán mint ezt már egyre jobban rebesgetik, az Egészségház, - ami szintén a főépítész és a jelenlegi polgármesteri kör elképzeléseiben valósult meg, - nem felel meg annak a követelménynek, amit majd Alsópakony felnövekvő lakossági ellátása igényel. Tehát itt is a több milliós beruházás ellenére beszorul a város a saját szűkre szabott infrastruktúrájába. Ezekből az elhibázott döntésekből, a rossz elképzelésekből és a hiányzó tartalékokból roppant nehéz lesz kilábalni. A baj, hogy itt is a városon belüli lakosság issza meg a levét ennek, ugyanúgy mint Alsópakony elhanyagolt régi részén a kukacos vizet.

A jelenlegi Alsópakony, ahol az egészséges ivóvíz is gondot jelent - ezzel a résszel senki nem foglalkozik
Nem véletlen, hogy a városvezetés rárajtolt a lakossági adóprésre. Pressziót alkalmaz a jegyzővel a hivatal, hogy az elszórt milliók után a lakossokkal pótoltassa a hiányzó forrásokat.  Ezért nem jut a járdahálózat kiépítésére és a buszmegállók kialakítására, vagy éppen a közterületek takarítására, hogy a vasúti átjárók kiépítést ne is említsük. Igaz a Fidesz és a polgármester választási plakátjai még meg sem említették Alsópakony fejlesztését, de kerékpárutat azt ígért. Sebaj, ez majd az lesz, amit az állam megépít, ha a pakonyi mentsvár-menedékkel az út is kiépül.  Elvégre ráfogható, még akkor is, ha azon csak a ritka vasúthoz és a heti kétszeri piacra lehet eljutni. No, meg vissza az új falúba.

Ha minden igaz, eddig fog vezetni a kerékpár út - szükség lesz rá (minden út az ivóba vezet)
További ómen, hogy a beígért háttérberuházások elmaradnak és vitákkal terheltek. Az állítólagos összeköttetést biztosító kerékpárút nyomvonalán a munkálatok nem kezdődtek el. Az M 5 autópálya feletti átvezetés csak sávszűkítéssel, vagy a jelenlegi sávokra történő rávezetéssel oldható meg, ami nem biztosít önálló és független kerékpáros közlekedést, hiszen erre a felüljáró alkalmatlan, vagyis nem ad elkülönített lehetőséget és védett utat a kétkerekűeknek.

Nem csak a szennyes víztől, a roncsoktól is fertőzött az erdős terület - hála Radnóti úrnak érte
A szennyvíztisztító telep körül máig rendezetlen minden. A telep egyszerre szenved a hiányosságokban, a felelőtlenségben és a pénzhiányban. A telepvezetője nem tudni, hogy mit végez, de ahogy a hivatalban mondják, ahol lenni kéne szivattyúnak ott, nincs, ahol meg van, az nem üzemel.

Fertőzött terület, méhek, roncsok, és szennyvíztelep - a legjobb összeállítás ( - csak a kitermel méz van kaptárban, a többi összes szabadon)
 Helyette méheket tartanak és mézet termelnek a fertőzött területen, ahol a szünetekben akár roncsderbit is lehetne rendezni, annyi ott a rozsdában fetrengő, elhullott, magára hagyott gép, s jármű.

Roncs gépek és járművek tárháza a telepi környezet - állítólag a tulajdonosok gondatlanságából, vezetői engedéllyel
Egy szakértői tanulmány szerint alsó hangon is öt-hatvan milliónyit emésztene fel csupán a korszerűsítés, amiben nincs benne még a bővítés. Az üzemeltető Ócsa és társai mind hibásak a kialakult helyzetben. Ócsa városa korábbi résztulajdonos üzemeltetője által, (Egressy Gábor Nonprofit Kft. Jarábik Klári) úgy 5 millió körüli tartozást halmozott fel, amiből semmit nem törlesztett. (Pedig a lakosok befizették a csatornahasználat díját, de az valahogy, és valahol elporladt a DHRV és Ócsa közt.) Most, hogy a városi önkormányzat is beszorult a saját maga által keltett káoszba, kénytelen volt Jarabik Klára igazgatónak pénzt adni, hogy abból rendezze a városi tartozást. Közben Felsőpakony és Inárcs is hozza a magáét. A közös nevező, azonban a három fél különböző érdekei kapcsán nehezen hozható össze. Ehhez jelentős mértékben hozzájárult Ócsa, (szellemi atyja) amikor megtorpedózva a két társat, a tudtuk, megkérdezésük nélkül a Bíró Vencel (DHRV) érdekeltségi köréhez csapódva, szinte hátba támadta őket. Közben ezzel önmagának is gondot generált, de ezt majd a szokásos mód az időmúlással rendezik. Sajnos nagy kár, hogy ez esetben is Horváth Tamás volt a megmondó és összeboronáló, kivitelező ember. Az Ő érdekeltségi és kapcsolati-, kötődési viszonyai határozták meg a fejleményeket. Ő az, aki érdekelt a DHRV és a DPMV kapcsolódásában. Ő volt az, aki okán a képviselők egy magasabb vízdíjat vágtak a lakosság nyakába. Ráadásul ezt részben az elavultsággal, részben pedig az állami beruházásra való felkészüléssel indokolták. Erre mégis azt szokták mondani, hogy ez a lakosságnak nem kerül pénzébe. Csupán köbméterenként fizetünk rá a vízvételi és a kibocsátási oldalon. 

A használaton kívüli ülepítő, amit most pufferré varázsolnak a DHRV-s körök  - vajon miként számolnak el a 40 millióval?

Most a szennyvíztelepen a régi lepusztult ülepítőt rendezik, amihez Inárcs és Felsőpakony tulajdonostársak nem járultak hozzá. A két szomszédos település polgármestere Ócsának küldött átiratában közölte, hogy nem járul hozzá a beruházáshoz. Az állami pénzek Bíró Vencelhez lettek expediálva, amihez természetesen kellett az ócsai közreműködés. Ugye említenem sem kell a nevet, akinek mindez köszönhető. Most ebből a 40 milliós keretből tessék-lássék elkezdték átbetonozni a régi alapon álló ülepítő-tározót, és mára már megkapta a betongerendás lefedést. Ezzel azonban nem lesz sem jobb, sem korszerűbb a telep, hiszen a most nem használt tározóval, amit eddig a lepusztultsága okán kivettek a rendszerből, csak visszaadják neki azt, ami hiányzott. Így némi technológiai javulás természetesen várható alapesetben, de nem akkor, ha erre ráengedik Alsópakony összes szennyét. 
Ennek biztos fogadására ezzel a mostani tákolmánnyal sem lesz megfelelően képes a telep. Sajnos a helyi telepi-ügyvezető (Radnóti László) ténykedései is erősen kifogásolhatók akkor, amikor az ottani méztermelésről, a roncsokról van szó, vagy éppenséggel amikor a polgármester technológiai hibákról, mulasztásokról beszél. Jelen pillanatban a normális üzemeltetés a cél. Az erre felelős(ök) az előírt technológiai menetet, a vonatkozó rendet és rendezettséget évek óta nem biztosítja(k). Ehhez új vezetés, egy átértékelés, illetve bővítés, korszerűsítés és fejlesztés szükséges. A 40 milliós keret így már nagyon kevés. Ne feledjük, hogy a dabasiak szerint is legalább ötven millió kéne a rendbehozatalhoz. Ha azonban most már a DHRV-nek passzolt 40 millióból költi el Bíró Vencel társasága a régmúlt mulasztásainak fedésére a pénzt, akkor mihaszna az egész tevékenység, hiszen mire oda kerül a sor, hogy netán felépül az alsópakonyi telep, ismét nem lesz kapacitás a megfelelő tisztításra.

A parlagfűtől szennyezett területen a tiltás ellenére munkálkodnak hiányosságok elfedésén - hiába az ide vonatkozó irodalom és a tilalom

Ha ezek tekintetében nézzük az alsópakonyi építkezést, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a háttérben zajló események nem elég fejlettek és előrehaladottak ahhoz, hogy ott a lakóövezet, vagy az 500 lakásos új falu megépüljön.

Ezért van az, hogy csupán a gaz és a parlagfű tör előre és nyer teret a fejlődés helyett.
*

6 megjegyzés:

  1. A leírtakkal teljesen egyetértek itt Ócsán szó szerint még a sz..-ból is pénzt akarnak csinálni.
    De be kell látni ennek a sok agyoniskolázott idióta képviselőtestületisnek,hogy ezek az idők már elmultak.Az embereknek nincs miből befizetni ezeket a "hasamraütök hozzatok egy kis pénzt" adókat.Sajnos idáig jutottunk innen már a városvezetés kivette,elhorda a pénzt.Nincs fejlesztés?Miért nincs?Hogy nézünk ki?A Városházától a katolikustemplomig még csak csak,és az E.U.-us szintűen megvan csinálva?Csak azt sajnálom,hogy aki ezt jóváhagyta az még mindig kapja a vastag fizetését.Csak 1 példát hoznék fel.A Disc.Channel műsorán volt egy dokumentumfilm ami egy oroszoszági vonatgyáráról szólt,egy munkás nyilatkozott:A szocializmusban ha nem készült el egy mozdony határidőre pl:3 nap akkor az gyártósor üzemvezetőjét,brigádvezetőjét kivégezték vagy munkatáborba küldték.Ma már jobb a helyzet mert ha nem teljesül a cél akkor a dolgozók nem kapnak fizetést.
    Elnézést a példáért de szerintem aki ezt a blogot olvassa az ezt a módszert alkalmazná az egész városvezetésnél,elkészült határidőre a lakópark?Nem!!!
    Ócsáról a pénzt kiszivták.A mai Ócsai fiatalok,gyerekek tudnak hol játszani?Játszótert építettek X millióból?Hagyjuk már, 17-20 évesek mit csinálnak itt?Milyen szórakozás kikapcsolódás van?Sajnos semmi!!Csak amit az ember nap mint nap lát a Non-Stop,Reál, és még a többi talpon álló kisbolt előtt.Amikor még én is gyerek voltam emlékszem,volt strand,mozi,nyugodtan lehetett bicajozni a vizeserdő felé mert nem voltak jaszkarizók akik hecc-ből rádhuzzák a kormányt.
    Pedig milyen jó kis turisztikája lehetne amiből pénz folyhatna be.Kerékpárút Felsőbabád felé az erdőn keresztűl,stb,stb.

    VálaszTörlés
  2. Én annyira örülök hogy ezek mások, jobbak, mint a szocik voltak.
    Ezek nem lopnak, nem mutyiznak.
    Csak az Ország jobbulását, és a választóik akaratát tartják szem előtt.

    VálaszTörlés
  3. Ha valakit érdekel hol tart az ócsai lakópark építése, az nézze meg az ATV Egyenes beszéd 2012 08 07-én 20:25 perckor leadott beszélgetését Barabás Gyulával.
    http:atv.hu/cikkvideo-20120807barabásgyula
    Érdemes megkeresni és megnézni.
    Úgy néz ki kicsit összementek már a telkek, házak, talán csak a kifolyó pénzek nagysága növekedett.

    VálaszTörlés
  4. Én is azok a nem kevesek közé tartozom, akik próbálják segíteni az ellenzéki képviselőket, hogy tárják fel az egyre nyilvánvalóbb korrupciós ügyeket!

    Fogjunk össze! Magán nyomozásokkal, a minket ért sérelmek megírásával is segítsünk lebuktatni a korrupt vezetőket!

    Egyre határozottabban mondom: az ellenzéki képviselők kövessenek el mindent az igazság kiderítésének érdekében!

    Igenis nevezzék meg, nevezzük meg együtt a bűnösöket, a vétkes hivatali mulasztást elkövetőket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért? Vannak ellenzéki és nem ellenzéki képviselők a városban?!

      Törlés
  5. Felháborító ez az Alsópakonyi építkezés!
    Felvesznek 200 közmunkást és felének nem tudnak munkát biztosítani...!
    Még mindig vesznek fel embereket,de minek?!

    VálaszTörlés