A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. augusztus 27., péntek

Már megint belenyúltam Bugyiba

Már megint Bugyi nagyközséggel kell példáznom. Korábban már vázoltam azt a beruházási programot itt a blogon, mellyel felhívta a figyelmet magára a szomszédos község.

Igazából nem tudom, hogy mi történik ott, s mi folyik itt, de a két település között egyre nagyobb a távolság. Bugyi jól sáfárkodik a jelenével és jól alakítja, formázza a jövőjét. Ha így, ilyen ugrásszerűen látszik, ha így fejlődik tovább, akkor hamarosan kinövi Ócsát. (Lekörözni már lekörözte.) Ma a térség legdinamikusabban fejlődő települése Bugyi. Ez nem csak a teljesen megújult és felújított fő útban, a kerékpárút építésében, a vízelvezetésben és a községi megjelenésben érhető tetten, hanem a gondolkodásban, a szemléletben is. Ez pedig merőben más, mint a mi városunkat uraló vezető szellemiség gondolatvilága. Bugyi községben ésszerű emberi gondolkodásra, összefogásra épülő cselekvési program, embertársi szemlélet, érdemi szellemi munka folyik. A városvezetés kikérdezi, meghallgatja az embereket, aktivizálja a lakosságot és bevonja azokat a városépítésbe. Igen, a városépítésbe. Mert Bugyi már szerintem városban gondolkodik. Azt tervezi, fejleszti, építi. Ehhez létesít infrastruktúrát. Ezért épít utat, létesít buszmegállót, élhető, és szebb környezetet. Ehhez pedig ember kell, no meg cselekedett. A cselekvést látjuk, a mögöttes, az eseményeket irányító, mozgató embert nem ismerjük. De mi más ott abban a községben, mint itt ebben a városban? Bugyi egy nagy falu. Községnek nevezzük, lakói száma alapján nagy község. Működtetése, struktúrája alig különbözik Ócsától. Ott is van egy polgármester, annak van helyettese, van hozzá hivatal, önkormányzatiság jegyzővel, képviselő-testülettel, költségvetéssel. Miben más, miben jobb akkor az ottani ember, mint az itteni? Több pénz kap? Nem hiszem, mert a nagyközség fejkvótája alacsonyabb, mint a városé. A lakosok száma alacsonyabb, ami szintén a kisebb költségvetésre utal. Akkor miért sikeresebbek, jobbak mint a mi vezetőink? Azt tudjuk, hogy a dolgok nem maguktól mennek, és nem a vakszerencse alapján történnek. Így nem marad más, csak a mögöttes ember, az elhatározás, és a szándék. Ott van erre affinitás, akarat, szándék, az önkormányzati irányításban, itt meg nincs. Ott tudnak tenni a településért, itt nem. Minden ezt példázza. Ott jó a helyi vezetés, itt meg nem. Igen, ez így van. Ilyen egyszerű. Látható, érezhető a különbség. Sajnos.

A város honlapja letisztult, jól átlátható, információkkal, adatokkal feltöltött, könnyen kezelhető, jól pozicionálható.
Most onnan idéznék:
Egy település központjának kialakításánál bármilyen tényezőt is veszünk figyelembe a lényeg, hogy vonzó, a kor színvonalának megfelelő, kedvező vizuális képet nyújtó környezet alakuljon ki, amely hosszútávon hozzájárul a helyi közösségi, civil élet fellendüléséhez, színvonalas szolgáltatások és programok biztosításához, illetve új munkahelyek teremtéséhez.
A legfontosabb azonban az, hogy az ott élők mennyire érzik magukénak, mennyire használják a központban kialakított funkciókat. A helyi kezdeményezések, ötletek bevonását éppen azért tartjuk fontosnak, hogy még az elején olyan irányba induljon el a tervezés, ami Bugyi nagyközségben élő emberek igényeinek leginkább megfelel.
Ön mit részesítene előnyben központunk kialakításánál? Kulturális létesítményeket; éttermet; szállodát; pénzügyi szolgáltatásokat; üzleteket; internetes kávézót; sport lehetőségek kialakítását, esetleg valami mást....?
Ön milyennek képzeli el illetve milyennek szeretné látni kb. 15-20 év múlva településközpontunkat? Kérjük ne csak a Kastélyra, hanem annak környezetében lévő területekre is gondoljon! Várjuk ötleteiket, véleményeiket!

Ugye, hogy ez a pár mondat, a közreadott gondolat, a mögöttes gondolkodás, a mondanivaló, a szándék, és az együttműködés ott mennyire más mint itt helyben? Ott nem a polgármester vagy helyettese kijelentése, elképzelése, akarata határozza meg a centrumot, a fejlesztést, annak vonulatát, hanem az emberek véleménye, szándéka, a demokrácia, a népakarat, vagyis az ott élők érzése, élettere, cselekvő közreműködése. Így az irányt és a cselekvési programot is ennek függvényében alakítják, alkotják, s hozzák létre. Nem egy egyéni vagy kisebbségi elképzelést valósítanak meg, nem egy pár százméteres szakaszban látják a jövőt, nem ezt közpénzelik, és nem ehhez szereznek finanszírozást. Így nem dugják le az emberek torkán a rájuk erőltetett rossz beruházást, a hibás elgondolást, hanem egy össznépi elképzelést valósítanak meg az ott élők érdekében. Nem pedig azt, amit maguk a döntéshozók gondoltak, vagy jelentettek ki. Nem. Ott szélesebb spektrumban, hosszabb távon gondolkodnak és közösségben, a községükben látják a jövőt. Ezért azt az utcát, azt az utat alakítják, és fejlesztik, ahol a helyiek a legtöbbet mozognak, ahol jól érzik magukat és ahol a központi részt gondolják. Ez az igazi önkormányzatiság, a demokratikus cselekvés. És ez a legnagyobb különbség. Ezért a gondolkodásbeli, hozzáállásbeli különbség és a fejlődés ott, a potenciáltalanság itt.

Itt marad minden a régiben, ha marad minden a régiben.
Választás előtt a város.
A jövőnk a tét.

1 megjegyzés:

  1. Azt lehet, hogy kevesen tudják, de Bugyi polgármestere Ócsán lakik... Bár ott született, mégis évek óta él településünkön, csodálkozom is rajta, hogy senki sem veszi fel vele a kapcsoltot? "Te Béla, ti ezt hogy csináljátok?"

    VálaszTörlés