A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. augusztus 13., péntek

Kérem vissza a konténereket

A hét elején, még úgy gondoltam, biztos csak véletlen, vagy valami változás, hogy eltűntek a hulladékgyűjtő konténerek a Damjanich utca, piac és vasútállomás közti részéről.

Mára rájöttem, hogy nem véletlen, hanem valóban változás okán szűnt meg a hulladékgyűjtés ottani szelektív lehetősége. Ezért a városunkban e héttől fogva csupán a Spar parkolójában lehet konténereket találni e célra. Ez azonban köztudottan kevés. Ma is, és már a hét közbenső napján is tele voltak az edények. Most késő délután, pedig mellé és már rá voltak pakolva a PET palackok és a papír hulladékok a megtelt tárolókra. A jelenség nem új, valóban szükségesek, mert ki vannak használva a tárolóedények. Eddig sem az volt a gond, hogy üresen várnák az ürítést.

Hasonló volt tapasztalható a piac szomszédságában elhelyezett konténerek esetében is. Ezek szintén mindig és rendre megteltek az elvitel napjára. Mindez azt igazolta, hogy a városnak erre a két gyűjtőhelyre igazán szüksége van. Ezeket, élve a lehetőséggel kihasználják. Most mégis eltüntették, tájékoztatást sem hagyva hátra. Mára csupán egy kupac ott hagyott hulladék jelzi egykori mivoltát a szelektív gyűjtésnek.
Nem értem a dolgot. Korábban és a kezdetekkor a lakosság kérésére határozta meg az önkormányzat, hogy ne csak a távolinak tűnő Bajcsy-Zsilinszky út mentén legyen szelektív hulladék gyűjtés, hanem a vasúthoz közel is, hogy az, azon túl élők közel azonos lehetőséghez jussanak. Most ezt lehetőséget számolták fel csendben és alaptomosan. Így ismét a vasút környékén és azon túl élőket hozva hátrányos helyzetbe döntéshozó.

Én nem tudom, hogy mi vezérelte az illetékeseket erre a tettre, de hogy ismét nem a köz érdekében és javára jártak el, az már most kitűnik. Számos ember, aki ide hozta papír csomagolóanyag és műanyag hulladékát, az most csalódottan és kiábrándulva teszi le ott a semmibe, vagy viszi vissza a kommunális hulladék közé azt az újra hasznosítható anyagot, amit immár nem helyezhet el itt a megszokottan szerint. Ennek hatására máris megindult több helyen a zúg égetés. Mások talán a város szelő erdőket terhelik majd ezzel, de félő, hogy ismét az útszéli eldobálós szemetelés folyamata fog visszarendeződni. Kár lenne, ha ebből kifolyólag ez lenne. 

A szomszédos portálon élő idősödő pár, aki eddig becsülettel horda oda a megszokott helyre a szelektált hulladékot, most tűzgyújtásba és műanyagégetésbe kezdett, nem kis bosszúságára a vele szomszédos párnak. Ráadásul az eddigi környezettudatos városlakó most hitevesztett környezetszennyezővé válik. Ez rossz irány. Ezért talán okosabb lenne vissza helyezni a megszokott helyre az eddig rendszeresített szelektív tárolásra alkalmas konténereket. Kérem az önkormányzatot, hogy ne vissza, hanem előre lépjenek. Kérem helyeztessék vissza a kivont gyűjtőedénykét.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése