A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 16., vasárnap

Például: Dabas megőrzi értékeit ( - Ócsa felszámolja azokat)

Dabason a Tájháznak otthont adó Szalay-Halász kúria Dabas kisnemesi kúriákban leggazdagabb részén található.  A korai klasszicista, műemlékileg védett épület 1825 előtt épült. Benne kiállítás, környezetében folklór bemutatók és egyéb programok várják a turistákat.

A 2002-ben eredeti állapotába visszaállított épületben egy igen gazdag néprajzi gyűjtemény és egy kézműves műhely kapott helyet. Az időszakos kiállítások mellett a dabasi régió kézműveseinek munkáit bemutató kiállítás egész évben látható.

Helyi kézműves termék kirakodó vásár, mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások, állatsimogató, népi körhinta, játszóház, népi étel kóstoló. 


Ócsán ez teljesen fordítva működik. A műemléki környezetben álló régi paraszti házat az önkormányzat annak ellenére nem újította fel, hogy arra már a testület által korábban tárgyalt felújítási terv volt. Horváth Tamás előterjesztésére a Kardos Zoltán vezette Gazdasági Bizottság javaslatára azonban a képviselők egy részének tudta és jóváhagyása nélkül elbontották, hogy a helyén Bukodi Károly ünnepeltesse magát.


Ez tavaly nyár végére vált igazán elborzasztóvá.
Az akkori elutasítottságot az ünnepi műsorra üresen maradt székek, valamint Szűcs Lajos megyei elnök távolmaradása jelezte.

Az üres házhelyre emelt pódium, a piros lepellel fedte a ház hűlt helyét.

Az előtte porladó homokban az üres első sor, magáért beszél.
 

Az önkormányzat és a városüzemeltetés aktív segedelmével, a választók pénzének felhasználásával, elbontatott korabeli népi lakóépület az elhíresült nevén Lakatosház, a műemléki templomi környezetében álló Tájház, és Ágas-ház közvetlen szomszédságában volt található. Ócsa legrégibb részén, az Ó-faluban (Öregfalu).  A Lakatosház nagyon eredeti, korhű lakház volt. Vályog falai fedése, padlózata, és építési stílusa, vályog és nádszerkezete mind példaértékű és megőrizendő értéket képviselt. Ócsa városvezetése a nevezett három személy közreműködésével, valamint az erre fizetett helyi vállalkozók asszisztálásával a műemléki felügyelőség előzetes értesítése nélkül elbontották és a városüzemeltetés teherautójával az akkor már védett (Uniform-Team által őrzött,) hivatalosan bezárt, szeméttelepre hordták. Az eldózerolt épület még hasznosítható fa szerkezeteit a önkormányzat által felfogadott vállalkozók maguk javára hasznosították.


A dabasi példából merítve ismét visszaigazolja azt, hogy ez a bontás egy nagyon súlyos gondatlanság, mondhatni hanyag kezelés következménye.   A város egy magas eszmei értéket képviselő, visszaállíthatatlan  eredeti parasztházat veszített el az Ágas-ház közvetlen környezetéből.  A ma is sebhelyes környezet az elmúlt egy év során sem gyógyult be. Az egybenyitott közös telken ott tátong a Lakatosház hiánya.  A helyén egy mélyedés, mint valami gödör, és a benőtt murva, amit a tavalyi parádéra hordtak oda. Az Ágas-ház műemlék jellegű rekonstruált fa kerítése nem zárja körbe a területet. A József Attila utcában egy csúnya oda nem illő drogfonat kerítésben folytatódik. Ez a Ágas-ház udvarára belépőknek azonnal szembetűnik, oda nem illőségével. 



 A gödrös házhelyet és annak udvarát rendezetlenül hagyták annak ellenére, hogy Horváth Tamás füvesítésről és rendezésről beszélt korábban. Ez máig nem valósult meg.  A hellyel, egy év távlatában ma már senki nem törődik A több milliós ráfordítás ellenére az Ágas-ház festése megindult, pattogzik. A telekrész kezd elhanyagolttá válni. 


A Lakatosház gödre sivár, értelmetlen csúnya látvány. Egészében nem nyújt látványosságot, vagy tájba illő összképet. Az idő (egy év) bebizonyította, hogy a műemléki környezetbe való behatolás, bontás, rombolás, a kiforratlan, hozzáértés nélküli beavatkozás milyen mély nyomot, sebhelyet és kárt okoz.  

 
A Lakatosház megőrzése nem csak Ócsa, hanem a Műemlékvédelem, és a Nemzeti Örökségvédelem érdeke is lett volna. Most mindenki lapít és szeretné feledni a történetet, miközben a környezeti pusztítás csúnyasága kitörölhetetlen fájdalmat hordoz.  


Dabas példája jól illusztrálja azt a szemléletet, mely az értékmegóvás, a városfejlesztés, az előrelépés, és a műemlékvédelem mellett szól, miközben a hasznosítás, a látogatottság, a városi vonzerő fokozatosan nő. 

Ócsa jelenlegi vezetés erre képtelen. Ezt számos hasonlóan fájó, vagy kárt okozó története során bizonyította.
*

15 megjegyzés:

  1. Csak egy kérdés kedves fo-lak! Te voltál abban a házban mielőtt bontásra került?tettél-e te vagy valamelyik harcostársad a ház érdekében lépéseket a felújításhoz.Szerintem mindkettő kérdésre ugyanaz a válasz: NEM!
    Tehát szerintem ne erőltesd ezt a témát mert rohadtul unalmas.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mielőtt szét nem ázott, többen is kezdeményezték az ingatlan megvásárlását a felújítás fejében. Nekik még emlékek fűződtek a gémeskúthoz, a környékbeli laposokhoz, strandhoz, stb.

      Törlés
    2. Olvasd a kisbírót, az pont a te izlésednek való.
      Szerencsédre, abban csupa érdekfeszítő téma található hónapról-hónapra, és még nem is kerül sokba.

      Törlés
    3. Még áprilisban a ház rendben volt. Közel sem volt olyan rossz állapotban, mint az Ady Endre utcai református ház. Ez önkormányzati tulajdon volt, felhatalmazás nélkül le sem bonthatták volna. Kész tervek voltak a felújításra, csak mostaniaknak ez nem volt kifizetődő. Csupán azért bontották le, mert a Dönti Karcsi meg akarta menteni. A Bukodiék már korábban sem engedték felújítani, amikor még rendben állt. A Horváth Tamás megbeszélte Horváth Zoltánnal, hogy nyilvánítsák életveszélyessé. Ezt a főépítész cége maszekban elintézte úgy, hogy erről senki nem tudott. Még a Műemléki Felügyelőség sem. A dokumentációt utólagosan intézték. Icsó Zsuzsa adta a teherautót, amivel az építési törmeléket a bezárt szeméttelepre hordták. A benzinkutas és a tüzépes vállalta a bontást egymillióért. És még az öles gerendákat, meg más fákat is elhordtak. Szóval nem kell a kamu szöveg. Nyakig benne vagytok a polgármesterrel, és az önkormányzati cégetekkel együtt. Sáros az egész társaság.

      Törlés
    4. Nem kicsit.
      Viszont legalább az arcuk nagy.

      Törlés
    5. Ti mennyire jól értesültek vagytok!Akkor újra kérdezem,mit tettetek azért, hogy ne bontsák el az épületet?Semmit! Csak acsarogtok itt a nagy semmire.2014-ben választások lesznek. Váltsátok le a mostani vezetést,ültessétek trónra fo-lak elvtársat vagy magatokat ha ennyire tudjátok mi a helyes út.Aztán lehet nagy pofával lenni.Innen én tudnék ötleteket és okosságokat írni.Remélem a következő ciklusban az itt nagy emberek elégedettebbek lesznek az új de hasonló hibákat elkövető polgármesterrel.Mert hát láthatjuk a parlamentben is elkurvult mindenki miért lenne ez másképpen itt is.Aki pedig akkor is elégedtlen lesz az még mindig költözhet Dabasra esetleg felsőpakonyra.

      Törlés
    6. Eddigi hozzászólásaid alapján gyanítható, hogy tőled nem fogunk okosságokat olvasni .

      Törlés
    7. A város fideszes képviselői már arra sem vigyáznak, hogy legalább egy napig igaznak tűnjön az, amit mondanak.
      Ezzel a bontással maguk alatt vágták el a fát. Egy éve semmi újjal nem léptek még elő. Azóta is csak folyamatosan hazudnak.

      Törlés
  2. A lakatos ház megvan csak a városi teherautó átköltöztette az amúgy lezárt szemétlerakóba.

    VálaszTörlés
  3. Ami igaz, az igaz. Elég nagy holt teret hagytak hátra a bontással. Ráadásul az ágasházi telket és a bontási területet sem rendezték. A kerítés valóban ormótlan, a drótfonat nem oda illő. A több millió forint ráköltése ellenére csak egy ízléstelenség lett az egészből.
    Szegény ősparasztok sírva fakadnának, ha látnák mit műveltek a házaikkal a narancsos forradalmárok.

    VálaszTörlés
  4. A reformátusok összedölni akaró épületét bezzeg a népi kasszából támasztgatja vezetés. A pap-lak fontosabb megtámogatása belefér a kasszába, a paraszt háza meg pusztuljon. Érdekes viszonyulás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban! De csak egy parasztnak!

      Törlés
    2. Azt hiszem az erkölcstan óra pár lakótárs diákéveiből kimaradt.

      Törlés
  5. Az Ady Endre utcai református ház állványzatát hiába fizette ki a Bukodi a városi kasszából, mert a Hantos továbbra sem foglalkozik az egyházi tulajdonuk rendbehozatalával. Szóval kár volt erre a lakosság áldozatát adni polgármester úr!

    VálaszTörlés
  6. Az az épület lassan kiomlik a zsaluzat alól. Az elbontott Lakatosház ehhez képest maga volt a Mézeskalács ház. Kíváncsi vagyok, hogy ezt az idegen tulajdont miként fogják kezelni, ha már egy bontási összeget erre is ráköltöttek.

    VálaszTörlés