A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 13., csütörtök

Védik a semmit közvagyonból. A NAV meg a közvagyont védi. ( - hogy is van itt)

Mint ahogy kiderült, három kétes cég közreműködésével létrejött ócsai szarkofágot egy helyi őrző védő társaság felügyeli közpénzből. Valóságosan őrzik a semmit.  Az ilyen és a hasonló esetek több milliós kárt képesek okozni. Ezt már nem csak mi, hanem az adóhatóság is érzékeli. Nem véletlenül, ezért kiemelt figyelmet fordít mostanság a kisebb-nagyobb őrző-védő társaságok ténykedésére a hivatal.

Ócsai tájvédelem - a közpénzből őrzik a  semmit

A személybiztonsági tevékenységet végző őrző-védő vállalkozások 88%-a nem adózik tisztességesen, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt figyelmet fordít vizsgálatukra. A megállapított adókülönbözet összege döntően milliós nagyságrendű, ez a tény pedig azt mutatja, milyen komoly költségvetési kárt eredményez az ilyen vállalkozások adózási magatartása.

A NAV általános tapasztalatait is felsorolta, a legfeltűnőbb, hogy ezek a cégek olyan költségeket számolnak el, melyek semmiben nem kapcsolódnak az őrző-védő tevékenységhez (bútorok, ruházat, extrém esetekben törölköző, paplan) A fiktív kiadások alapján azután a könyvelés során levonják az általános forgalmi adót, ez pedig jogsértést eredményez az áfabevallásaikban.

Az ellenőrzések során gyakran észrevették azt is, hogy hiányosan vezetik az útnyilvántartást - legtöbbször a cégvezetők által magáncéllal megtett kilométereket is elszámolják.

Ezen kívül jellemző az őrző-védő cégekre, hogy a költségek csökkentése érdekében a vállalkozó saját maga végzi a tevékenységet, ez pedig magasabb összegű áfafizetési kötelezettséget eredményez. Viszont az ellenőrzésre kiválasztott bevallások tanúsága szerint a ténylegesen befizetendő áfa összege esetükben nagyon kevés, mivel, ahogyan fentebb említettük, olyan kiadások áfa tartalmát is levonják, amelyek nem a vállalkozási tevékenység érdekében merülnek fel.

A lezárult ellenőrzések negatív tapasztalatai miatt a NAV a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a személybiztonsági tevékenységet végző, őrző-védő vállalkozások gazdálkodására.
 HH -NAV
*

1 megjegyzés:

  1. ispánunknak biztos van valami spanja, és falaz neki, ha gond lesz, mert különben nem tenne ilyet!

    VálaszTörlés