A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 17., hétfő

A rendőrség felhívása autósok részére (- már megint csak az autósok)

Az időjárási viszonyok hirtelen megváltozásának következtében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2012. szeptember 13-án 21 közúti közlekedési baleset történt. Sajnálatos, hogy a 2-es számú főúton - Vác és Szendehely között - bekövetkezett balesetben 2 fő életét vesztette. A balesetek bekövetkezését nagyban befolyásolta a vártalanul kialakult időjárás változásnak köszönhető, megváltozott közlekedési környezet.

Az időjárási viszonyok megváltozása így különösen az intenzív esőzés és a hőmérséklet csökkenés nagyban befolyásolja a közúti közlekedés feltételeit, és próbára teszi a járművezetők koncentrálóképességét. A járművezetők a nyári - optimális - közlekedési feltételeket követően még nincsenek felkészülve a megváltozott közlekedési körülmények között történő közlekedésre és az ezzel járó fokozott balesetveszélyre.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy:
  • esős időben jelentősen csökken a látótávolság, csúszóssá válnak az utak, ezért a sebesség időjárási viszonyokhoz igazodó megválasztása, a biztonságos megállás egyik alapfeltétele,
  • a követési távolság betartása is kiemelten fontos szempont, hiszen ilyenkor megnövekszik a fékút,
  • a szélvédőn való átláthatóságot a megfelelően működő párátlanító rendszer, a jól működő hátsó ablakfűtés, valamint az ablaktörlő lapátok és gumik biztosítják,
  • a műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota, a hirtelen nagy mennyiségű eső hatására az útfelület és a gumiabroncsok között a nagy sebesség miatt fellép az aquaplaning jelenség.
 Az őszi időjárási viszonyok között is balesetmentes közlekedést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága.
Forrás: police.hu
*
 
Jó lenne, ha a rendőrség egy ilyen felhívás során a kerékpárosokra is gondolna, mert útjainkon még mindig rengeteg a szabálytalanul közlekedő kerékpáros.
Ócsán a reggeli és az esti sötétben kivilágítatlan kerékpárosok nagy számban közlekednek büntetlenül. Nem hiszem el, hogy ezt a körzeti rendőr nem látja. Pedig a világítás felszerelése nem egy elérhetetlen összeg. Már 500 forinttól kapható szett. 
Hogy ne csak a járművezetők feleljenek mindenért.

1 megjegyzés:

  1. A közelben csapkod a mennykő mert a szigetszentmiklósi rendőrkapitányt is eltessékelték. Kíváncsi leszek, mi változás lesz a minket érintő területen. A kurvák mindenesetre hemzsegnek, mint tél előtt a vetési varjak.

    VálaszTörlés