A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 6., csütörtök

Miért a polgármester határozza meg a munkavégzést ( - avagy mi köze hozá ... - az időnek, pl)

Kisült vetésterületek, feketére szikkadt, hasznosíthatatlan kukoricák a földeken, kiégett napraforgók – hatalmas károkat okozott a szárazság. A becslések szerint a mezőgazdaság 400 milliárdos károkat szenvedhet el, a kukorica ára már most olyan szinteken van, ami 20-25 százalékos húsdrágulást kényszeríthet ki. A kormánynak intézkednie kellene a kárenyhítési alap feltöltéséről, amihez majdnem 100 milliárd forintra lenne szükség. Ócsán állítólag meg felhőszakadás mossa el a több mint 100 millióból rekultivált szemétlerakót.

Bukodi Károly az augusztus havi önkormányzati ülésen képviselői interpellációra adott válaszában hivatalos keretek közt jelentette be az esős nyarat. 

A képi montázs, szerepvállalói illusztráció
Közben meg addig várták a nyári nagy esőzések végét, míg a vetésterületek kiégtek, a vetésterületek feketére szikkadtak, és a Balaton majdhogynem kiszáradt.  A kevés csapadék miatt a Balaton vízszintje egyre alacsonyabb lett a nyáron, míg nem egyes partszakaszokon el is tűnt a víztükör. (Mert ennyire csapadékos száraz volt az idei nyár.)

Valós kép a Balaton déli partjáról az idei nyárra oly jellemző sivatagi szárasságról - víz nélkül
Az interpellációra adott viharos választ a képviselő-testület nem fogadta el, így azt bizottsági hatáskörben kell megtárgyalni.  Ismerve a bizottságok összetételét, és tagjait, borítékolható, hogy nem fogják elmarasztalni a polgármestert a személyeskedő és sértésbe menő, szakmaiatlan válaszadása, és a rekultiváció körül kialakult anomáliák végett.  Elvégre ezek a bizottságok tagjai fogadták el a korábban azt a munkát, aminek interpellációjára adott polgármesteri választ most nem fogadták el. 
Persze ez az ellentmondás nem rendkívüli az ismert tagok megnyilvánulásaiban. Volt már erre hasonló példa. Ez az ügy egyébként Ócsa állatorvosi lova. Itt minden baj fellelhető. Még az ellentmondás is.
A szereposztásban, a színjátékban és a nézőtéren tapsikolók és a játékot űző színészek közt egyaránt.  
A kiosztott szerepét mindenki hozta, mégis fals lett az előadás.  

Árulkodó nyomok: Szétnyílt töltés, és a  közpénzes locsolótömlő
Mi másként lehet, hogy az ügyben szereplő UNIFORM-TEAM Kft. munkatársai az ismeretlen vízjogi engedéllyel rendelkező K-3 "többfunkciós" kútból addig locsolták a Városüzemeltetési Kft. tulajdonában lévő szivattyú által az Eu által támogatott, közpénzből helyreállított szemétlerakót, hogy az idő előtt hirtelen erodálódott és végül "megcsúszott"?  Ez esetben nem a kivitelező, vagy a műszaki ellenőrzéssel megbízott fő hős, az ÖKO-HÍD Bt-t a felelős, hanem az önkormányzat által erre fizetett Uniform-Team Kft, aki gyakorlatilag lemosta a jól, és helyesen helyreállított záróréteget a rekultivált területről.  

Árulkodó nyomok:  Hátrahagyott betongyűrű és egyéb szemét - háttérben a közpénzes őr
Ezért talán az UNIFORM-TEAM Kft epizód-szerződését az önkormányzatnak károkozás címén, valamint a megbízástól eltérő feladatvégzés okán azonnali hatállyal fel kéne mondani és kártérítési eljárást kell indítani vele szemben. Ezzel egyidejűleg értesíteni kell az esetről a KDV KTVF (lásd a polgármesteri válaszban "Felügyelőség") -et.
Ez összhangban lenne az interpellációra adott mesteri válaszban foglaltakra és egyben mentesítené a Bukodi Károly polgármestert a személyes felelősség vállalás alól.  
(Ha ezt nem teszik meg, akkor előállhat a hűtlen kezelés és az elvárható alapos gondoskodás helyett nem megfelelő gondossággal való eljárás  ténye és felelőssége.)
A KDV KTVF (Felügyelőség) által végzett, vagy lefolytatandó vizsgálatnak aztán ki kéne térnie arra is, hogy a K-3 jelű kút miért és mitől többfunkciós, (lásd polgármesteri leírtak) valamint, hogy ki adott a locsolásra megbízatást. Ki és miként adta használatba, vagy bérbe az Uniform-Team Kft részére a városi tulajdont képező (leírtak szerint: szivattyú, slag) eszközöket és ki, s miből fizette a szivattyú működtetéséhez szükséges  energiahordozót. 

Kérdés még, hogy erre a kimosásra, mennyit áldoztak, és a fedőréteg lemosásával tulajdonképpen mekkora kárt okoztak?
(Tisztázandó, hogy Kardos Zoltán az önkormányzat Gazdasági Bizottságának elnöke milyen szakmai hozzáértés és vélemény alapján javasolta elfogadásra a testületnek az Uniform-Team Kft ajánlatát.)

A város által fizetett Uniform-Team őrzi a megrogyások stabilitására hozott drága követ - hiába a nyert pénz

Mindezek tisztázása mellett az ősz beállta előtt,  - ami szerintem csapadékosabb lesz mint az idei kárt okozó nyár, -  jó lenne megkezdetni a megbomlott szemétlerakó ismételt helyreállítását és a szükséges, valamint az előírt fedő és takaróréteg vissza-, illetve felhordását.  (Jó lenne, ha ez ügyben a polgármester nem várna tovább,  hanem azonnali intézkedési tervet készítene, kontroll vizsgálatot kérne és végre kiértesítené a kivitelezőt arról, hogy talán megkezdetné végre a helyreállítást.)
Mindezt esetleg egy ismételt, vagy független szakértői vélemény kikérése és a zöld szervezetek felügyelete mellett, hogy a megtépázott beruházás, az uniós pályázat és a város ne vesszen nagyobb kárt.
 *

1 megjegyzés:

  1. Hozzuk már rájuk valamelyik országos kereskedelmit, és a szívbajt.
    Nekik aztán hablatyolhatnának esős nyárról, meg ideiglenes takaró rétegről.

    VálaszTörlés