A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 7., péntek

Fásitási programot is hírdettek Tatárszentgyörgyön ( - mert így is lehet, például)

Tatárszentgyörgy Község Önkormányzata az élhetőbb, és zöldebb környezet érdekében hirdetett fásítási programot. Ennem a településmegújítási programnak a keretében kerít sort utcafásításra. 

A Kossuth és Rákóczi utcán lévő fasor rekonstrukciós feladatainak, alapja a fafelmérési, fakivágási terv, illetve a konkrét megújulást elősegítő fásítási terv. A terület felmérése és az ültetési terv szeptember közepéig elkészül, s még a tél beállta előtt szeretnék elkezdeni a fák ültetését is.

Egyben felkérik a környezetükért tenni akaró, a falu szépüléséhez hozzájárulókat, valamint azokat, akik szeretnének hozzájárulni a programhoz, hogy  azok egy fa megvásárlásával ehhez akár lehetőséget is kapnak. Kérik, hogy minél többen vegyenek részt ebben a feladatban, hiszen a környezet megóvása és megszépülése mindannyiunk érdeke.

Tatárszentgyörgy a térség sikeres településeinek egyike.  A község ugyanannyi pénzből, mint amennyit Ócsa is kapott, sikeresen le tudta zárni a szeméttelep rekultivációját.  Pedig ott jelentős munkát kellett végezniük a terveken felül is, mert az elmúlt évtizedekben itt elhelyezett hatalmas mennyiségű hulladék jelentősen túlterjeszkedett a lerakó hivatalos határain. Elmondták, hogy a tervezett 8 ezer négyzetméter földmunka helyett 16-20 ezer négyzetméternyi területet alakítottak át, amivel a terület visszanyerte a lerakó előtti természeti állapotát. A területet lezárták és őshonos gyeppel fedték, ami által a környezet rendezetté vált. A beruházás 2011 júniusában kezdődött és 2012 márciusában fejeződött be, vagyis egy év alatt legörgették az egészet.  Panaszról, kifogásról nem tudunk.

Ócsán ezzel szemben ez az összeg nem volt elég a tisztességes munkához. 


Ócsa a Körics Euroconsulting Kft-vel kötött projekmenedzsmenti feladatok elvégzésére szerződést nem kevés pénzért, amiért csupán egy ideiglenes zárást tudtak produkálni, azt is csak kifogásolható mértékben.  Most ennek kapcsán egyes zöld szervezetek szót emeltek és vizsgálatot kezdeményeznek, miközben a városvezetés azon munkálkodik, hogy az állami adóhatósági kötelezettségének eleget nem tevő céget, pontosabban annak vezetőjét előnyhöz juttassa az által, hogy a szerződést módosítva, az adóhatóságot kijátszva pénzt utalhasson. 

Holott ezt a pénzt itt helyben is el lehetne költeni. Akár olyan fejlesztésekre, mint Tatárszentgyörgy, ha már itt a szeméttelep rekultivációja sem jött össze megfelelőn.

Mert mint ismert, Ócsa a Tanyafejlesztési pályázatából is visszalépett. Holott Alsópakony tanyás környezetén, a vízellátáson, az ottani utakon lehetett volna mit javítani.  A vidékstratégia megalkotásával és végrehajtásával a kormány és a szaktárca a vidéki Magyarország egészének megújítására törekszik. A koncepció átfogó célkitűzései közül több is szorosan köthető a tanyás térségekhez, hiszen kiemelt feladat a helyi gazdaságok fejlesztése, a vidéki munkahelyek megőrzése és a vidéki életminőség javítása. Ócsa nem élt ezzel.  Bukodi Károly és Horváth Tamás javaslatára nálunk visszavonták a TP-1-2011 kódszámú Tanyafejlesztési program pályázaton történő részvételt.  De erről már írtunk.

Tatárszentgyörgy jelenleg újítja fel Katolikus templomát. Ennek keretében a Római Katolikus Szent Vendel Templom fűtési rendszerét is modernizálják és padlófűtés kerül kialakításra a misére járók örömére. Mindehhez a  Tatárszentgyörgyi Római Katolikus Plébánia az UMVP III. tengely vidéki örökség megőrzése jogcím keretében 35 570 236 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.  Mert ott számít a katolikus hittel bíró ember. 

Ócsa azonban ebben is másként áll a dolgokhoz. Itt csak a református egyházat támogatják. Nekik támasztják meg közpénzből az alapítványi épületet, és szintén a reformátusok villanyszámláját rendezik évről évre. A katolikusokkal a városvezetés nem törődik. 
Ez a megkülönböztetés idén, Ócsa népének közel egymillió forintjába kerül, miközben a település más dolgaira és részeire abszolút nem telik. 

Aztán  Tatárszentgyörgy belterületi úthálózatának fejlesztése csendben elkészült. A fejlesztés összesen több mint 7.500 m2 területet érintett. Az István Király utca burkolata 6 méter, a Szabadság téré 5 méter szélességben kerül kialakításra, amit mindenhol padkák szegélyeznek. 

A zöldfelületek fejlesztése során már 252 db fa került korábban kiültetése és 2.200 m2 területen füvesítés zajlott. Ezen kívül 410 méter járdaszakasz épült a Szabadság tér két oldalán, illetve 5 db új köztéri pad került kihelyezésre.

Ócsán ilyen a méregdrága Városháza előtti díszburkolat lerakásán kívül nem történt. A várossá válásunk évfordulójára is csupán egy értelmetlen, sehova nem vezető részt, amolyan sík kockát sikerült térkővel placcá alakítani. Ez mindennek mondható, csak értelmes fejlesztésnek nem, hiszen ettől a református templom járdával való megközelíthetősége sem javult. 

Kétségtelen, hogy Tatárszentgyörgy leköröz bennünket. Nemcsak hozzáállásban, hanem cselekvésben és a pénzek ésszerű felhasználásban is.  

Ha belegondolunk, hogy a 2000 fős tatárszentgyörgyi lakosság és a 9000 fős ócsai mennyi adóbevételt biztosít a településének, akkor válik igazán érezhetővé a különbség.

Ezért nem mindegy, hogy kik intézik egy adott település ügyeit, hogy kik alkotják a képviselő-testületet. Mert mint Tatárszentgyörgy példájából látható, nem mindegy kik, és miként használják ki a lehetőségeket, hogy összességében kik és mit képviselnek, amikor döntéseket hoznak a választók felhatalmazásával, de őket ebből kizárva, a nevükben és helyettünk.
Ugyanis a képviseletünk árát a döntéseiken keresztül többségében mindig mi fizetjük meg.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése