A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 29., szombat

Misi bácsi sem hazudtolja meg magát kártevésben ( - hétvégi közteherviselés mások okán)

Mint ismert, az ócsaiak egy része szereti rendben tudni a saját portáját.  Sokan így csinosítgatják és rendezgetik az árokpartot a Némedi úton, vagy éppen a vasút mentén, a Kettős-kereszt előtt, és környékén, sőt másutt is.

Vannak azonban olyanok, akik nem így tesznek. Nekik csak a sajátjuk számít, és a város, a közösség, a másé már nem. Mint arról korábban hírt adtunk, az is visszatérőn előfordul, hogy a saját telekszéliről a szomszédos közösségi árokba hordta a delikvens az ágakat, lombokat és egyéb szemetet, nehogy az nála halmozódjon tovább, s neki okozzon gondot. Tudjuk, hogy a sok szemét a települési gondok egyike, de az még sem megoldás, hogy ezzel a gonddal másokat terheljük. A megoldás sem az lehet amit most bemutatunk. Hátha ezzel példával a közterület-felügyelők is magukra lelnek a munkájukat illetően.

Ez a lakó is az út túloldaláról hordja az árokba a nála fölöslegessé vált szemetet
Az így telehordott, vízelvezetésre alkalmatlan árokért majd ismét mi emelünk szót, aminek végén közpénzből ugyanúgy kitakarítja a hivatal, mint tette ezt tavaly, nagy nehezen.

Az áthordott szeméttől ilyen a közterület
Ezzel a jó szomszéd ami pénzt megspórol magának, azt így a városra és az adófizetőkre többszörösen átterheli. Teheti ezt mindaddig, míg valaki be nem csönget hozzá és számon nem kéri. Jó lenne, ha ez esetben a hatóság embere lenne az, aki elsőként felkeresi és döngeti meg a kaput a közösséggel szemben a tiszteletlen flótásnál.

Persze amikor mi szóltunk ezért, a gondatlan gazda és asszonykája nézett a legnagyobbat, hogy mi a baj azzal, ha a városi út szélét terheli a hulladékkal.  Amikor erről bejegyzést ejtettünk, akkor  az eljárni köteles személyek, valamint a közterület-felügyelők figyelmét szerettük volna a jelenségre felhívni, de mint annyi más esetben is, erre sem sokat mozdultak. A számos teendő mellett erre már nem futja nekik. Egész pontosan: azóta sem tettek semmit. Még azt sem tapasztalták a környékbeliek, hogy kiszálltak volna, rá néztek volna a környékre. Sőt az árkot sem tisztíttatták még ki. Talán jelentés sincs.

Pedig a probléma előttük sem ismeretlen. Jól tudják, hogy évről évre visszatérőn nem takarítják a város egyes szakaszait. Legyen az év bármely időszaka.  Árok, vagy járda, közterületi, vagy magán. 

Aztán itt vannak még a különböző előírások és tilalmak, amiket szintén a felügyelőknek kéne kordában tartani. 

Van, hogy a szippantós autó jön és enged egy adagot a csatornába,  és van, hogy más terheli, vagy éppen szennyezi a kisvárosi közösséget.

Itt olcsóbb a leeresztés, ha nem szól érte senki
Nemrég például a hulladékot az árokba hordó szomszédságában élő Misi bácsi sem volt rest átvinni az avaros hulladékot a szomszédos üres telekre. Gondolom, azért, mert nála már nincs a csapadékelvezetésre szolgáló árok, amit a példa alapján befedne. Így a gondolhatta azt, hogy más telkén szívesebben szennyez, mint a sajátján.

Misi bá' nem kis pályás, már márciusban is a szomszédok orra alá füstölt, a tilalom ellenére - az ereszalja is kivezetve
Nem is volt rest az út túloldalára cipekedni és ott elégetni a vágott zölddel, gallyal és más hulladékkal  vegyes szemetet.  Ezzel jól járt az öreg, mert nem a saját házát, és közvetlen környezetét szennyezte be. hanem az út túloldalán élők orra alá füstölve okozott bosszúságot a környezetében.

A gazt áthordja az úton
Gúlába halmozza mások előtt


Üzen a közterület-felügyeletnek - amúgy is szarik mindenre

Újabb eresztésért megy haza

Még zöldet rak a tűzre - köz szerepel
Tovább gerjeszti a füstöt és a tüzet
További friss zöldet is rak rá hagy füstöljön még jobban

Sikeresen befüstöli a környéket pedig a lakóházak közt amúgy is van már egy bér-füstölő 
Hiába szóltak a szomszédok, az öreget nem érdekli a külvilág
Hátat fordítva, postára várva
Nem tudni persze, hogy ekkor a mi derék és tettre kész közterület őreink hol járnak, de hogy ezek a dolgok egyes körökben amolyan helyi népszokás jelleget öltenek, az már biztosnak látszik. 

És valóban tehetik ezt visszatérőn akár többen is, mert a városban erre nincs kontroll és szankció. 
Ez viszont nagyon látszik.

Ahogy az is, hogy a környezetvédelem, nem Ócsa város erőssége. Írásunkkal erre szerettük volna felhívni az illetékesek figyelmét, hogy az esetmegismétlődések elkerülhetők legyenek. 
*
Kivonat az Önkormányzat honlapján megjelentekből:

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a szabadtéren keletkezett tüzek jelentős része gaz és hulladék nem megfelelő égetése, felügyelet nélkül hagyása miatt keletkezett.

Tájékoztatom továbbá, hogy a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdése alapján a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező az alábbi esetekben:


Tűzvédelmi szabálytalanság
Tűzvédelmi bírság legkisebb mértéke /Ft/
Tűzvédelmi bírság legnagyobb mértéke /Ft/
Tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő
100.000
1.000.000
Tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges
200.000
3.000.000

A tűzgyújtási tilalom az országos tűzgyújtási tilalom feloldásáig tart.

Ócsa, 2012. augusztus 27.
Tisztelettel:
Dr.Szabó György
*

6 megjegyzés:

  1. Na ilyen a helyi ősközösség.
    Ebbe kellene beilleszkedni a gyütmentnek.

    VálaszTörlés
  2. Mit vársz attól a két beöltöztetett bohóctól? Ők a polgármesteri szolgálat csicskái. Postáztatják őket, iskolai urnát őriztetnek velük, az igazgatónő szoknyája mellé állítva őrséget adnak, de ha valami mást kell intézni, akkor csak a rendőrökkel közösen lépnek fel, mert amúgy nem képesek érvényesülni. Hiába vannak, semmi érdemi munkát nem végeznek. Látszik itt is, hogy mit érnek. Ennyit = semmit. Kár rájuk a pénz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel vitába szállnék, mert sokat segítenek Zsuzsa asszonynak a városi feladatokban. Számos esetben a Szabadidőközpont munkájában és az önkormányzati feladatokban. Az aljegyző koordinálja a feladataikat a törvény szerint. Igyekszenek mindig humánusan eljárni, és a közösség számára hasznot termelni. Az apró hibákat leszámítva egyre jobban elsajátítják a feladatkörüket. Nézd meg az eljövendőben miként alakítják a munkájukat és majd akkor kritizálj, ha akkor is kivetni valót találsz benne.
      Inkább azzal segíts, hogy jelzed, hogy hol és mikor tapasztalsz hozzájuk tartozó esetet, vagy valami visszásságot.

      Törlés
  3. Ez alapján amit itt leírtál, inkább hívjuk őket szociális munkásoknak.
    A buszok meg parkoljanak továbbra is a járdán, mert intézkedés helyett a Zsuzsa asszonynak kell a segítség.
    Mindezt aljegyzői segédlettel.
    Bravó!

    VálaszTörlés
  4. Misi bácsi celeb lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Misi idáig is Celeb volt, mert az egész utca hallja, hogy mit csinál. Állandóan úgy beszél, és cselekszik, hogy az a nagyközönség előtt látható legyen. Gyakorlatilag az utcán és a helyi közösség fülében él. Előttünk van hangképekben. Szeretjük, ahogy Gáspár Győzit. Itt a fórumon még a fényképen is pózol, ahogy egy Celebhez illik.

      Törlés