A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 9., vasárnap

Fémtolvajok és a hatóság ( - ki vagyunk a vízből velük, mégis mi fizetünk rá mindenre)

Az utóbbi időben igencsak megszaporodott a bűncselekmények száma, sorra tűnnek el a termesztett növények, a gyümölcsök a fákról, de lopják a bodzát is. A fémtolvajlás külön szakágba szegregálódott. Viszik a vízelvezetők rácsait és az aknafedeleket, de közkedvelt, amolyan sláger  lett a szakosodott kábel tolvajlás. 

Ezek a bűncselekmények napjában fordulnak elő. Mindenki tudja, mégsem történik érdemben semmi.  

Kérdés, hogy ezzel valóban együtt kell élni?  Lesz ebben változás? Mire való a helyi rendőr, és a rendőrség valóban csak arra pozíciónál, hogy a gépjárművel közlekedőket megsarcolja az önfenntartás érdekében?  A tolvajok meg köszönik jól elvannak?


Esteledett, amikor egy telefonáló szólt a rendőröknek, hogy gyanús alakok ólálkodnak a ceglédbercel-cserői vasútállomás körül, s neki úgy tűnik, mintha aknafedelet lopnának.

A körzeti megbízott a rendőrjárőrökkel azonnal a helyszínre sietett, ahonnan ugyan a tolvajok már eltűntek, de gyors adatgyűjtés után kiderült, milyen kocsival, merrefelé vették az irányt.

Miközben a polgárőrök szalaggal körbekerítették a már fedél nélkül tátongó aknákat – amelyek az óvatlanul közlekedők számára igen veszélyesek –, az albertirsai járőrök értesítették a Monori Rendőrkapitányságon dolgozó kollégáikat, hogy a tolvajok alighanem feléjük tartanak.

A monoriak fél órán belül kézrekerítették az elkövetőket, három férfit, akik ellen lopás miatt indul rendőrségi eljárás.


Ócsán  nincs ez így.

Nálunk ez úgy zajlott, hogy amikor hajnalban kilopták a UPC kábelét a Székesi utcai kábelaknából, és erről értesítették a rendőröket, akkor a dabasiak kijöttek és az utca vasúhoz közeli részén, a maszek boltosnál leálltak, biztosították az üres helyszínt.  Ott voltak egészen a reggeli szolgálatváltásig, majd elmentek vissza Dabasra. Megírták a jelentést és átadták, letudván az ügyet. Irány haza, pihi, mert holnap ismét szolgálat.

Ekkorra már érkeztek a szolgáltató ( UPC) szakemberei, hogy felmérjék a károkat, és helyreállítsák a fél város (Ócsa) tévé- és internetkapcsolatát, amit a rézgyűjtő kisipari tolvajok hazavágtak. 

A dabasi rendőrök elmentek.  Sok dolguk nem volt. Az amerikás seriff meg nem volt szolgálatban, nem  érdeklődött a fejleményekről.

Az eset után közvetlenül nem kezdtek tanúkutatásba, nem kérdeztek senkit, nem jött a körzeti megbízott és nem csengettek be azokhoz, akik látták, hogy milyen kocsi mikor állt ott, és kik voltak vele.
Ugyanúgy jártak el ahogy korábban, amikor a vasúti kábelt lopták el, és húzták végig a fél városon, a munkába indulók és a vontatás zajára ébredők orra előtt.
Megszokott dolog ez. Amikor kifosztották a környéket, akkor sem jött senki a károsultakhoz, hogy érdeklődjenek az eseményekről. A körzeti megbízott nem foglalkozott a sértettekkel, nem kérdezte őket és nem adott sem vigaszt, sem bátorítást, netán segítséget.  Nem érdekes, hogy nem lett meg az elkövető. Védekezzünk, mondják a rendőrök.

Nem Ceglédbercelen vagyunk. Itt nem a monori rendőrök vannak. Nem velük van dolgunk. Csak kárunk.

Mindig mi tegyünk meg mindent. Ezzel másnak nem kell foglalkoznia. Csupán a szokásos hivatalos eljárás, amit Dabason az íróasztal mellett lefojtatnak. Aztán még mehet a károsult a rendőrségre, meghallgatják, és megkapja a határozatot, hogy ismeretlen a tettes, ügy lezárva. A végén pedig azt érzi a megtolvajolt, hogy a bejelentéssel is csak őt hurcolták meg, mert neki kell menni a törvény erejénél fogva és ő van megfenyegetve, és kötelezve tanúmeghallgatásra munkaidőben. A rendőrség ezért nem száll ki, ezt nem intézi a helyszínen. Nem Amerikában vagyunk, még akkor sem, ha egy matuzsálem Kojak-féle autóval villog a közeg.

Száz szónak is egy a vége. Ócsán máig nincsenek meg a kábeltolvajok, és a bodzalopókat sem ítélték el. Egyedül a kár van meg, amit nekünk okoztak. Azzal pedig senki nem törődik.

Ennek ellenére a hatóságot továbbra is támogatjuk,  mert pedig míg ők szolgálnak, addig mi félünk. 
*

15 megjegyzés:

  1. Na aki ezt a cikket írta az sincs tisztában a dolgokkal, én szerintem

    VálaszTörlés
  2. Miért a mi rendőreink a hibásak,ha ők nem is voltak szolgálatban,hanem a dabasiak jöttek ki??Ha megkapják az ügyet,hogy ők vizsgálják ki,akkor biztos, hogy keresnek majd tanukat,akkor majd te is elmondhatod,hogy mit láttál,hallottál?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor itt valami gáz van ők soha nincsenek szolgálatban. Itt lehet esténként zavartalanul versenypályának használni a város útjait is mert éppen akkor sincsenek szolgálatban. Majd ha megkapják az ügyet.... Addig is pihenjenek jól. Gratulálok!

      Törlés
    2. Sajnos nekik is 24 órából áll "csak" egy nap!2 rendőr nem tud non stop szolgálatot teljesíteni.Kellene ide még legalább 1-2.A bűnözők már jól tudják melyikük hol lakik és mindig akkor történnek események,amikor már ők megnézték,hogy éppen mind a kettőjük autója otthon van.Ezért lenne jó egy szolgálati autó,amit nem az otthonukban tárolnának.

      Törlés
  3. Ócsán minden rendben. Főleg a rendőrökkel.

    VálaszTörlés
  4. Azt láttátok, hogy ennek a benzinfalónak eltérő a két első irányjelzője?
    Szerintetek ez szabályos?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérjél nekik szolgálati autót a Dabasi Rk.-tól,azzal biztos minden rendben lesz!Vagy járjanak gyalog...De remélem hozzád is gyalogosan "sietnek" majd ki!!!Addig amíg nem láttok bele a Dabasi Rk életébe semmit nem tudtok,csak sejtéseitek vannak,meg pletykák,amiket ti el is hisztek!Alig várom,hogy elköltözhessek innen az ilyen emberek miatt,mint akik ezen az oldalon ócsárolnak mindenkit!!!Ti miért nem mentek ki megmutatni mit tudtok?Miért csak névtelenül a számítógép előtt van nagy szátok?Ki meri ezek közül az emberek közül felvállalni magát???Mindannyian gyávák vagytok!!!Álljatok oda a KMB-sek elé, és mondjátok a szemükbe a véleményeteket!Amit felraktatok képeket a "pillangókról" nem is Ócsához tartozó terület,de ehhez sem értetek meglátszik!Nálatok otthon minden rendben van,hogy csak az ócsai "közszereplőkkel" foglalkoztok???Jelöltessétek magatokat a polgármester választáson,mutassátok meg,hogy kell jól csinálni MINDENT!!!

      Törlés
    2. Mi, van? Csak nem a rendőrt kell megvédeni?
      Minek etetjük, ha a mindent ellopnak előle?

      Törlés
    3. Szerintem ennek a blognak az olvasása nem neked való.
      Még a végén infarktust kapsz.

      Irigyellek amiért te belelátsz a dabasi kapitányság életébe.
      Nekem csak sejtéseim vannak, és nem telik úgy el este, hogy ne arra gondolnék, vajon milyen lehet ott az élet.

      Viszont örömmel olvasom, hogy költözés előtt állsz.
      Sajnálatos, hogy még így is marad elég, hozzád hasonló, egyszerű gondolkodású, megvezethető ember ebben a porfészekben.
      Majd, ha már mind elhúztatok innen, és a várost sem sikerült teljesen leamortizálni, elindulhat a fejlődés, és végre tényleg városnak lehet majd hívni ezt a települést.

      Törlés
    4. Csak nem visszaköltözik a Keletibe az aki onnan gyütt?

      Törlés
    5. Nem látok bele,a dabasi Rk. életébe,csak beszélgetek emberekkel,amit ti nem nagyon tesztek...Nem,nem a Keletiből jöttem,hanem a XVIII.kerületből,ahol nincs ennyi rosszindulatú ember.Ott soha senki nem beszéli ki interneten névtelenül a Rendőrkapitányságot.Én csak egyedül költözöm,úgyhogy marad itt még egy pár ember,akibe emberség is szorult,nem csak gyávaság és rosszindulatúság.

      Törlés
    6. Hú baszki.
      Na, ezért tudnak helyi szinten is megvezetni.

      Törlés
  5. Mindent azért nem visznek.
    A szépségét is itt hagyták.

    VálaszTörlés
  6. Hogy áll a nyomozás a tolvajok után? Meg vannak már a városi szarkák?

    VálaszTörlés