A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 10., hétfő

Fejlesztési források apadnak el, mert nem pályázunk ( - Orbán dorgál, Ócsa lapít)

Erősen megdorgálta a kormánypárti polgármestereket szerdán este Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz és a KDNP sárvári frakcióülésén, amiért több százmilliárdnyi uniós forrás áll beragadva országszerte. A kormányfő az uniós kassza kisöprését és a politikai haszon besöprését nevezte a következő két év legfontosabb feladatának - adta hírül az origo.hu 

A fejlesztések felgyorsítását és azok politikai eredményének besöprését nevezte a következő két év egyik legfontosabb feladatának a miniszterelnök a kormánypártok sárvári frakcióülésének szerda esti nyitó felszólalásában. Orbán Viktor "felkészülési beszédet" mondott, rengeteg munkát és két kemény évet vetítve előre a kormánynak és a kormánypárti képviselőknek 2014-ig.

A kormányfő megengedhetetlennek nevezte, hogy 10, 20 vagy akár 30 milliárdos nagyberuházások állnak az országban azért, mert a pályázatokat - Orbán szerint felelőtlenül - úgy adták be az önkormányzatok, hogy nem volt meg a kellő önrészük, mert azt gondolták, hogy csak összeszedik majd valahonnan. A pénzt azonban sokszor nem sikerült összeszedni, az igényelt források viszont már - végső soron hasztalanul - le lettek kötve, azokat a pénzeket már nem lehet más célra lehívni, "besültek" - fogalmazott dorgálásában a kormányfő.

Ócsa városvezetése és a testületi többség fideszes lévén érintett a felvetésben. Pláne, hogy a tanyafejlesztési pályázatot, amivel az alsópakonyi és a felsőbabádi körzetekben élők körülményeit javíthatták volna, visszamondták. Ezzel gyakorlatilag az "ingyen" fejlesztésről, a pályázati pénzről, valamint a kint élőkről mondtak le. 
De ugyan csak elmarasztalható Ócsa városa azért, mert mert nem volt képes más környező településekhez hasonlóan kerékpárutakat, járdát építeni pályázatból, holott Dabas, Örkény, Tatárszentgyörgy, Bugyi mind tudott pályázni és ezzel a pénzzel előrelépni, fejlődni. 

Ócsa meg nem. És nem vagyunk egyedül. Ezek a léhaságok tűnhettek fel a miniszterelnöknek, amikor erre hívta fel a figyelmet, s felhánytorgatva adta elő, hogy uniós pénzek állnak kiaknázatlanul.

Igazából érthető a Orbán Viktor felháborodása. A helyi kiskirályok sokszor magukkal jobban el vannak foglalva, mint a hellyel, ahol élnek, amiért dolgoznak, és ahonnan a tiszteletdíjaikat, vagyis a megélhetésüket kapják.

Ócsa is itt áll számos gonddal, és forráshiánnyal. Az ócsai focinak mégis jut 28 millió. Igaz ebből 15 állami támogatás, de a többi helyi pénz. És most szavaztak meg öt milliót, hogy a helyi "törpestadion" megvalósuljon.

Csakhogy, a vízmű fejlesztésére, az egészséges ivóvíz biztosítására és a szennyvízhálózat rekonstrukciójára, a szennyvíztisztítóra nem pályázott a város, holott erre is lett volna lehetősége.

Olyan települések körözik le kisvárosunkat, mint Nyársapáti, ahol szennyvíztisztító beruházást, vagy  Újszilvás, ahol naperőművet hoztak létre és valósítottak meg pályázati pénzből.

Felsőpakonyon az ócsai Szűcs Lajos pénteken  ünnepélyes alapkőletételen vett részt a településfejlesztés során. (KMOP-1.5.3/C-11-2011-0098 uniós támogatással megvalósuló pályázati fejlesztés.)

Szűcs Lajos nem győzi a járást. Turán utat adnak át,  Kartalon bölcsődet, másutt Ifjúsági- és turistaszállót.  Hogy csak a legutóbbi eseményeket említsük.

Ócsán minderről nem hallani. A város egyetlen ilyen, vagy hasonló projekten nem vett részt, azokon nem indult.

Tehát Orbán Viktor dorgálása és figyelemfelhívó ébresztője nagyon is jogos volt, s tudvalevőleg Ócsát is érinti, pont a leírtak alapján.

A szemrehányás mellett Orbán Viktor visszautalt a Miniszterelnökség júniusi átalakítására, hangsúlyozva, hogy a "folyamat gatyába rázása" a szervezetet vezető Lázár János legfontosabb feladata lesz a következő két évben, ő felel a megkezdett beruházásokért, az ő dolga lesz, hogy a végrehajtást az intézményrendszerből "kitapossa".

Ócsa nagyon rossz forgatókönyv szerint dolgozik, és közben lapít. 
Pedig megszívlelhetnék a miniszterelnök szavait, ha már a helyi illetőségű Szűcs Lajos nem segít ebben.
*

4 megjegyzés:

  1. Szegény ócsai polgármestert sajnálom egy picit, mert hiába fideszes, neki se mondtak el még sok mindent, egyszerűen a feje fölött döntenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Bukodi, csak egy bábú, túl sok köze nincs a dolgokhoz.

      Törlés
  2. Más települések rendszeresen élnek a pályázatok adta lehetőséggel és igyekszenek infrastrukturális lemaradásukat behozni. Mindenhol másutt, fontos az ivóvíz minősége és a szennyvíz tisztítása. Az ócsai ivóvíz az uniós határértékeknél több káros anyagot tartalmaz. Magas a vas és mangán tartalma, de ammóniát és fluoridot szintén többet tartalmaz. A mostani kormányzat kiemelten kezeli az egészséges ivóvíz biztosítását, Ócsa még sem él vele. Pedig megfelelő pályázat esetében biztosra vehető a támogatás, mivel a Fidesz vezette állam előnyben részesíti e támogatásokat, sőt el is várja az érintett önkormányzatok pályázását és hogy az uniós pénzből minél többet lehívjanak. Orbán erről beszélt. Szeretné megoldani az egészséges ivóvíz biztosítását mindenütt. Kár, hogy az ócsai Fidesz a füle botját nem mozdítja az ivóvíz és a szennyvízkezelés terén.
    Ezeket a lehetőségeket kihagyni, a beruházásokat elhalasztani nem csupán társadalmi vétek, hanem emberek elleni bűn.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ócsa a Bűnös város. Az ártatlanok irányítása alatt.

      Törlés