A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. november 29., csütörtök

Szűcs Lajos munkában - egy kormánydöntés árnyékában ( - szomszédolás helyett kanosszajárás)

 Ahogy a híradásokból ismertté vált bejelentés megtörtént, a kormány egyeztetést kezdett az önkormányzatok adósságának átvállalásáról.

A kormány döntése értelmében az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben. Az összesen 1956 önkormányzatot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.   

Az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb városok összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

Az egyeztetésről tartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a 600 milliárd forintot meghaladó adósságból az ötezer főnél nagyobb településekre eső rész több mint 500 milliárd forintot tesz ki. Hozzátette: összesen 27 városi önkormányzat van, amelynek nincs adóssága; számukra külön támogatási csomagot dolgoz ki a kormány.

Ezt követően a kormányzat, valamint az ötezer és ötvenezer közötti lakosú települések között a tárgyalássorozat az adósságrendezésről kedden.

Majd a kormány képviselői, Tállai András önkormányzati államtitkár vezetésével, az önkormányzatok adósságkiváltásának szakmai részleteiről és a jövő évi költségvetés önkormányzati kérdéseiről is egyeztető tárgyalásokba kezdtek.
 
Ezeken az egyeztetésen a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy szükséges volt a kormány adósságkiváltásra vonatkozó döntésére - zárul a közlemény.

A minap pedig  dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, országgyűlési képviselő is megállapította, hogy a kormány jelentős segítséget nyújt azzal, hogy még az idén a települések teljes adósságát átvállalja - olvasható a képviselői honlapon - amikor találkozott Felsőpakony polgármesterével.

Szűcs Lajos közreadta, hogy a tárgyaláson azt igyekezett fölmérni, hogy ténylegesen mekkora a szomszédos település adóssága. Hamarosan tételes lista készül mindazokról a hitelekről, amelyeket az önkormányzati adósságrendezés során az állam átvesz. Ezt követően a kormány megállapodást ír alá az érintett önkormányzatokkal, így a felsőpakonyival is. Végül, ez évben, legkésőbb december 28-ig egyösszegű célzott támogatás formájában megérkezik az önkormányzat számlájára a pénz, amit a hitelek törlesztésére kell fordítania a hivatalnak.

Szűcs Lajos leszögezte: ezzel a lépéssel a kormány mérhetetlen segítséget nyújt az eladósodott településeknek. Rámutatott: a települések a 2002-2010-es időszakban, az MSZP-SZDSZ-es kormányok idején kerültek bajba, amikor folyamatosan csökkentették az állami normatívákat, ugyanakkor egyre több feladatot terheltek az önkormányzatokra. Ennek most vége, fellélegezhetnek az önkormányzatok, de az adósságrendezésért cserébe a továbbiakban felelős gazdálkodást vár el a kormány a megsegített önkormányzatoktól. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése