A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. május 14., hétfő

Nyilt levél a Polgármesterhez ( - 2012. 05. 14.)

Tisztelt Polgármester Úr!

Az Ön, és az általános iskola igazgatónője aláírásával kiment a szülők felé egy levél, az iskola esetleges fenntartó váltásával kapcsolatosan. A levél célja a „véleményezési jogkörrel rendelkezők véleményének kikérése”, annak érdekében, hogy elindulhassanak a tárgyalások az iskola fenntartóváltásával kapcsolatosan. Élni szeretnénk azon képviselői jogunkkal, illetve kötelességünkkel, miszerint egy ilyen horderejű ügyben elmondhassuk, illetve kötelességünk elmondani a véleményünket! Azért tesszük mindezt nyílt levélben, hogy ne érhessen minket az a vád (mint a legutóbbi ülésen), hogy az Ön személyét támadjuk, illetve gáncsoskodunk!
Véleményünk szerint a szülőknek elküldött levél nem alkalmas a véleményük kikérésére, mert:
  • Visszaélésekre ad lehetőséget.
  • Nem világos, hogy a szülők közül kik rendelkeznek véleményezési jogkörrel - csak azok a szülők, akiknek a gyermekeik jelen pillanatban az iskolába járnak, vagy esetleg azon szülők, ócsai polgárok is, akik a jövőt illetően lesznek majd érintettek?
  • Nem világos az adatok feldolgozása és ellenőrzése sem.
  • Nem elhanyagolható, illetve nem elhallgatható az a tény sem, hogy az Ócsai Református Egyházközséggel való tárgyalások már kb. egy hónapja elkezdődtek és folynak, sőt információink szerint a templomban ki is hirdették, hogy ősztől az iskola fenntartója a református egyház lesz!
  • Amennyiben az Önkormányzat korrektül szeretett volna eljárni e nagy horderejű kérdésben, a lakosság és az érintettek (diákok, tanárok, egyházak, stb.) korrekt tájékoztatását követően, népszavazást, vagy legalábbis egy sokkal szélesebb körű vélemény kikérését kellett volna elrendelni, lehetővé téve a bejövő vélemények széleskörű ellenőrzését is! Ez nem történt meg!
Ami a levélben megfogalmazott gondolatokat illeti, véleményünk a következő:
  • Akárki is legyen a fenntartó, az elkerülhetetlen, hogy az Önkormányzat ne vegyen részt az iskola pénzügyi támogatásában, tehát pénzt nem lehet megspórolni azzal, hogy az iskolát átadjuk más fenntartónak!
  • Az iskola életével kapcsolatos döntések egyházi fenntartás mellett sem maradnak helyben, hiszen mint ahogy az Ócsai Református Egyház Presbitériumának határozatában olvashatjuk, az Önkormányzattal való tárgyalások során a Presbitérium maradéktalanul érvényesíti a MRE Zsinati Tanácsa által megfogalmazott szempontokat. Tehát a „valódi” döntések a Zsinati Tanácsban történnek, és nem Ócsán! Ezen a tényen az sem változtat, hogy egy igazgatótanács működne, hiszen e tanácsnak csak javaslattevői hatásköre van, a döntés a Presbitérium joga. A döntés ellenőrzése és számonkérése viszont a Zsinati Tanács jogköre! Az iskola igazgatójának a kinevezése és így beszámoltatása is a Presbitérium joga! Tehát az iskola életének meghatározása valójában egy szűkebb körben történne! Sérül az állampolgárok azon demokratikus joga is, hogy megválasztott képviselőik által beleszólhassanak a közoktatást érintő döntésekbe! Emlékeztetjük Önt, hogy Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) rendelkezik a lelkiismeret és vallás szabadságáról (VII. cikk), valamint a szülőket, gyermekük taníttatását és nevelését megillető jogaikról (XVI. cikk).
  • A világnézeti semlegesség, mint az Alaptörvény által is garantált jog, azzal még nincs teljes körűen biztosítva, hogy a diákoknak lehetőségük van az egyes felekezeti hittanórák és az erkölcstan között választani. Ezen órákon kívül még számos más iskolai esemény (foglalkozások, ünnepségek, stb.) van, ahol sérülhet ez az alkotmányos jog!
  • Lehet, hogy a leendő új fenntartó számít az intézmény valamennyi pedagógusára, de megszűntetve a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, megszűnik minden olyan jog és juttatás, ami az említett jogviszonnyal jár! Ezen kívül az egyház, az állammal ellentétben, nem tartozik felelősséggel és így nem is vállal felelősséget az esetleges későbbi pedagógus-elbocsátásokkal kapcsolatosan!
Végezetül Tisztelt Polgármester Úr, fel szeretnénk hívni minden érintett figyelmét, így az Önét is, arra a tényre, hogy az iskola állami kézben tartása is összefogást igényel, egy sokkal szélesebb körűt, mint ahogy most történik! Úgy gondoljuk, hogy mi, választott képviselők, nem arra kaptunk felhatalmazást, hogy igyekezzünk megszabadulni az ellátandó feladatoktól (pl. iskolafenntartás), hanem arra, hogy biztosítsuk a jelentkező feladatok, problémák demokratikus ellátását, megoldását!


Ócsa, 2012. 05. 09.

 
Tisztelettel:

  Dönti Károly sk.                                                                   Inczeffy Szabolcs sk.
települési képviselő                                                                  települési képviselő
*

14 megjegyzés:

  1. Az öt független képviselőböl látom, már csak kettő maradt. Bukodiné, Török, és Gallai eladta a lelkét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ibolyát amióta ismerem, mindig a könnyebb ellenállás irányába mozdult el. Most is így tett. Nem csak a várost, de bennünket pedagógusokat sem képvisel igazán.
      Laci sumák, hozta a formáját.
      A sarlatánt pedig egyszerűen megvették.

      Törlés
  2. A vasúti aluljáró felújítását is sumák módon intézték.
    Meglepődnék, ha ezt az ügyet másként kezelnék.

    VálaszTörlés
  3. Na végre!
    Legalább valami kezdeményezés.
    Valóban a kérdés Népszavazást igényel. Ezt a jegyzőnek tudnia kell. A polgármester nem bújhat a testület rá szavazó háta mögé, vagy az igazgatónő szoknyája alá. A felelősség a három vezető tisztségviselőt illeti. Ez alól nem mentesülhetnek a "haverok" szavazatával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melyik jogszabály írja elő a kötelező népszavazást?

      Törlés
    2. Te amarna típusú nagyon rosszindulatú. A nép joga a választás.

      Törlés
    3. Mint gondolnak ezek? Majd a Horváth, meg chips árus a pappal meg a nőjével eldöntik, hogy mi legyen a gyermekeink oktatóbázisa? Menjenek a csába.

      Törlés
    4. Az a jogszabály, amelyik előírta a laptopok lenyúlását is.
      Ez nem csak rosszindulatú, hanem szimplán bunkó is.

      Törlés
    5. Már nem csak a laptopokat, hanem az egész sulit lenyúlják. És alig vannak 2 éve hatalmon. Mi lesz itt jövőre, ha még hagyjuk őket.

      Törlés
  4. Amennyiben iskolát akar magának a református lelkész, akkor első lépésben fizesse vissza az önkormányzattól kapott támogatásokat, és rakja rendbe a saját portáját.

    Aztán ha a képviselő urak és a csatlós asszonyok református oktatást szeretnének, akkor vagy költözzenek be a más vallást gyakorlók, így a helyi katolikusok, és baptisták pénzén megtámogatott Ady Endre utcai magárahagyott épületbe tisztességet tanulni és tanítani.

    Az ügyben eddig hallgatag önkormányzati képviselők pedig neki kezdhetnek állni vályogot vetni a Lakatosház visszaállításához, hogy ott az első Istennek tetsző egyháznak átadható osztálytermet kialakíthassák a bennük hívők számára.

    VálaszTörlés
  5. 17:57 Nem a jogszabály, hanem a tisztesség követeli meg, hogy az Ócsán élő emberek, családok érdekei legyenek az elsődlegesek, nem pedig az egyéni törekvések, törtetések.
    Érdeklődéssel várjuk, vajon most mit tesz a Hivatal vezetése, személy szerint a polgármester?
    Bizony nagyon sok a kérdőjel, a megválaszolhatatlan és megválaszolatlan kérdés?
    Nem tudom miért van ez a nagy kapkodás, az iskolánál, a szennyvíznél, miért nem bíznak jobban a kormány vezetésében, vagy nagyon laza a fegyelem, és mindenki azt csinálhatja, amit az egyes ember egyéni érdeke kíván?

    VálaszTörlés
  6. Bukodi polgármester egy vezetésre alkalmatlan báb. A Horváth a dolgok rákfenéje. Az iskolaügy, a vízmű gyáli csatlakozása mind azért van, mert Horváth Tamás pénzéhségét az egyik esetben egy ujabb Fb tagsággal, míg az iskolánál egy igazgatótanácsi tagsággal oltják. Csupán ezért áldozák be az ócsaiakat. Remélem ezért két éven belül még felelni fognak.

    VálaszTörlés
  7. Tegyünk közzé, mi városlakók is egy szégyenlistát róluk, ahogy ők is akarják.
    Fenyegetőzzünk mi is büntetés kiszabásával.
    Fogjunk össze és nyúljuk le a házaikat, autójaikat, laptopjaikat, ahogy ők teszik a város értékeivel.
    Ha nekik lehet, nekünk is, elvégre ők járnak elől a jó példával.
    Meg amúgy is, mi tartjuk el őket.

    VálaszTörlés
  8. Fogjunk össze mi ócsai szülők, mert, ha ezt most nem tesszük, sok-sok évre tönkre teszik az oktatást Ócsán ezek a mindenkin átgázoló, csak saját érdeket szem előtt tartó emberek.
    Menjünk el minél többen a testületi ülésre és nézzük meg, hogy ki hogyan szavaz, ki meri felvállalni a lakosság előtt, hogy kiszolgálja a polgármestert és az alpolgármestert, akiknek csak a saját egyéni érdekeik a fontosak, meg az OVI foci, ami 8,5 millió forint és a felnőtt foci ami több mint 10 millió forint.

    VálaszTörlés