A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. május 19., szombat

Például: - Kecelen így zajlott ( - az ócsai református friggy sem különb)

Kirúgják azokat a tanárokat, akik nem járnak misére?

 Kötelező lesz a mise és a hittan Kecel egyetlen általános iskolájában, amelyet az önkormányzat a katolikus egyháznak adott át - írja az Index. A portál szerint a misére járást megtagadó tanároknak felmondanak, azokat a gyerekeket, akik nem akarnak hittanra és misére járni, buszokkal viszik más városokba. - számolt be az Eduline.

A tanárok mellett nehéz helyzetbe kerülnek azok a diákok is, akiket szüleik nem katolikusnak szeretnék nevelni, mivel más iskola nincs a városban. Így szeptembertől napi 20-30 kilométer buszozás vár a gyerekre, ha törvényben rögzített jogával élve világnézetileg semleges oktatásban szeretne részt venni. Az önkormányzat és a katolikus vezetés bízik abban, hogy ezt senki nem vállalja, és így az iskola sikerrel indulhat el. A helyzetet úgy próbálják megoldani, hogy aláírásgyűjtés indult a lelkiismereti szabadságért, de a portál beszámolója szerint kicsi az esély a győzelemre - írja az Index.

Kecel egyetlen általános iskolájának átadását már márciusban megkezdték, de az iskola akkori igazgatója és a helyiek is csak a Petőfi népe egyik cikkéből értesültek a tervről. Hivatalosan csak egy hónappal később jelentették be az önkormányzat szándékát, és májusban szerveztek lakossági fórumokat, amelyeken az önkormányzat a keceliek lelkesedését tapasztalta, amihez a polgármester szerint hozzátartozik: ha egy szülő nem akarja az egyházi iskolába járatni gyerekét, írásban kell megindokolnia a döntését.
*

2 megjegyzés:

  1. Mt. 28.19

    Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet…

    VálaszTörlés
  2. Szerintem az is elég, ha csak azt fogadják meg, hogy "menjetek el"!

    VálaszTörlés