A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. április 17., kedd

Kötelező reformátusként tagozódni, vagy el lehet menni? ( - az oktatás határain túl)

Ócsa egyetlen általános iskolája, ami jelenleg még önkormányzati fenntartású, változás előtt áll.

Mint talán ismert, az intézményeket a finanszírozási nehézségek és politikai célok okán átszervezik.
A korábban megyéhez tartozó ilyen intézményekben, (mint a Bolyaiban is) előfordult, hogy fűtés és étkeztetés nélkül maradtak a tanulók. Ez egy indok illetve alap is egyben arra, hogy az állam közbeavatkozzon és így átvegye ezen intézmények irányítását.

Nos a Halászy is valahogy ilyen alapon az állam fennhatósága alá kerülne, mondván erre az önkormányzatoknak nincs pénze. Erre a példa a megyei önkormányzat intézményrendszere, ahol tulajdonképpen a probléma generálódott.. Így ezzel az átszervezéssel, mint amolyan kormányzati államosítással, a helyi önkormányzat hivatala mentesül a fenntartási teherviselés alól. Az iskola dolgozói, a pedagógusok jogviszonya megváltozik.
Ezt követően minden teher, költség és ügyvitel az államé.

A kép azonban még nem tiszta.
Állítólag az önkormányzatoknál marad az iskolák vagyona, a tulajdonjogot nem érinti a közoktatási intézmények átadásának-átvételének folyamata – erre utal  Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy-egy nyilatkozata.

Mint ismert, 2013. január 1-jével a települési önkormányzatok köznevelési intézményei állami fenntartásba kerülnek, az önkormányzatok pedig köznevelési szerződés keretében vállalhatják az intézmények további működtetését.

A helyi önkormányzat ha úgy dönt, megtartja az önkormányzati intézményt és viseli, vagyis fizeti annak költségeit. Ez esetben az állam csak a minimális normatívákat állja. 

Ócsa önkormányzata ezekből kiindulva, valahol félúton egy köztes megoldásban gondolkodik, mert szeretné az államnak átadni az iskolát, és mert szeretné a befolyását megtartani az épület és a személyi állomány vonatkozásában.
Ezért egy olyan kooperációban gondolkodnak, ami által elegendő beleszólást és mozgásteret tarthatnának meg, de a finanszírozás vonatkozásában az egyházi intézményekre fordítható keretet hívnák elő.  Erre hívnák be az iskolába az egyházat.

Ócsa városa súlyosan eladósodott. Országos szinten a 3200 település között az egy főre jutó adósságállományi listán a 29. helyet töltöttük ki 2011-ben.
Ócsán a lakossági adóterhelés magas, a termelő tevékenységből származó árbevétel alacsony.
Ahogy tudjuk, a FÉG több millió adót nem fizetett be a városnak, amiről a tulajdonosváltással a városvezetés gyakorlatilag le is mondott. 
A Bata Ltd hosszú évekig szintén nem fizetett iparűzési adót, így a városnak onnan jelentős kiesése származott.  Ezt egy jelenlegi megállapodás alapján a város szinte el is engedte a cégnek, ami által megnyílt a lehetőség, hogy a Bajcsy mentén egy új üzemegységet építsen a vállalkozás.

Ettől persze sem több munkahely, sem jelentős árbevétele nem lesz a városnak. Sőt a korábbi veszteségeket, mint kintlévőséget sem szedik be, sokkal inkább elengedik, leírják a cégek számára.

Így Ócsa nem hogy rendezné pénzügyi helyzetét, hanem tovább sodródik a válság kilátástalanságában.
Most ebben a társadalmi és pénzügyi közegben jön elő azon elképzelés, hogy a Halászy Károly iskolát a város valahogy átmentse.
Az iskola önkormányzati tulajdonban tartása pénzügyi csőd lenne. Eltartására nem képes sem az önkormányzat, sem a lakosság. Egyszerűen nincs rá pénz.
Azonban állami kézbe adását nem szeretné a városvezetés, mert akkor arra már nem lesz ráhatása.
Ez a ráhatás, mint befolyásolás meg azért fontos a honatyák számára, mert jelentős érdekeltséggel bír, hogy a pedagógusokat vonzásban tudják tartani az  önkormányzati, politikai karrierjük építése ügyében.

Az elkötelezett pedagógust a munkahelyi függőség és fizetési elkötelezettség jellemzi.  Ha ezt az önkormányzat tartja kézben, ha helyi képviselő határozza meg, akkor ezzel befolyásolja a véleményalkotást, a függetlenséget, vagyis elkötelezetté, kiszolgáltatottá teszi a nevelő-oktató garnitúrát, a pedagógust.
Erre azért van szükség, mert a képviselő-testületben és az önkormányzati bizottságokban jelentős a tanári szerepvállalás, a  részvétel. A pedagógus képviselőt, a bizottsági elnököt, az iskolai függőséget, át lehet fordítani önkormányzati és hatalombeli függőségé, ami kihat  a helyi döntéshozatalra, és a szavazásokra.
A felvetést nem folytatom, a következtetést nem boncolgatom tovább. Kérem, mindenki rakja össze magában és vonja le a sajátos konzekvenciát.
Ők a város formálói, döntéshozói ma, és ezt szeretnék konzerválni a jövőben is.

A háttérvázlat után visszatérnék a Halászy iskola ebbéli szerepére.
Mint ahogy tudjuk, az iskola igazgatói posztját egy olyan személy tölti be, aki nem lehetne az ami, mivel megfelelő és előírt szakmai gyakorlattal nem rendelkezett a pályázat kiírásakor. Az, hogy most mégis nyertesként, vagyis igazgatóként van jelen, az főleg Bukodi Károlynak és a mögöttes támogatottságnak köszönhető. Ezzel le is vezettük az elkötelezettséget és az visszatekintést. Vagyis az alapokat, a lojalitást.

A jelen helyzetben ezt szeretné a városháza megőrizni és megtartani. Ha ugyanis állami kézbe kerül a suli, akkor nem csak a gondoktól, az anyagi tehertől szabadulnak meg, hanem a ráhatástól és befolyásolhatóságtól is, hiszen a városháza már nem lesz munkáltatója az ott dolgozóknak.
Ráadásul új pályázatokat kell kiírni a vezető posztokra. A mostani igazgató valószínűleg ezen elbukik. Ezt szeretnék elkerülni polgármesteri szinten. 

Kovácsné Kovácsi Beáta igazgatónő, állítólag református elkötelezettséggel bír, ami önmagában nem hiba. Székben és pozícióban tartása az önkormányzat által fontos szempont a fenti levezetés alapján. Ellenben ez a továbbiakban nem lenne lehetséges, hacsak ki nem találnak valami  trükköset, avagy "okosat".

Ez az okoskodás az, hogy az iskolát valahogy átjátsszák, vagy átmentsék a Református Egyháznak, vagy azon keresztül maguknak. Ebben az összekötő, megbízható és kulcspozíciójú, de személyesen is érdekelt ember, Kovácsi Beáta igazgató.

Református elkötelezettsége vetekszik az önkormányzathoz köthető lojalitásával. Tisztában van helyzetével, és kötelékeivel. Kiválóan alkalmas a jelenlegi elkötelezettség megtartására, és a két különböző érdekek összekapcsolására. Megfelelő összekötője az egyházi és az önkormányzati politikai célok testet öltésének.
Ezért nem egy véletlen, vagy spontán ötlet az összekapcsolás.

A most alakuló, de elvben eldöntött folyamat felvetése és kérdése, hogy jó e nekünk helybéli városlakóknak, az ócsai közösségnek, a népességnek, hogy az iskola a jelen eljárás során a Református Egyház kezelésébe, jelentős részben önkormányzati ráhatás alatt az egyház uszályába kerüljön át, vagy inkább maradjon a "független" állam kezében?

Ez tehát a lét, vagy nem lét kérdése, amihez az itt élők, a helyben tanulók véleményét sem mint katolikus, sem mint ateistaként gondolkodó emberként nem kérték ki.
Pedig ehhez talán szükség lenne annak a közösségnek a meghatározó véleményére, amiben az érintett ember, mint aktívan érintett személy  jelen van. 
*

25 megjegyzés:

  1. Kiváncsi lennék az érintettek véleményére.
    Akár Bata ügyben is.

    VálaszTörlés
  2. Akit érdekel és tenni akar az iskola függetlenségéért, az megteheti, ha ellátogat a holnapi testületi ülésre.
    Megnézhetik melyik képviselőknek fontos az iskola, és a lelkiismereti szabadság.
    Ha abból indulunk ki, hogy hogyan zajlott az igazgató választás, ugyan vajon mit várhatunk ettől a vezetéstől?
    Remélem, hogy most nem úgy lesz, hogy majd utólag verhetjük a fejünket a falba.

    VálaszTörlés
  3. Valaki erősítse már meg ezt a Bata adózása dolgot.
    Hogy is van ez?
    Tartoznak, de mégsem?

    VálaszTörlés
  4. Katolikus létemre teljes mértékben ellenzem, hogy az egyetlen iskolánk a református egyház befolyása alá kerüljön! Népszavazást a kérdésben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes mértékben egyetértek, fel kellene végre ébredni, hogy két- három ember egy egész város lakosságát hülyének nézze!

      Törlés
  5. Népszavazást a kérdésben! Bár ahogy hallom Hantos tényként prédikálta ki a dolgot!

    VálaszTörlés
  6. Véleményen szerint aki átadja az egyháznak az iskolát, arról teljes nyugalommal állíthatjuk, hogy elárulta Ócsa lakosságát.
    Elgondolkozott valaki azon, hogy szétvernek egy működő iskolát, és vajon mennyi idő múlva lehet helyre hozni, de akkor még nem beszéltünk a legfontosabbakról, a GYERMEKEINK elrontott és tönkre tett éveiről?
    Fel kéne ébredni már végre, hogy ez a történet nem arról szól, hogy ha valaki a Fideszre szavazott, de még sem tetszik a politikája, akkor elárulta volna Orbán Viktort.
    Ez a történet keményen rólunk szól, és az álságos egyháziakról. Csodálkozva jegyzem meg, hogy az egyház most kért az önkormányzattól 150.000 Ft-ot, és kapott is, állagmegóvásra, és ezek után, hogy van bátorsága jelentkezni iskola működtetésre?
    Vajon, hogyan gondolta a vezetést, talán a presbitérium tagjaiból állna az igazgatótanács?
    Bizony érdekes lenne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja! Horváth Tamás meg jelentkezik felügyelőbizottsági tagnak jó pénzért, mint a vízműnél.
      Micsoda buli.

      Törlés
  7. Azt hiszem már az ötletet az is minősíti, hogy Horváth T. tárgyalt az egyházzal, lehetséges, hogy az azori nyaraló is benne van?

    VálaszTörlés
  8. Kíváncsi leszek, vajon mit szól mindehhez a Katolikus egyház, vagy a Baptista egyház, mert hát ők is csak utólag értesültek róla, miután Hantos Péter vasárnap kihirdette, mint eldöntött tény? (Gondolom H.T. biztosította róla, hogy az öt pártkatona megfogja szavazni). Vajon mi lesz azokkal, akik nem akarják egyházi iskolába járatni gyermekeiket, ők majd mehetnek a környező települések iskoláiba?
    Vajon hogyan?
    Drága "játék" ez egyes emberek kezében, akkor amikor nekik csak a HIT élettel kellene foglalkozni.
    Úgy látszik csak a pénzt látják benne, a felelősséget nem.
    Szeretném hinni, hogy aki megszavazza ezt az elvetemült ötletet, amíg él furdalni fogja a lelkiismeretét ez a tisztességtelen szolgalelkűségre valló döntés.

    VálaszTörlés
  9. Az arroganciájáról és az alkohol iránti mérhetetlen vágyáról ismert, ócsai lakhelyel rendelkező H. Tamás már többször is követ dobott az állóvízbe. Most nem kavicsot, hanem sziklát tart a kezében. Ez, az embernek nem igen nevezhető képződmény, hatalma és befolyásossága fenntartása érdekében képes a végletekig elmenni. Pénzéhségének és uralkodási vágyának semmi sem szab határt, sőt az idő múlásával egyre inkább fokozódik. A szülőkkel, gyerekekkel, tanárokkal és a felekezetek közötti viszonylagos békességel és ennek fenntartésával nem foglalkozik. Neki nem számít a helyi vallási közösségek közötti nyugalom, ő nem keresztény. Anyja neve: Steirer. Lehet találgatni...

    VálaszTörlés
  10. Már megint veled van a baj Tamás? Ülj le, egyes.

    VálaszTörlés
  11. Meg kell ezeket fingatni ahogy Szigetszentmiklóson is tették a szülők. Utcára vonulással média viszhangal. Elég volt abból ahogy ezek mennek a saját fejük után mindent és mindenkit letojva. ÉBRESZTŐ ÓCSA!!!!!!!!!!Biztos hogy erre szavaztatok ezt akartátok ezt igérték nektek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Biztos! Nem pár aluliskolázot, magából kivetkőzött tahó véleményéhez való alkalmazkodást!

      Törlés
    2. Ha a Kardos Zolira, az Ernőre és a Tamás bátyóra gondolsz, akkor egyetértek veled. Ők a falu ellen, a néppel szemben valók.

      Törlés
    3. Róluk ( és a nem említettekről )jut eszembe, miszerint csak az egyiküknek ( Török László ) sikerült lemondani a tiszteletdíjról .
      A többiekre és természetesen az Azori hősre büszke a város!
      Na akkor az aluliskolázottságot azt hiszem ezzel ki is tárgyaltuk.

      Törlés
    4. Az igazsághoz és az aluliskolázottsághoz tartozik, hogy a polgármesterhez lojális képviselők díjazását (mint Bukodiné, Buza, Gallai, Kardos) megemelték, a többiekét lecsökkentették.
      Csak ezt az Ócsaikisbíró elfelejtette lehozni.

      Törlés
    5. Az egyikük, aki Török László, a tiszteletdíjról való lemondása csak akkor lesz valódi, ha írásban teszi meg.

      Törlés
  12. az kevés lesz cimbora hogy néha az érintettek közül ide röffent valaki egy kis lenéző dumát.
    többek közt ezért lesz majd a nagy pofára esés
    a blogot sokan olvassák a városban és látják a hozzáállást a részetekről.
    csak így tovább!

    VálaszTörlés
  13. Ez így van.
    Szégyeljétek magatokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a személyeskedő, névtelenül rágalmazó, a másik származására utalgatóknak, na és fo-laknak - aki ilyen hozzászólásokat megtűr a blogján - kellene szégyelni magát? Csodálom, hogy az érintettek ismerve kilétét még nem vágták pofon!

      Törlés
    2. Én meg azon csodálkozom, hogy ezeket a laptopoló, tiszteletdíjasokat nem vágták ki, vagy ahogy te fogalmazol pofon az ünnepi alkalmak, vagy a felújítások, és bontások után, egyesével.

      Törlés
  14. én meg azon, hogy a városlakók azokat, akik elherdálják a pénzüket utazgatásra, laptopokra.
    mellesleg az iskolázottságra utaló hozzászólás véletlenül, nem személyeskedő?

    VálaszTörlés
  15. Nektek meg mi a fene bajotok van? Mintha valami szekta rabszolga sorsba döntené az iskolát. Gőzötök sincs arról, hogy mi van az ócsai iskolában, amióta a Beáta az igazgató, gőzötök sincs arról, hogy mit jelent az, hogy református az iskola. Arról meg főleg nem, hogy milyen lenne, ha vlaaki gyütt ment idejönne Pestről igazgatót játszani. Attól, mert van pár senkiházi a város vezetésében nem azt jelenti, hogy minden amihez a nevük köthető már sátáni és itt embereket fognak máglyára vetni. Épp érveket még egyikőtök sem hozott fel az iskola ellen, de hőbörgés az bizony van. Lehet, ha egyházi lenne az iskola a gyerekeitek egy kicsit jobban gondolkoznának. A cigány suttyók nem garázdálkodhatnának. A 8 szor megbukott terrorizáló kölyköket ki lehetne csapni és akkor nem alakulna az iskola örkényi szakközéppé.

    VálaszTörlés
  16. Sajnos pontosan tudjuk, hogy Ócsán mit jelentene a REFORMÁTUS iskola! Elég a vezetőjüket megnézni!
    Egyenlőségjelet lehet tenni a város vezetői és a református vezetők közé. Miből gondolod, hogy a gyerekek "jobban" gondolkodnának? Egyik iskolából sem csaphatod ki a megbukott gyereket addig még tanköteles, a reformátusból sem! Tehát jó lenne, ha előbb "jobban" gondolkodnál és akkor beszélnél. Különben meg lehetne jehovista is az iskola ennyi erővel.....

    VálaszTörlés