A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. április 7., szombat

Húsvétolás ( -meghívás és programszervezés akár Ócsára)

Sonkaszentelés, tojásfestés, locsolkodás nem könnyű az idén választania annak, aki eldöntötte, házon kívül tölti a húsvéti ünnepeket. Se szeri, se száma a különböző húsvéti programoknak, tojásfesztiváloknak, a népi hagyományokat és az egyházi rituálékat követő eseményeknek. 

Azoknak, akik családi hangulatú, igazi húsvéti vigasságra vágynak, az eredeti népszokásokat máig őrző helyeket ajánljuk.

Húsvéti vigasság

Az idén korán, április első hétvégéjén beköszönt a húsvét, a tavaszi megújulás és a keresztény feltámadás ünnepe. Ebben az évben  a zsidó húsvét, a pészah is ezekre a napokra esik. A fővárosban az idén első alkalommal  rendezik meg a Budavári húsvéti sokadalmat. A hagyományőrző, multikulturális családi rendezvény egy ősi rítustánccal, a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettel és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. A három nap alatt a Budavári Palota terein megelevenednek a húsvéti ünnepkör - nagyszombat, rügyfakasztó vasárnap, vízbevető hétfő - hagyományai, lesz kézműves alkotóház, mézeskalács-palota, állatsimogató és lovaskert, Tojásleső Tündérkert játszóház, Világfa meselabirintus, faforgantyús körhinta. Közben két színpadon folyamatosan fellépnek a népzene, a néptánc és a világzene jeles képviselői, többek között Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Vilmos, Szalóki Ági és Herczku Ági, a Balkán Fanatik, a Besh o droM, a Ghymes együttes és még sokan mások. Szombat este ünnepi koncert, vasárnap és hétfőn táncház és locsolóbál várja a húsvétolókat.

Hagyományőrzés és népszokás a húsvéti locsolás

Ócsán egy különleges családi eseményre, programokra várják az érdeklődőket a Tájházban. 

 Ismét családi rendezvényre várják a látogatókat az Ócsai tájházban, ezúttal Húsvéti készülődésre, kiállításra, hagyományőrző díjmentes rendezvényre. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett "Zöld jeles napok" elnevezésű, díjmentes programsorozat következő eseményét "Az átváltozás csodája - a húsvét ünnepének titka" címmel április 7-én a Kaláka Szombat keretében rendezik meg.

Az öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában található Ócsai Tájház nádfedeles épületében nyílik kiállítás a húsvéti ünnep kiemelkedő szimbólumairól. A Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész és Kemendi Ágnes kézműves alkotók rendezésében létrehozott tárlatot Takács György néprajzkutató nyitja meg. A látogatók megismerkedhetnek a húsvéti ünnepkör történetével, hagyományaival, valamint húsvéti énekeket is hallhatnak Navratil Andrea előadásában. A kiállítás megnyitója után kézműves foglalkozások lesznek, ahol gyermekek és felnőttek is elsajátíthatják a hagyományos tojásírás fortélyait és készíthetnek szagosvizet a kiállítás rendezőinek segítségével. Aki szeretné, az az összes locsolójának megírókázhatja a hímeseket, ám ehhez mindenképpen főtt tojásokat is hozzon magával.

Április 7-én szintén díjmentesen tekinthetők meg a Tájház kiállításai, a hagyományos paraszti lakóház és gazdasági épületek, a gazdálkodás eszközei, valamint az ócsai viselettörténeti és az Ócsai Tájvédelmi Körzet természeti értékeit bemutató kiállítás 10-17 óráig.


Ágas-ház ( - Itt még a műemlékileg eredeti állapotában, háttérben a Lakatosházzal)
Sokszor a hagyományos, az eredeti, a régi jobb, és többre becsült, mint az utángyártott utánzat

A szomszédos árván maradt Ágas-ház is beindításra kerül. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nevében Füri András igazgató, valamint Ócsa képviseletében Bukodi Károly polgármester nyitja meg az újjászervezett kiállítást szombat reggel 9:30-kor. 
A Városháza jóvoltából átalakított épületben most  tojás-, gyöngy-, ásvány- és iskolatörténeti kiállítás várja a látogatókat.
A tervek szerint a kiállítást  Konrád Sándor.mutatja be A gyűjtemény  keddtől péntekig 9-16 óráig tekinthető meg, míg szombaton, vasár- és ünnepnapokon 10-17 óráig látogatható az épület.

Ágas-ház 2011 nyarán a gyorsított "felújítás" idején. (Bukodi Károly augusztus 20.-án adta át)
Ágas-ház a "felújítás" utáni átépítéssel  ( - homlokzati kerítés csere, ágasfa csere, stb.)

Az ócsaiak pénzéből takarossá varázsolt Ágas-ház épülete a Duna-Ipoly Nemzeti Park gondozásába került úgy, hogy erről a Városháza nem is kommunikált.
*

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a kerítés.Csak a fél házat takarja el.

    VálaszTörlés
  2. A kerítés ott ért végett, ahol az anyagi érdekek.

    VálaszTörlés
  3. A két utolsó kép összehasonlításán jól kivehető, hogy két különböző ágasfa van a tető alatt.

    Mindez igazolja azokat az állításokat, hogy az eltüntett eredeti helyett másikat helyeztek be, majd amikor kipattant a balhé, azt ismét lecserélték egy koppintottra.

    VálaszTörlés
  4. A másolatnak is van egy másolata?
    Na erre a projektre már a kínaiak is rá ugranának.

    VálaszTörlés