A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. április 23., hétfő

Továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom megyénkben ( - égő lehet)

Nem veszik komolyan az emberek a tűzgyújtási tilalmat, volt olyan, hogy egy hétvégén több mint 130 tűzhöz riasztották a katasztrófavédelem szakembereit.
Haza felé jövet a buszról többen is láthatták, hogy a Batta üzemi vonalában a tarlót hosszan égetik kora délután.  A közterület-felügyelők ezt nem vették észre. Pedig kint voltak a városban a Nivával.. Délután a piac előtt állt az autó, majd tett egy kört.  Máskor meg a Halászy (tanári) zsákutcáját őrizték. A mostani tűzet és az Árpád - Bajcsy kereszteződésében a szemetet azonban nem észlelték; - hetek óta ott "díszeleg".


Az általános tűzgyújtási tilalom ellenére szinte egymást érik Pest megyében a nádas- és avartüzek; legutóbb Szentmártonkáta külterületén lobbant lángra egy fenyőerdő aljnövényzete - közölte a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese még az egyik vasárnap az MTI-vel.
Szabó János akkor elmondta, hogy szombaton és vasárnap több mint százharminc esetben riasztották Pest megyében a tűzoltókat (szombaton 89-szer, illetve vasárnap kora estig 45-ször kellett vonulniuk), legtöbbször emberi felelőtlenség miatt.
Az igazgatóhelyettes tapasztalatai szerint a tilalom ellenére a pihenőnapokat "kihasználva" sokan meggyújtották a száraz füvet, illetve a gazt, nem számolva azzal, hogy a jelenleg is erős szél nyomán pillanatok alatt nagy területek lobbanhatnak lángra.

Valószínűleg ilyen körülmények között gyulladt ki vasárnap délután Szentmártonkátánál egy fenyőerdő aljnövényzete. Mintegy 15 hektárnyi fű, bozótos és nádas égett, a monori, a nagykátai és a tóalmási önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat - tette hozzá Szabó János.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ekkor vasárnap közleményben hívta fel a figyelmet a szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakulhat ki. A tárca vezetője ezért általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A vasárnap életbe lépett intézkedés átmeneti időre szól.  Ezt csupán a múlt héten kezdték fokozatosan feloldani.

Pest megyében azonban továbbra is tilos a tűzgyújtás az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területen még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.  
Ez az általános tűzgyújtási tilalom  vonatkozik a parlag- és gazégetésre és a közút- és vasút menti fásításokra is. Így a korábbi szabályozás, miszerint az égetést a tűzoltóságnál jelenteni kell, tovább él. 

Erre nem csak közterülettisként, hanem magánszemélyként is érdemes odafigyelni, mert a büntetés vagy a még nagyobb gond, a tűzzel járó káresemény, már több mint kellemetlen. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése