A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. április 24., kedd

Például: - Tatárszentgyörgy fejlődik és halad ( - Ócsa meg marad)

Tatárszentgyörgy beindult. Egymást érik a sikeres pályázatok. Szehofner József polgármester és csapata máris több milliót szerzett az alig 2000 főt számláló falunak. A lélekszámot tekintve az egy főre jutó pályázati pénzek messze, nagyon messze meghaladják az Ócsára jutókat. A helyi ember irigykedve néz, s hall Tatárszentgyörgy rohamos fejlődéséről. Igazán példát vehetnénk az ottani önkormányzati munkáról.

A megyeszéli faluban immáron előttünk járnak. Már végeztek a rekultivációval az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül, amelyen közel 95 millió forintot nyertek. A 105 millió 245 ezer forint összértékű beruházást az Európai Unió, valamint a Magyarország költségvetése 90 százalékban, azaz 94 millió 720 500 forinttal támogatta. A fennmaradó tíz százaléknyi önrészt – 10 millió 524 ezer 500 forintot – az önkormányzat költségvetése biztosította. 
 A Tatárszentgyörgy Települési Szilárdhulladék-lerakó rekultivációja” elnevezésű (KMOP-2009-3.3.2. azonosító számú) projekt záró rendezvénye április 20-án, pénteken volt.  Ezzel az eseménnyel lezárult a szeméttelep rekultivációja Tatárszentgyörgyön.
Kánai András, a beruházó Munkabíró Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy az egykori hulladéklerakó rekultivációs munkálataiban. Jelentős munkát kellett végezniük a terveken felül is, mert az elmúlt évtizedekben itt elhelyezett hatalmas mennyiségű hulladék jelentősen túlterjeszkedett a lerakó hivatalos határain. Elmondta még, hogy a tervezett 8 ezer négyzetméter földmunka helyett 16-20 ezer négyzetméternyi területet alakítottak át, amivel a terület visszanyerte a lerakó előtti természeti állapotát. A területet lezárták és őshonos gyeppel fedték, ami által a környezet rendezetté vált. A beruházás 2011 júniusában kezdődött és 2012 márciusában fejeződött be, vagyis egy év alatt legörgették.

Ócsa  ezt a saját ügyeiben még nem érte el. A városvezetésünknek van még dolga ez ügyben.

Tatárszentgyörgy Ócsával ellentétben indult "A villany nélküli tanyák energiaellátását megújuló energiaforrásokkal biztosító önkormányzati fejlesztések" címszóval futó projekten.  Öt darab  (2 db 3 kW-os,  2 db 2 kW-os, 1 db 5 kW-os) rendszerben gondolkodtak. 120 darab napelem felszerelését tervezik. Az eljárást megindító, hirdetmény (felhívás) és közzétételének megküldésének napja: 2012.02.16.-a volt. Ócsán ilyenre nem fordítanak gondot.

De, mint ismert, Ócsa a Tanyafejlesztési pályázatából is visszalépett. Holott Alsópakony tanyás környezetén, a vízellátáson, az ottani utakon lehetett volna mit javítani.  A vidékstratégia megalkotásával és végrehajtásával a kormány és a szaktárca a vidéki Magyarország egészének megújítására törekszik. A koncepció átfogó célkitűzései közül több is szorosan köthető a tanyás térségekhez, hiszen kiemelt feladat a helyi gazdaságok fejlesztése, a vidéki munkahelyek megőrzése és a vidéki életminőség javítása. Ócsa nem élt ezzel.  Bukodi Károly és Horváth Tamás javaslatára nálunk visszavonták a TP-1-2011 kódszámú Tanyafejlesztési program pályázaton történő részvételt.  De erről már írtunk.

Tatárszentgyörgy jelenleg újítja fel Katolikus templomát. A Római Katolikus Szent Vendel Templom fűtési rendszerét is modernizálják és padlófűtés kerül kialakításra a misére járók örömére. Mindehhez a  Tatárszentgyörgyi Római Katolikus Plébánia az UMVP III. tengely vidéki örökség megőrzése jogcím keretében 35 570 236 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A felújítás befejezése várhatóan 2012. június hónap vége.  Mert ott számít a katolikus hittel bíró ember.

Közben Tatárszentgyörgy Község Önkormányzata a rászorulóknak faosztást szervezet. A vegyes tűzifát, 50 % keményfa (Tölgy) és 50 % lágyfa (Kőris, juhar, éger fafajtákból) 14.000 Ft/m3 áron szerezte be, majd az igénylő rászorulók közt a faluban szétosztotta.  
A Község Önkormányzata a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton 1500 m3 tűzifa beszerzésére nyert támogatást, amely szociális rászorultság alapján, a helyi lakosság természetbeni támogatására szolgál. 350 személynek, családonként közel 40 mázsa tűzifát osztottak szét a napokban.
A tűzifa támogatás megítéléséhez a kérelmet március 31-ig lehetett benyújtani a helyi polgármesteri hivatalban. A beérkezett 425 kérelem elbírálása megtörtént, amely alapján 350 személy esetében történt pozitív döntés.  A támogatás mértéke egységesen 4 m3 /háztartás volt.

Aztán csendben folyik  Tatárszentgyörgy belterületi úthálózatának fejlesztése is. A fejlesztés összesen több mint 7.500 m2 területet érint. Az István Király utca burkolata 6 méter, a Szabadság téré 5 méter szélességben kerül kialakításra, amit mindenhol padkák szegélyeznek majd. 
A zöldfelületek fejlesztése során 252 db fa kerül kiültetése és 2.200 m2 területen lesz füvesítés. Ezen kívül 410 méter járdaszakasz épül a Szabadság tér két oldalán, illetve 5 db új pad kerül kihelyezésre.

Mint ismert Ócsán csak a Bajcsy járdájának egy részét sikerült felújítani méregdrágán, ami templomtól templomig sem ér, de a kapcsolódó faültetés sem járt sikerrel. 
Tatárszentgyörgy ebben szintén leköröz bennünket. Nemcsak árban és darabszámban, hanem összességében.   
Ha belegondolunk, hogy a 2000 fős tatárszentgyörgyi lakosság és a 9000 fős ócsai városlakó mennyi adóbevételt biztosít a településének, és ezért ki mennyit kap cserébe, akkor érezhető igazan a különbség.

Ezért nem mindegy, hogy kik kormányozzák adott település ügyeit, hogy alkotják a testületet. Vagyis, hogy kire bízzák a sorsukat a választók, mert mint Tatárszentgyörgy példájából látható, nem mindegy kik, és mit képviselnek a választáskor adott felhatalmazásunkkal a nevünkben. 
*

12 megjegyzés:

  1. Javaslom költözz Tatárszentgyörgyre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok a hozzáállásodhoz!
      Na ezért tart itt ez a város.

      Törlés
    2. Nem, nem ezért tart ott a város, ahol gondolod!

      Törlés
    3. A tisztelt városvezetők, az állásukat és illetményüket féltő képviselők, és a megfélemlített emberek miatt.
      Mert ugye, ezt csak becsületesen és tisztességesen lehet.

      Törlés
    4. Javaslom költözz egy kibucba.

      Törlés
    5. Ezt azért had döntsem el én kivel és mivel van problémám. Egyébként, akinek nem inge, ne vegye magára... Itt elég sokan magukra vették a leírtakat, köztük Ön is. Ezen kéne elgondolkozni.

      Törlés
  2. Látod, ez a baj.
    Egy-két igénytelen ember, és letapad a város. Csak azt nem értem, hogy miért nem jó nektek a rendezett utcakép, a virágos táj, vagy hogy fával segítik a rászorulókat, pályázatokkal fejlesztik a várost?
    Amilyen a lakosság, olyan a helyi vezetés.

    VálaszTörlés
  3. Nem értem, hogy mi a gond azzal, ha valaki igényesebb? Vagy mi a baj azzal, ha nem is többet, csak annyit várnak el a helyi vezetéstől, mint más faluhelyen? Hogy legyenek figyelmesek az emberekkel szemben. Ha lehet pályázni fára, vagy ilyesmire, azt tegyék meg és ne csak máshonnan tudjuk, hogy ebből ismét kimaradtunk.
    Bezzeg a sajátjukra mindig figyelnek.
    Tudod mit? Költözzön az el innen, aki minderre nem vágyik. De jó messzire!

    VálaszTörlés
  4. Itt nem hogy tűzifára, még normális ivóvízbázisra sem pályáznak az itt élők javára. Ezért nem népszerű az agglomerációs települések viszonylatában a nem csak gondolkodásban elmaradott Ócsa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nefélj haverokra, baráti összejövetelekre, esti bulikra a Spák ívójában, haveri munkákra, majd önmaguk jutalmazására, az önkormányzati juttatásaik emelésére mindig is lesz odafigyelés. A tűzrevaló meg csak a szegényeket érinti, azokkal pedig nem foglalkoznak. A lényeg, hogy az idegeneket, a vendégmunkásokat elüldözzék. Na erre jó a hatalom. Ehhez értenek.

      Törlés
    2. Nem arról van szó, hogy ehhez értenek, mert a rátermettség egy másik téma.
      Az adófizetők pénzéből játszani a nagy embert.
      Ahhoz kell ám az intelligencia.
      Na és persze a becsületesség és tisztesség, mert máshogy ezt nem lehet.

      Törlés
  5. Hülyék ezek a tatárszentgyörgyiek? Minek a templomba padlófűtés? Minek egyáltalán fűtés? Látom, a parasztja ócsainak mindez már túl nyúl a megértésen. Nem vágyik az semmire. Maradi igénytelen hőbörgő.

    VálaszTörlés