A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. április 7., szombat

Megnyílt az iskolatörténeti állandó kiállítás ( - szomorúan az eseményről)

A meghirdetettnek megfelelően, ma fél tízkor Bukodi Károly polgármester átadta, és megnyitotta az Ágas-ház állandó kiállítását, ami már a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságégisze alatt fut. Így nem véletlen, hogy Füri András a Nemzeti Park igazgatója másodikként elismeréssel szólt a megnyitón az ócsaiak által létrehozott és összerakott kiállítási anyag kapcsán. 


Bukodi Károly megnyitóbeszédében kiemelte az Ágas-ház körüli bonyodalmakat, utalva a felújítás körüli anomáliákra, de összességében sikerként értékelte azt, hogy közel egy évvel a sebtiben elvégzett átalakítás, felújítást követően most a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében a kiállítást átadhatja.  


Füri András kicsit váratlanul, ezért zavartan és érthetetlenül szembesült a polgármester úr által vázoltak kapcsán ami az Ágas-ház dolgait érintette. Az általa látottak és tapasztaltak tetszetős formát alkottak. Ezt rövid beszédében kifejtette.


Ezt követően Konrád Sándor magabiztos ismeretekkel és jártassággal vázolta s méltatta a kiállítást.  Jó volt hallani  lelkes cselekvését, hozzáértését és gondolatait. 

 
 A megjelentek maroknyi csapata többnyire olyan értettekből verbuválódott, akik valamilyen mód kapcsolódnak a kiállítás anyagához. Vagy mint adományozók, vagy mint érintett, hivatásbeli személyek.


Nem láttuk viszont az alpolgármestert, a képviselő-testületi tagságot, és a Kulturális Bizottság elnökét sem, ahogy a Gazdasági Bizottság részéről sem találtam képviseltetőt. Pedig ez a rendezvény igencsak a helyi kutúra szerves része. Ráadásul Bukodiné ennek a bizottságnak az elnöki posztján túl egyben tanár is, abban az iskolában, ahonnan az anyag egy része kikerült. Mégsem volt számára érdekes megjelenni és megtekinteni azt, amihez a hozzájárulása is szükségeltetne. 
A gazdasági oldalról Kardos Zoltán tehette volna tiszteletét, csupán azért, mert erre a projektre mint bizottsági elnök egyszer az áldást adta. Ennek köszönhetően több milliót költöttek az Ágas-ház máig vitatott kialakítására.  

Horváth Tamás alpolgármesternek meg azért illet volna megjelennie, mert az a kopárság, és a sivárság, mint foghíj, ami a Lakatosház elpusztítása után a közös telket uralja, több mint elszomorító.
Horváth Tamásnak nem csak mint a bontás ötletgazdájának, hanem mint a ráfordítások atyjának és a jelen kialakítás megálmodójának is méltó helye lett volna az átadó-megnyitón. Ha másért nem, hát azért, hogy lássa, miként nem valósult meg az általa ígért füvesítést, valamint azért, hogy szembesüljön azzal a torzóval, amit ténykedése kapcsán véghezvitt.  


Elszomorító a rendezett, de szűk kiállításon túl, hogy egy műemléki környezetben álló, korabeli épületet, amire egyébként égető szüksége volt és lett volna az Öregfalunak, csak úgy, büntetlenül lerombolhassanak. 
Érthetetlen, hogy amikor más tulajdonát az önkormányzat anyagi áldozatok árán is óvja, védi (lásd Református egyház Ady Endre utcai épülete), vagy amikor felújítja (lásd a MÁV tulajdonában levő vasúti aluljáró), akkor a feleannyiba kerülő saját tulajdonát képező korhű Lakatosházat elpusztítja.
 

Horváth Tamás eljöhetett volna megnézni, hogy ne csak a megjelentek, az igazgató és a polgármester szembesüljön ezen az átadón azzal, hogy a gaz miként kezdi belepni a magára hagyott telekrészt, a Lakatosház hűlt helyét.  


Szomorú, hogy egy megnyitó kapcsán ennyi nemtörődömség és fájdalom lép az előtérbe, a fennkölt és magasztos gondolatok helyett. 
 
Kár, hogy mindez és a megjelentek közötti szóbeszéd elviszi az iskolakiállítás megnyitójának gondolatvilágát, és eszmeiségét.

Sajnálom, hogy így történt.

Nekem a tájképből, az Ó-faluból igen is, hiányzik a "Lakatosház". 
Szerintem a hiányával a város, az Öregfalu lett szegényebb egy eredeti, eszmei értéket képviselő, korabeli építménnyel. (A hasznosíthatóságáról és hiányáról nem beszélve.)


Hazafele megálltam még a "faluszélen" egy röpke pillantásra Dr Békési Panyik Andor mellplasztikája előtt.

 
Mintha Ő is megkönnyezné a jelent.
*

27 megjegyzés:

  1. A Tamás nem szeret szembesülni a viselt dolgaival.

    VálaszTörlés
  2. Az erős ember csak pénzosztáskor tolong az első sorban. Ha valami számára nem kóser, akkor Paprika Jancsit futtatja.

    VálaszTörlés
  3. Az Ilona sem arról híres, hogy vállalná rossz döntéseit!

    VálaszTörlés
  4. Azt hiszem, elérkezett az ideje Bukodiné Ibolya, valamint Horváth Tomi önkéntes lemondásának.

    VálaszTörlés
  5. Kíváncsi vagyok, vajon miért rakta az iskola új igazgatója, először dobozokba, aztán meg ki, az iskolából a gyűjteményt? Éppen az az ember, akinek a gyerekeket arra kellene tanítani, hogy hogyan becsüljük meg múltunkat, értékeinket.
    Szerintem az ilyen ember alkalmatlan egy tanintézet vezetésére.
    Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy mint kántor végzettséggel bíró ember (ha a hír igaz), csak ront a helyzetén.
    Azt sem értem, hogy a pedagógusok miért nem hallatták a hangjukat, hogy a kiállított tárgyaknak a legjobb helye az iskolában van.
    Vagy a vezető mellett, a félelem is "dolgozik".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van. Egyetlen tisztességes pedagógus nem volt, aki tiltakozott volna. Ráadásul számos tárgy a pincébe került, az iskolai emlékek kiüresedtek, a gyerekek, a diákság elől eltűntek. Így miként fogják értékelni a múltat, a fejlődést? Gyökértelenné és helytörténeti szempontból érdektelenné, közömbössé válnak.
      Egyetértek azzal is, hogy ezért, ha másért nem, de Bukodiné tanárnőnek és képviselőnek távoznia kell.
      Nem tisztességes, ahogy ezt kezelték és kezelik, így az igazgatónő eltávolítása létkérdés.

      Törlés
  6. Úgy hallottam, hogy az iskolában néhány egyházi ünnepet is megtartat az igazgatónő?
    Vajon melyik felekezet ünnepeit (ha igaz a történet)?

    VálaszTörlés
  7. Ennek a jó ember Bukodinak vegyen már valaki egy másik nyakkendőt, mert csak ezt az egyet ismeri.
    A Horváthot is egy dobozba kellene rakni a sleppjével együtt, aztán kirakni őket a hivatalból.
    Basszus, pont most volt lomtalanítás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másik nyakkendőt? Ócsára ez is jó.

      Amig a szürke eminenciás regnál, az igazgató asszonyt nehéz lesz elmozdítani, a Nagytiszteletűvel egyetértésben van ott ahol. Ellent soha nem mond, szót fogad, jó kislány. Tehát marad.

      Bukodinének esze ágában sincs lemondania, jó falember, félti az állását, és lehet hogy a több 10 millás telekügylet mellet szüksége van szegénynek a havi néhány tízezres képviselői tiszteletdíjra is.

      Törlés
    2. Igaztalanok vagytok. Buksinak van ebből a nyakkendőjéből mégegy ugyanilyen csak az piros csíkos. Ez a kettő az alkalmi viselet.
      Láthattátok, az ágasfából sem egy van. Abból is volt másik.

      Törlés
  8. Vajon igaz a hír, hogy a református egyház birtokba akarja venni az ócsai általános iskolát?
    Tud valaki egy kicsit többet erről a témáról, és ha igaz, ugyan mit szólnának a Katolikusok, vagy a Baptista egyház közösség tagjai, vagy netán az ateisták?
    Nekik is kötelező lesz majd a hittan meg az imádkozás?
    Érdekes lenne, ha ezt megtenné az önkormányzat, mivel csak ez az egyetlen iskolája van Ócsának?
    Vajon milyen jogon tart igényt a Református egyház az iskolára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ez az érdekes, hanem az a hozzáállás, ahogy az önkormányzati vezetők és a reformátusok helyi vezető pásztora viszonyul egymáshoz.
      Az biztos, és tényként kezelhető, hogy a mostani városvezetésre nagy befolyással van bír a reformáció.
      A kettőskereszet a református egyház nyomására távolították el a lekopasztott, pusztulásra hagyott területről.
      A reformátusok tulajdonában álló magára hagyott, lerogyott épületet az önkormányzat a városlakók és köztük a katolikusok pénzéből támasztotta meg, ezzel is kisegítve a helyi reformációt.
      Az általános iskola igazgatójának szintén egy református kóristát neveztek ki igazgatónak, annak ellenére, hogy személye nem is felelt meg az elvárásoknak és az előírásoknak. A reformáció iskolai képviselője kinevezésekor nem rendelkezett megfelelő gyakorlattal, így eleve nem volt pályázóképes. Bukodi Károly jóvoltából azonban ez az ir4ányvonal érvényesül. Így még az is elképzelhető, hogy úgy döntenek, az iskola marad városi tulajdonban, amit a református egyházzal kooperálva, a kiskapukat kihasználva átengednek amolyan burkoltan egyháznak. Ennek jelei az irányvonalban és az irányításban érhető tetten. Ha a reformátusok tért nyernének, akkor a különböző pedagógiai programok bevonásával, egyházi órák bevezetésével szereznének támogatást, és ezzel kiváltanák az állami fenntartásból kieső összegeket. Így egy még elviselhető költség többlet mellett megtarthatnák beleszólási irányítási, és befolyásolási jogukat a városvezetők. Ne feledjük, ha az állam átveszi az iskola irányítását, akkor a pedagógusok már nem az önkormányzat befolyása és nyomása alatt lesznek. Ez egy nagy érvágás, mert nem tudják nyomás, vagy fenyegetés alatt tartani, befolyásolni őket. Gondoljuk csak végig, hány pedagógusi szál van a képviselőtestületben és a bizottságokban. Ezeket az embereket mind ezen keresztül tartják fogva. Ezért van az a döntési és szavazási mechanizmus, ami által Ócsa szenved. Ennek fenntartása a beleszólás és vezető pozíció megtartását jelenti. Ha ez megszűnik, ezek az elkötelezettségek is megszűnnek. Elvész a ráhatás, oda a szavazat. Ezért képesek a városlakókra akár több terhet és adót is kiróni, csak fentmaradjon a jelenlegi állapot. Ennek egyik része a református egyház bevonása az iskolába. Pénz nélkül azonban ez csak lakossági teherviseléssel lehetséges. A végső elszámolás így eleve negatív. A felvetés azonban jogos, az elképzelés valós.

      Törlés
  9. Ezzel az érveléssel számomra csak az a baj, hogy ebben nem szerepelnek a legfontosabbak, a gyerekek. Sajnálom, hogy így lehet játszadozni a politika segítségével, a gyermekeink jövőjével.
    Ezért vezetőink a felelősek, akik feltétel nélkül kiszolgálják pártjukat (a Fideszt), a város kárára.
    Érdekes egyesítés lenne, a pénz az Istene gondolkodású vezetés és az református egyház között.
    Azt meg nem hiszem, hogy a gyerekekkel fizettetnék meg az oktatást, ha ez az egyezség nem jönne létre.
    Én még mindig csak azt kérdezem, megkérdezték-e a szülőket, a nevelőket, hogy mi a véleményük.
    Vagy megint, segít dönteni a félelem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gond az, hogy az önkormányzat (Horváth Tamás, valamint Bukodi Károly) nem akarja "elveszíteni" a Halászyt.
      Önmagában nem tudnák eltartani, a lakossokkal, a diákok szüleivel ez szintén nem lehetséges. Értsd: nem kérhetnek ezért plusz adót, vagy tandíjat. A város képtelen önmagában finanszírozni az iskolát. Az államnak nem akarják, mert akkor kiesnek belőle. Túl sok embert tartanak kézben ezáltal ezért fontos számukra az itt, vagyis a kézben tartás. A reformátusokkal ez lehetséges variáció, mert velük jó a kapcsolatuk. Igaz ez is sokba van nekünk többségieknek, de hát ez van.
      A gyerekekkel, az itt élőkkel meg már régóta nem foglalkoznak. Az önös érdek előrébbvaló. Olvasd és ismerd a két fenti nevet, valamint a mögöttes tartalmat.

      Törlés
  10. Már érthető, és ezért nem véletlen, hogy az iskolatörténeti kiállítást kiszervezték a Halászyból.
    A mostani csonka tárlat legalább annyira méltatlan, mint az a folyamat, amit az arcátlan városvezetés folytat.

    VálaszTörlés
  11. Már megint ez a két gerinces alak a Horváth és a Bukodi.
    Ezek ketten már rég éhen haltak volna, ha nincs ez a mi drága Magyar demokráciánk.

    VálaszTörlés
  12. Az már csak természetes, hogy a városháziak nem kérdezik a népet. Nem tartanak közvéleménykutatást és fórumot sem, hogy mit rombolunk, mit szervezünk, vagy mit tervezünk.
    Ez nem tartozik az érintettre, és ehhez nem kell közönség.
    Ne csodálkozzon senki azon, amit a bukott Horváth elvtárs és elvbarátai végeznek Ócsán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg kell őket naranccsal dobálni. Itt a szezonja!

      Törlés
    2. Horváth lett a helyi kereszténydemokrata frakció jeles képviselője?
      Jaj azoknak a reformátusoknak, akiket ezek a vezetők képviselnek!
      Jaj annak az oktatásnak, annak az iskolának, ahol ezek a személyek befolyással bírnak!

      Törlés
  13. Ugyebár Horváth Tamás ez ügyből kifolyólag triplán érintett.
    Elsőként mint tanár kellett volna a diákság érdekeit védenie.
    Másodjára mint helyi önkormányzati funkcionárius.
    Harmadjára, mint a megyei közgyűlés egyik képviselője.
    Nos mindhárom posztján érezhette és tudhatta, hogy míg Ő maga részesül javadalmazásban és megkapja a magáét, addig a megyétől, a helyi önkormányzattól és mint bent lévő pedagógustól annyit sem biztosított a diákságnak, hogy a tankönnyellátás, a fűtés vagy az étkeztetés zavartalan legyen.
    Most erre azt hallani, hogy mindehhez semmi köze, mert ez egy másik iskola. Csakhogy Horváth Tamás az előterjesztője, és képviselője annak hogy a Halászy átkerüljön a Református Egyházhoz.
    Horváth Tamás ösztönözte önmaga kiszervezését a gimiből azáltal, hogy főként alpolgármesterként és mellékesen tanárként van jelen a helyi iskolai életben. Persze mindezt pénzügyi alapra helyezve tette.
    Szóval akkor most ne papolj nekünk itt arról, hogy ez az alak nem érintett mindebben és hogy a blog lenne a hibás, mert ennek a szent embernek felemlítette a nevét.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon sajnálom, hogy a iskolatörténeti kiállitást, melyet Magyar Marcsi néni, Vásárhelyi Marika néni és Ladoniczki Ági néni annyi munkával és agitálással szervezett és hozott létre, és amit a gyerekek nagyon szerettek és vigyáztak rá évekig, bezsákolták az iskolában. Ahogy hallottam szemetes kukák kerültek a helyére!!!
    Úgy látszik a Kántor asszony és pártfogója a Főtisztelendő nem tudják elviselni az ELŐDÖK dicsőségét hirdető dolgokat!
    Örülök, hogy a Tájházban megmentették a gyűjteményt!
    Egy megjegyzés: a közönség által Lakatos háznak nevezett, sajnos lebontott épület eredetileg SÖRÖS ház volt!
    Az iskola ref.egyházi bekebelezése nagyon sok embert, vallásosat is felháborit! Ezt csak akkor lehetne megcsinálni, ha volna a városban még néhány iskola, vagyis választási lehetőség!
    Mi lesz igy az ökomenikus gondolkodással -katolikusok, baptisták, evangélikusok, hitesek stb- nem is beszélve az ateistákról!?
    Hol van itt a demokrácia, a szabad választás lehetősége?
    Remélem a szülők nem fognak félni, és tiltakoznak!!! Népszavazás???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az előző írással maximálisan egyetértek.
      Néhány bejegyzéssel előbb, valaki felvetette, hogy a település nem fogja tudni pénzzel finanszírozni az iskolát, úgy gondolom, ha az Alaptörvényt elolvassa valaki, láthatja, hogy abban bizony benne van az alapoktatás kötelezettsége az állam részéről.
      Nagyon csodálkozom, és fel vagyok háborodva, mert úgy hírlik, hogy vasárnap Hantos Péter ref. lelkész ki is hirdette, miszerint, szeptembertől átveszik az egyházak a Halászy Károly Általános Iskola működtetését.
      Úgy gondolom, ha ez a mostani vezetés nem képes az Alaptörvényben biztosított feltételeket kiharcolni a Fideszes többségével az iskola számára, akkor még inkább azzal tennének jót a településüknek, ha lemondanának.

      Törlés
    2. Érdemes lenne egy kicsit átlapozni az egyházi iskolákra és az egyház működésére vonatkozó törvényeit, hát bizony érdekes. Többek között ilyen is szerepel benne, hogy még az Állami Számvevőszék sem vizsgálódhat az egyháznál, csak az egyház teheti meg saját berkein belül,
      Még igen sok érdekes dolgot lehet olvasni, ami az iskola kapcsán is hasznos lehetne.

      Törlés
  15. Kétségtelenül nagy az összefonódás az iskola és az önkormányzat vezető tisztségviselői vonatkozásában. A hatalom és a befolyásoltság megtartása a cél.Nem tudom, igaz-e a hír, de egyre több embertől hallom, hogy Bukodi és Horváth anyagilag is érdekelt a tornacsarnok bérbeadásának kapcsán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát kedves barátom, erről a Spák tanár úr egy jó pár feles és egy rekesz sör mellett tudna mesélni.
      Miért nem voltál ott azon az éjszakai buliján az isiben?

      Törlés
    2. Nem vagyok tagja a helyi "elitnek", meg már diákkoromban sem bírtuk egymást túlságosan.

      Törlés