A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. április 29., vasárnap

Behálózva - ismét egy társulás és egy fb tagság ( - átgondolatlanul)

Az Országgyűlés úgy  döntött, hogy a vízszolgáltatást a jövőben vagy az állam biztosítja, vagy  önkormányzati társulások látják azt el. Dr. Szalay László előterjesztése alapján  Dunaharaszti a Gyál központjával már működő társasághoz csatlakozik.  Ezt követően Horváth Tamás előterjesztése alapján Ócsa többségében fideszes képviselő-testülete lekövette a "nagy testvért", vagyis maradt a DHRV bábjaként és utána, vele, hozzácsatlakozik a gyáli központú térségi vízműhöz. 
Józan vélemények szerint szerint inkább mást, vagy több alternatívát is meg  kellett volna vizsgálni az árnyékban történő nyomkövetés helyett. 

Köztudott, hogy a Horváth-Bukodi tandem ötleteit a képviselőtestületi többség (Buza Ernő Bukodi Jánosné, Gallai Zoltán, Kardos Zoltán) gondolkodás nélkül támogatja. Ez értelmetlen és sokszor káros szavazataik sorozata bizonyítja. Hogy ne a levegőbe beszéljek, csak pár dologra emlékeztetnék.  Nevezettek hozzájárulásával változtatták meg azt a korábbi elképzelést, miszerint Alsópakony tavaly nyári szivattyús vízellátására tett javaslatot visszavonták, hogy a tervezett új telep szennyvizét a helybeni feldolgozás helyett a városba vezették, valamint a szennyvíztelep korszerűsítését, a  puffertározó megépítését az állam helyett a város nevében magunkra vállalták. Már ezek a döntések is bőven elegendők ahhoz, hogy az egyszerű ember falba verje a fejét, hogy a választási szavazatával az önkormányzati döntések sorába emelete a nevezetteket.   Most persze hiába tart attól az állampolgár, hogy alárendelt tagok leszünk ezzel a társulással, nem tud mit tenni. A tandemhez sorolt képviselők ezt már elintézték. Arra sem harasztiban, sem Ócsán nem gondoltak, hogy mi lenne, ha máshoz csatlakoznánk, mert ez nem állt érdekükbe.  Ha felmerült volna, hogy a DHRV Kft.  üzletrészét visszavásárolnánk, máris jobb feltételekkel csatlakozhattunk volna. De ha mi  csinálnánk önálló céget, és mások csatlakoznának hozzánk, az is jobb lenne.  Inárccsal, Dabassal, Szigetszentmiklóssal is társulhattunk volna, de ezt ugyanúgy nem protezsálták, mint Halászyban az állami oktatást.  Haraszti önkormányzatában többen nem értettek egyet azzal, hogy Bíró Vencelt  delegálják az új társaságba. Sőt ott azt is javasolták, hogy a felügyelőbizottságba közgazdász végzettségű személyt küldjön az önkormányzat. Ócsán ilyennel nem törődik a többség. Ráadásul a Horváth Tamással jó kapcsolatot ápoló (vízdíjemelő) Bíró Vencel  a DHRV-nek nem  ügyvezetője, hiszen az hivatalosan vagy átmenetileg nincsen. Haraszti polgármestere erre a felvetésre azt válaszolta, vitás, hogy van-e ügyvezető,  de most nem is ez a lényeg. Ez igaz, mert ez Ócsának sem számít. Itt jó hívőként mennek a Vencel és Tamás után. 
Horváth Tamás és Bukodi Károly szerint oda kell csatlakozni, és kész. Ez a cég szerintük rendben van. A gyáli pedig 100%-os önkormányzati  tulajdonú. Nem leszünk elnyomva. Szigetszentmiklós cége állítólag ki fog futni az időből. Inárcsról, Dabasról azonban még hírt sem hoztak a képviselők elé. Nem is hiányolták. A döntés és a határozathozatal a felvezetés pillanatában eldőlt az egyoldalú irányultsággal. A két városvezető  mást sem akart. A lényeg az volt, hogy Horváth Tamás felügyelőbizottsági tag lehessen, és ezzel a pénzinél maradjon. Ezt így is van, hiszen az alpolgármestert az április havi soros ülésen a sorolt többség a szokásos mód delegálta. Horváth szerint ez jó, mert képviselhet bennünket, és könnyen elképzelhető, hogy később majd hozzánk ( a gyáli társuláshoz) fognak csatlakozni. 
Az ócsai alpolgármesteren túl a haraszti testület a felügyelőbizottságba Hajdú Zsoltot és  Horváth Jenőt, az igazgatóságba Bíró Vencelt delegálta.

Ez a történet legalább akkora önzőségre és hibára mutat rá, mint az alsópakonyi story során kifejtett önkormányzati tevékenység, vagy a most zajló iskolatörténeti átjátszás mögöttes érdekeltsége. 

Én csak arra kérem a jó Istent (a keresztyént és a reformátust), hogy az oktatáson túl óvja meg Ócsát az ismételt bűnelkövetéstől,  az itt élő embereket a további hátrányok viselésétől. Ámen.
*

7 megjegyzés:

  1. Horváth genya, már megint veled van a baj?
    nagy ember

    VálaszTörlés
  2. Ne haragudj, nem értem. A Dönti-Incefi- Török tengely miért nem gründolta az általad emlegetett új társulást, nem tudták mit kell tenni? Vétkesek közt cinkos aki néma?

    VálaszTörlés
  3. A léhűtő Horváth Tomi hány felügyelőbizottsági tagdíjat zsákolhat magának még az alja képviselőink beszavazóshowjában?

    VálaszTörlés
  4. 16:09 Úgy tudom, az általad felsorolt képviselők, nem szavazták meg az új felállást, mivel nem egyedüli tulajdonos az önkormányzat és ezért nem is szavazhatnak a két település nélkül.
    Vélhetően Horváth Tamás nagy bűnt követett el, mikor nem gondolkodott, mielőtt döntött.
    Érdekes hajtó erő van benne, ami valószínű igen rossz irányba viszi.

    VálaszTörlés
  5. Rosszul tudod! A vízműröl szavaztak, abban pedig nincsen másik két település! Amire Te gondolsz az valószínű a szennyvíztelep. Az valóban három település közös tulajdona. Arról azonban semmi döntés nincs.

    VálaszTörlés
  6. 18:56 Lehet, hogy akkor te rosszul tudtad és ezért rosszul is szavaztál?

    VálaszTörlés