A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. július 23., hétfő

A szeméttelep rekultivációjából kibuggyant a silányság ( - és szennyezünk)

Ócsa város Önkormányzata idén májusban a fogadta el a KMOP-3.3.2.-09-2010-0009 azonosító számú „Hulladéklerakó Rekultivációja Ócsa Városban” című projekt ÁFA kompenzáció önrész biztosítást Bukodi Károly polgármester előterjesztése alapján, amit a testület kérdés, észrevétel nélkül, rendre megszavazott.


Így a város a projekthez a 10 % önrészt a polgármester felruházásával biztosítja. 
Közben a rekultivált területet átadták, és részben ezért van szükség a biztosítékra. Enélkül az állami támogatás nem hívható le.  Az önrész biztosításával az önkormányzat elismeri, hogy a munkálatok befejeződtek, azt rendben találta és a készenlétet nyugtázza. (A vállalkozó pedig "részesülhet az Áfa kompenzációban".)

Ezt igazolja még, hogy a rákövetkező soros ülésen Kardos Zoltán beszámol arról, hogy a Gazdasági Bizottság tárgyalta az Uniform-Team Kft ajánlatát és azt elfogadásra javasolja a testület felé. Ezt a képviselőtestület szintén elfogadta, és megszavazta. 
A rekultivált terület őrzéséről, pedig már ejtettünk szót .

Most akkor lássuk az elkészült, volt szeméttelepet. 


Első látásra elénk táruló kép a fák koronája magasságába emelkedő maja piramis formájú, óriási lapos gúla. Jól látszik, hogy a fák koronájának magasságáig ér, ahol sík tetőborításban záródik. A lapos tető nagyobb, mint egy focipálya, és sivárabb, mint egy puszta. Amolyan tájidegen, emberi képződmény.  


Az létrehozott emelvény sarkában a megbízott alkalmazott a személygépkocsijából őrzi a remekművet, amire több mint 90 milliót áldoztak adófizetői pénzből. 
Persze ebbe az összegbe a mostani védelmi díj nincs benne. Nem is közterület-felügyelők pénzéből. Ez bizony tovább terheli majd a városi költségvetést. 


Mint megtudtuk, az őrzők feladata az ott lévő szivattyú őrzése és a műépítmény locsolása, hogy a vállalkozó által elszórt fűmag kizöldüljön.  A vékonyan fedett szeméttengerből lopni nincs mit, ásni meg nem érdemes.
Az eső és a korai erózió már mutatja jeleit.

A rézsű több helyütt berogyva, megszakadva, a vékony terítőréteg felporladva és az esőzés hatására megtöredezve, megfolyva.  A csapadék lefolyva mély barázdákat vág a lejtős oldalfalon és a fedőréteget képző töltőföldet lemosva elénk tárja a régi szemetet. A víz vájta barázdák mélyen  a szemétbe hasítanak, feltárva annak rétegződéseit és magát a silány munkát.  

A jól kivehető természetes metszeteken látható, hogy a fedés nem éri el a 15-20 cm-es földvastagságot. Ez kétséget ébreszt az arra járóban a ráfordított pénz, és kivitelezői munka arányában.   


A felállított óriástáblát olvasva igencsak elmereng az ember, hogy mi került ennek a förmedvénynek a buldózerrel való legyalulásában és vékony elföldelésében 94,4 millióba? 

 
Ha ugyanis a munkálatok nem fedezik a normális takarást, és a biztos fedést, akkor valószínűleg az átvevő és az elszámoló tévedett a pénzek megítélése kapcsán. 


Mint megtudtuk, az építmény nem most rogyott meg először. Egyszer már vissza kellett hívni a dózert és újrasimítani a felszínt, hogy a kilólógó lólábat eltüntessék. Most ismét nagy a baj, mert a víz nagyúr, és nem kegyelmez a silányságnak. Mély sebeket vágott ismét a gyenge oldalfalakon, ahol a hengerelő nem tudott nyomást gyakorolni.  

Még a polgármester is kihívták, aki elmondás szerint megszemlélte ezt csodát. Ezután köveket hozattak, amit a locsolón és a szivattyún túl őrizni kell még, mert újra be kell avatkozni, hogy a szemetek felnyíló száját befedjék. Az autópályák emelvényeinek elcsúszó rézsűjét szokták hasonlóképpen megfogni. Itt is erre készülnek, csak hát, megint arról a fránya takarásról, meg az előírásokról feledkeznek meg. 

Többen azt rebesgetik, hogy a rekultiváció folyamata nem volt szakszerű. A takarás nem megfelelő, amit a kibukkanó szemét és a meghasadt oldalfalazat is igazolni látszik.

Nem tudni, hogy volt-e műszaki bejárás, és átvétel, vagy lesz-e utóellenőrzés, csak azt, hogy a polgármester közbelépet. Azt sem tudni, hogy az őrzésen túl, a köveket és a későbbi javításokat ki fizeti.


Csupán az nyilvánvaló, hogy a városvezetés tudtával és jóváhagyásával történnek a dolgok. 
 
Erre utal a két utóbbi testületi döntéshozatal is, ami kérdés és kifogás nélkül segíti elő a projekt abbéli befejezését, hogy a beruházó-kivitelező a táblán hirdetett milliós tételt megkapja.

*

12 megjegyzés:

  1. Nincs mit hozzáfűzni.

    VálaszTörlés
  2. A Város közös pénzéből fizetjük a Polgármester urat, és Horváth Tamást, a felügyelő bizottsági elnököt és társait is. Ha jó a megfigyelő képességem Ők mind, igen magas jövedelemre tesznek szert évek óta. És most ott tartunk, hogy minden csak omlik össze, romlik le, megy tönkre körülöttünk.
    Kérem, hogy visszamenőleg kérjék ki az összes dokumentációt, vizsgálják át szakemberek segítségével. Szerintem ennek a Polgármester Úr is örülne. Természetesen hozzá nemértésről tanúskodik az, hogy a szeméthegy és a szennyvíztelep körül semmi nincs rendben.
    Mindkét esetben elhibázott, rossz döntés volt az idegen kézbe adás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szennyvíztisztító milyen idegen kézben van?

      Törlés
  3. 15:46
    Sajnos bizony van mit hozzá fűzni, csak az már egy feljelentés jegyzőkönyvébe való lenne.

    VálaszTörlés
  4. A Polgármester úr nem biztos, hogy örülne.

    VálaszTörlés
  5. Jellemző Ócsára, hogy az ilyen látvány, ennyi pénzért, csak ennyi reakciót vált ki az emberekből.
    A Fideszeseket ez az eset sem háborítja fel?
    Akkor vajon mi?

    VálaszTörlés
  6. Ti névtelenek bíztos hogy jobban csinálnátok!!??

    VálaszTörlés
  7. 12:32 Névtelen, csak nem érintett vagy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, én érinthetetlen vagyok.Legalább is azt hiszem, de majd két év múlva kiderül.

      Törlés
  8. Nem vagy te egy kicsit öntelt, ami az érinthetetlenséget illeti?

    VálaszTörlés