A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. július 2., hétfő

Az MSZP nyomdokain a Fidesz ( - mi virágzik a helyi narancsból)

 Az MSZP nyomdokain a FIDESZ, legalábbis ami a népi politizálást illeti, veszít népszerűségéből.

Tovább nőtt az MSZP-vel nyíltan szimpatizálók száma a Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív felmérése szerint. A Heti Válasz számára készített kutatás szerint a szocialisták támogatottsága 12 százalékról 16 százalékra nőtt a megkérdezettek körében.


Mint ismeretes, a két évvel ezelőtti választást a Fidesz nem a jó  politizálásával, a felvázolt alternatívákkal, vagy a jóléti társadalom biztosításával nyerte meg, hanem az MSZP  tarthatatlan, mindent behálózó, korrupt és kiáruló politikája következtében maradt hátra. 
Azóta válságpolitizálást folytat a kormány és keresi az utat az ország felzárkóztatására. Azonban a vidéki fideszes szervezetek választási előretörésével narancsvirágba borulva kitermelődött egy olyan réteg, ami a korábbi MSZP-s vonulatot másolva alakít ki öncélú hálózatot maga körül. Ez az országos politika hátterében észrevétlenül rombolja a Fidesz tömegbázisát. Az emberek a helyi fideszes kiskirályok, láttán kedveszegetté és kiábrándulttá válnak. Látják, hogy míg ők a saját pecsenyéjüket sütögetve jóllakottan lebzselnek a kondér körül, addig nekik csak a megszorítás, a szigorítás és a feszes adózás marad. A következetesség és a helyi pragmatikusan politizáló réteg nem állt össze. Ami pedig egységbe forrt, az csupán az önkényes pénzszerző erő. Ez a térnyerés látszik és érződik a vidéki településeken és a felmérésekben.

A mostani erősödés mögött is ez rejlik. Úgy tűnik ugyanaz a sors fog várni az MSZP-re mint ahogy annak idején a FIDESZ-re. Az ölébe csöppen a hatalom. Ez a váltópolitizálás szét fogja zilálni az országot. 
Orbán Viktor és a vezető politikai elit minden erőfeszítése és jószándéka ellenére az emberek csalódottak. A népesség java részét adó vidékiek  a helytartóikkal hadilábon állnak. Mondhatni elégedetlenek.. Ez az oka az MSZP mért erősödésének és a bátor nyilatkozatoknak.

Az "MSZP a Fidesz egyetlen lehetséges kihívója" üzenetek sűrűsödése állhat - olvasható az intézet elemzésében. Eközben a Fidesz elérte a ciklusban a legalacsonyabb szimpátiaindexét: 28 százalék szimpatizál nyíltan a kormánypárttal.
 
A Nézőpont Intézet kutatása szerint azonban az olló zárulása csak látszólagos, sem a pártok, sem a politikusok szimpátiaindexéből nem szabad automatikusan következtetni a választói magatartásra.
A részvételüket biztosra ígérő, aktív választók körében 44 százalékkal a Fidesz továbbra is jelentősen vezet (egy évvel ezelőtt még 59 százalékon állt ebben a körben), az MSZP 27, a Jobbik 16 százalékot szerezne. A Nézőpont Intézet 2010 áprilisa óta nem mért ilyen alacsony részvételi hajlandóságot: csupán a megkérdezettek 49 százaléka ígérte, hogy szavazna, 2010-ben 65 százalék járult az urnákhoz.

Ezen erősen el kéne gondolkodni a fideszes vezetésnek országos és helyi szinten egyaránt, amennyiben hatalmon szeretne maradni.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése