A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. július 10., kedd

Érdekel az valakit ha újabb jogvita várható? ( - vízügyeink kapcsán a lakossági kiszolgáltatottságról, és az elkötelezettségről)

Fb tag, - alpolgármester, stb
Június 26.-án magunk is foglalkoztunk Ócsa elcseszett vízügyeivel, ami szeretett alpolgármesterünk érdekeltségi köreihez csatolható. Most még sem az ide kapcsolható felügyelőbizottsági tagsággal és nem is annak előnytelenségével, sőt nem is az aránytalan vízdíjemeléssel  avagy mindezek okán Horváth Tamás ebbéli szerepéről emelünk szót, hanem csupán egy más rálátást szeretnénk közzétenni, ami a Jobbik Ócsai Alapszervezetének honlapján jelent meg.

Magyar Péter, a Jobbik Ócsai Alapszervezetének elnökének hivatkozott írása: 

Bizonyára sokan értesültek már róla, hogy Ócsa városa a Dél-Pest Megyei Víziközműhöz (GYÁVIV) csatlakozott.
Jelképesen a mienk, marad
Ez már önmagában is megér egy misét, hiszen mind szakértelemben, mind pedig a szolgáltatás minőségében ésszerűbb választás lehetett volna a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. (DAKÖV). Persze megszokhattuk azt is, hogy itt minden fordítva történik, és a józan észnek, a megfontoltságnak jócskán hiányában van a városvezetés. Olyan ez, mint amikor az autópályán haladva mindenki szembe jön, mégis azt gondoljuk, mi megyünk jó irányba… A Gyáviv-hez a híresztelések szerint mintegy 14 önkormányzat csatlakozik (vagy már megtette) a Daköv-höz előreláthatólag több, mint 50. Ez azért jelentős különbség. Ha semmi mást nem veszünk figyelembe, csak azt, hogy a Gyáviv esetében részvénytársaságról, míg a Daköv esetében kft-ről beszélünk, már ez is elegendő lehetne a helyes döntéshozatalhoz. Nálunk azonban nem cél, hogy saját magunk irányíthassuk a sorsunkat, hogy a kisebbségi jogunkat valahogyan megpróbáljuk érvényesíteni. Inkább azt választjuk, ahol érdemi beleszólásunk soha nem lesz a döntésekbe. Persze cserébe lesz valaki, aki egy újabb bizottsági tagsággal gazdagodik, nálunk ez is elég.

De a történet érdekességét mégsem csupán ez a csatlakozás adja. Sokkal érdekesebb, hogy a szennyvíztisztító kapcsán két másik önkormányzattal vagyunk kapcsolatban, nevezetesen Felsőpakony és Inárcs községekről van szó. Nos úgy gondolom, hogy ők haladnak jó irányba azon a képzeletbeli autópályán, mi pedig szemben velük. Ócsa csatlakozik a Gyáviv-hez, Inárcs és Felsőpakony pedig a Daköv-höz. De mi legyen a szennyvíztisztítóval?

Ahova elkötelezték a kisvárosi lakosságot
 Ócsa város vezetése, anélkül, hogy megkérdezte volna a két másik tulajdonostársat, egyoldalú döntést hozott. A bibi az a dologban, hogy az 1996-ban kötött (Dr. Búza Attila idején) szerződésben Ócsa mindösszesen 20%-át vállalta a szennyvíztisztító költségeinek, míg Felsőpakony 30, Inárcs pedig 50%-ot. És ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy Ócsának sokmillió forintos hátraléka keletkezett a tisztítási díj meg nem fizetése miatt, akkor aztán végképp érthetetlen, hogy mire az erőlködés? Örülhetnénk annak is, hogy mindent elnéztek nekünk az említett települések vezetői, hogy nem követelték eddig a meg nem fizetett pénzeket, s  hogy nem emelték fel a szavukat a minket megillető kapacitás jelentős túllépése miatt. Kell ez nekünk? Megint jogvitába szeretnénk keveredni? Persze könnyű a helyzet, mert legfeljebb megemelik egy kicsit a kommunális adót és máris meglehet az esetleges perköltség illetve büntetés. Vagy úgy gondolják, ez majd egy másik vezetés problémája lesz…?

Eddig Magyar Péter írása, amit szeretnék annyival megtoldani, hogy a benne foglaltakat az illetékes sem tudja cáfolni.

A magam részéről szeretném még kiegészítésként hozzáfűzni, hogy a testületi csatlakozással az ócsai polgárság kezéből kivették a döntési jogot, az önkormányzati többség pedig ismét átcsúsztatta az irányítást és kiszolgáltatta a várost.  Úgy néz ki, hogy sikerült ismét egy Fb tagságért megtalálnunk a legrosszabb, és a hosszan tartó legdrágább megoldást.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése