A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. július 29., vasárnap

A városban és környékén is gyűlik az illegális szemét, de a város helyett a volt lerakót védik ( - csupán az számít, nehogy le omoljon) - Közállapot

Városunk szennyezettségéről, a elszomorító szemetességéről, és rendezetlenségéről többször cikkeztünk már, felhívva az illetékesek figyelmét. 

A közterületek rendjének és tisztaságának fenntartása a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Erről a feladatáról az önkormányzat különböző szervek, így a közterület-felügyelet, illetve a közterület-felügyelő útján is gondoskodhat. A közterület-felügyelő jogállását tekintve hivatalos személy (nem parkolóőr és nem rendőr), aki a törvény által körülhatárolt feladatkörében jogosult ellenőrzést végezni, eljárást kezdeményezni és intézkedéseket tenni. Intézkedésre jogosult, hivatalos személy, köztisztviselő, akit fokozott büntetőjogi felelősség terhel, illetve védelem illet meg.

A vontató ("gépes") a Fémmetálnál - nem számít
Ismerünk olyan lakosokat, akik az udvarukban környezetszennyező, zajos roncstelepet üzemeltetnek és ehhez több tonnás zajos teherautókat fogadnak, amik még a saját házuk bejáratát is lebontják időnként, hogy beférjenek az udvarba.  A szomszédok nem győznek eleget szenvedni a nem oda illő tevékenység okán. Ahogy mondják, a jegyző meg eközben ül a tétlenség babérjain. Közterületis pedig még a környékre se mer tekinteni a népes családi vállalkozása firtatása végett. Így rögzül a közel elviselhetetlen, szenvedő állapot.  

Van amikor sötétben pakolnak a Katona József utcában, a pótos kivilágítatlanul, és háborítatlanul  az utcán parkol
 De arrébb sem rózsás a helyzet, mert ott meg füstös, zajos húsfeldolgozót üzemeltet a háza udvarában a másik kisiparos. Az oda irányúló teherforgalom, a zajos rakodás, a hangoskodás, az ajtócsapkodás legalább annyira zavarja a szomszédban és a környéken élőket, mint a kiáramló füstös bűz, vagy a szerte röpködő legyen. A számos bejelentés ellenére ezt a nem lakókörnyezetbe illő tevékenységet sem zabolázza a helyi jegyző.  Majd ha a lakosság az állategészségügynek tesz bejelentést, valószínűleg utánanéznek és felülvizsgálják ezt a túlkapásokkal terhelt tevékenységet. 

Aztán tudomással bírunk olyan helybéliről is, aki a szomszédos közúti árokba hordja a háza előtti hulladékot, hogy ne terhelje vele magát. Tőle ez sem idegen, mert mint volt képe hozzá, a tilalom ellenére szeméttel vegyes avart égetve füstölte tele a város negyedét.

Ő a szemközti ház lakójaként ide a közúti árokba húzza a saját mocskát
Tudjuk, azt is, hogy a város széle a szántok alja, vagy az redős részek tele vannak szeméttel, de ezzel senki nem törődik. 

Ezt ismeretlenek hordák erre a bokros közterületre, de a felügyelők erre idő hiányában nem járnak
Közben ismerjük a közterület-felügyelőket is, akik hol az önkormányzatnak postát hordanak, hol a szociális ebédszállításban vesznek rész, hol pedig a kóbor ebeket üldözve a sintért fogadják, miközben kisvárosunk utcái tele vannak kontrollálatlan szabálytalankodókkal. 

Az ismert buszvezetőnk a forgalommal szembehelyezkedve áll meg, hogy közel, otthon lehessen
 Ócsán lassan több busz éjszakázik, mint ahány járat van. Itt parkol az alsónémedi járat, és van, hogy a Bugyiban közlekedő is. Úgy járnak haza a buszokkal a Volán sofőrök, mint más a személyautóval, miközben a jegyárak és a városi leterheltség kezd elviselhetetlenné válni.  A városvezetés a választási Ígérete ellenére nem javít a helyzeten. A 7,5 tonna feletti teherautók száma is túl magas a tiltás ellenére. Arról nem is beszélve, hogy ebből is van pár, ami az éjszakát a tilalom ellenére a városon belüli közúton, a házak előtt tölti. 

Itt pedig a szokásos "házi" parkolás a járdán, amit szintén nem old meg a felügyelet 
 A hulladékgyűjtők környéke rendezetlen, és zabolázatlan. 
Az évszakonkénti  nagytakarítás évről-évre lemarad. Csupán a magán kezdeményezésben, vagy egyesületi szervezéseben létrejövő alkalmi szemétszedések jelentenek némi gyógyírt, mai azonban nem lehet a végső megoldás. A szeméttel terhelt város problémáját csak önkormányzati és városüzemeltetési szinten lehet megoldani. Erre van a hivatal, és erre hivatott a közterület-felügyelet is. Az eredménytelenségről, a várost ellepő jelenségekről már többször cikkeztünk.  Ez a téma sajnos változatlanul időszerű maradt.

Ez még egy őszi "tájkép" ( - nem lumpenproli lehetett,  legalábbis a szemétbeli életvitele szerint)
Blogunk a lehetőségeihez mérten igyekszik napirenden tartani a város és környékének tisztaságát  más megközelítésben: annak a szemétnek, amibe lépten-nyomon belebotlunk, az eltakarítását. 

Tavalyi szemét, idei kép ( - városi közterület)
 A jelek szerint olvasóink is hasonlóan éreznek, hiszen rendszeresen tudósítanak minket az újabb s újabb szeméthalmok helyéről.

A lócitromot a legyek imádják, az illetékes pedig természetesnek veszi ( - lakóövezet)
 Csak a rekultivált hulladéklerakót védik önkormányzati pénzből. A város bel- és külterületeinek többi része nem érdekli a megbízó önkormányzatot, hiszen minden jel erre utal. 

A tavalyi szemét itt is "újratermelődik" felügyelet híján (- belterület)
Közben a volt szeméttelep csonka piramisa nagy érdeklődésre tett szert az elmúlt egy-két hétben. Egyre több embert érdekel, hogy mi került ebbe az elhantolásba 100 millióba. A felhalmozott fedés ugyanis roskadozik látszik és a pályázati kiírás, valamint a végrehajtás alól kilóg szennyes lóláb.

Száz milliós beruházás, takaratlan szemét, silány munka, és közpénzen őrzés - helyi hozzáállás
Egy röpke hét képes összefoglalója következik, ami egyben ötletadó is lehet mindenkinek, akit a szemételhárítás illet. 

Régi és új roncsok a társult ócsai területen - részese az önkormányzat ( - városi terület)
  Itt békésen a fertőzött területen rozsdásodva porlad az NDK ipar fenegyereke az IFA, a szovjet hős UAZ a Belorusz traktor és a levedlett NSZK- s Merci. Az egészet a parlagfűvel vegyes elburjánzás jellemzi, ami felett nyugodtan zümmög az odatelepített méh család, valamint a bűztelepre éhező döglegyek szaporulata.

A telepvezető és az önkormányzat tudtával termelik a mézet a fertőzött területen a roncsok mentén
Ez az Ócsai és Társa birodalma, amibe most a DPMV csapata is kiveszi a részét, legalábbis úgy 40 millió erejéig.  Ugyanis Horváth úr jóvoltából ez lesz majd az alsópakonyi szennyvizek befogadó állomása. 

A maszekolt tiltótábla csak a kóbor apácákat tévesztheti meg, a kijáró szemétlerakókat nem
 Valószínűleg azért nem jár erre a szolgálati Lada Níva a közterület-felügyelőkkel, mert ezt  a területet az önkormányzat megbízásából maszekon őrzik. Erre utal a maszekolt behajtani tilos tábla, amire nincs felhatalmazása az Uniformnak. Ha netán gyalogosan tovább mennének, patkányokkal terhes szemetes, intézkedésre éhes, takarítatlan területet találnának.

A hiányosságoktól omladozó "Ócsai piramis"
A városhoz tartozó, nyitott, erdős, bozótos közterület az egész, kikapcsolódásra, kirándulásra  túrázásra, sétára mégis alkalmatlan az elhanyagoltsága és szeméttel terhes vonulata és koszossága folytán. Pedig lehetne ez a város hétvégi kiránduló, vagy szabadidős övezete is. Madárcsicsergéssel és gyerekcsoportokkal, erdei játszótérrel. Esetleg kivezető kerékpárúttal, teniszpályával, vagy az ócsai focisok edzőpályájával, kötetlen kikapcsolódásként szolgálva a várost.

A piramis, vagyis a szemét-szarkofág oldalról ( - az ott felejtett munkaterület tábla ellenére készre jelentették)

 Főleg azért, mert a több mint 100 milliós ráfordítással járó rendezéstől igazán elvárhattuk volna akár ezt is. Ugyanis ez a munka nem kerülhetett annyiba, mint amit a táblára rajzoltak.
Ráadásul az ócsai adófizetőknek is több milliójába került ez a förmedvény.

A lerakók és a rekultivációk hol jók, hol rosszak...  ( - 10,485 millió ócsai adóforint önrész csak az alap)
  *

1 megjegyzés:

  1. A felszín alatti vizek védelme az alábbiak szerint történik hazánkban:
    Három évvel ezelótt sok csapadék volt és soszor a kertem egy részén állt a víz.Van egy bunkó szomszédom,aki az utat vastagon beterítette trágyával az én kutamtól 3 méterre és a trágyalé befolyt a kútba.Azt mondta ha nem tetszik hívjam ki az ÁNTSZ-t.Meg is tettem,megállapították a szennyezést,azt mondták a jegyzőkönyvet elküldik a jegyzőnek,mert az tud intézkedni.Egy hónap elteltével kétségbe esett hangon közölte a hölgy,most kaptak a jegyzőtől egy levelet a Mezőgazdasági és környezetvédelmi Hivatal az illetékes.Megkerestem a hivatalt,onnan kijött egy fiatalember,de az még szólni sem mert a szomszédomhoz,és meg akarta magyarázni,hogy nincs is probléma.

    VálaszTörlés