A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. július 4., szerda

Termelés helyett vagyonszerzés, vagy vagyonmentés a FÉG maradványain

Bár a fűtési szezonnak vége, a gázkonvektornak úgy tűnik befellegzett,  immáron csak a levegő  forrósodik.  

Tavaly augusztus 15-én új menedzsmenttel indult újra a FÉG konvektorgyártó üzem az MPF Holding színeiben.
Hivatalosan
A félelmek és a híresztelések ellenére a felszámolás eddig a szokásosnál simábban ment, hiszen a tavaly nyáron fizetésképtelenné vált FÉG Gázkonvektorgyártó Zrt. 2011. év végén meghirdetett eszközei már az első körben elkeltek. Igaz, az egymilliárdos irányárat meg sem közelítette a "bevétel" - az 51 ezer hektáros ingatlanért, a gépekért és a védjegyért 561,6 millió forint fizettek. Ennyiért kerültek a FÉG-eszközök a 20. legvagyonosabb vállalkozóként jegyzett Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó MPF-csoport egyik cége, a tavaly szeptemberig Bajai Borovi Bútoripari és Lakberendezési Kft. néven futó, akkor MPF-FÉG Kft.-re átkeresztelt társaság birtokába. Vagyis közel feleannyiért. Mondhatni félpénzért.
Más vagyonbecslések szerint a konvektorgyártó ennél jóval többet, 4 milliárdot is megér. Nem véletlenül csaptak le rá.  Valóban jó üzleti kilátással bír az ócsai üzem. Még így térdre rogyott állapotában is.

Ócsa városának tartozásait azonban máig nem rendezték véglegesen.
Az önkormányzati lap mellékleteként kiadott Tájékoztató szerint a FÉG Konvektorgyártó Zrt 1146 Cházár András út 9. szám alatt bejegyzett felszámolója címén további 234.024,- Ft tartozást tartanak nyilván  a gépjárműadónem vonatkozásában. Ez viszont az iparűzési adó területén  az százszorosa lehet. Egyes értesülések szerint a 20 millió körül volt még a kintlévőség.  Ennek sorsa ismeretlen.

Ingatlan érték - ócsai látkép MPF-FÉG telephely
Izgalmasan alakul azonban a felszámolás további része. A FÉG könyveiben szerepel ugyanis egy 1,6 milliárd forinton nyilvántartott vagyondarab, a Surbiton Investments Ltd., holott ezt a ciprusi leányvállalatot közvetlenül a felszámolási eljárás elrendelése előtt eladták.

Átrajzolt viszonyok - új cégér
Közben az MPF-FÉG Kft (az ex Bajai Borovi) a 2011.- évi üzleti beszámolója szerint 4 milliárdos árbevételt ért el, közel 2,5 milliárd anyag felhasználás mellett, míg a bérekre közel öt milliót fizettek ki.
Ócsán jelenleg nagyon alacsony a foglalkoztatási létszám. Statisztikai adatok szerint ez 5 (50) fő a nem teljes munkaidős fizikai kategóriában.  Ha hinni lehet az adatoknak, akkor ők nagyon jól dolgozhatnak, mert jelentős értéket állítanak elő. Igaz kereskedelmi tevékenységet is folytat a cég, és közel 1,5 milliárd forintért szerzett be ehhez árut.  Ezek nagyrészét azonban valószínűleg hitelből fedezte, mert a cég által fizetendő kamatterhek 100 ezerről 70 millióra ugrottak az elmúlt időszakban.
A szállítók felé 513 milliós tartozást mutatnak ki, míg a hosszú lejáratú kölcsön formájában szintén 500 milliós hátralévőséggel számolnak. Közben a befektetett eszközök értéke 440 milliós.
Most a műszaki berendezések értékét 400 millióban határozzák meg. Az ingatlan értékét 31 millióban. Anyagérték 217 millió, de ezeket a kimutatás szerint teljes mértékben felhasználták. Vagyis a cégvezetés csak olyat vásárolt, amit az év végéig értékesíteni tudott.


Értékes üzemcsarnok - mi maradt?

Az MPF-FÉG úgy tűnik, pörgeti a pénzt.  Ez persze nem gond. Ócsa inkább a foglalkoztatási problémákat viseli nehezen. A város számára fontos lenne, hogy a kintlévőségeinek felszámolása mellett, (vagyis az  pénzek beszedése, a guruló forintok, adótartozás, stb) nagyobb foglalkoztatás legyen. A kisváros ki van égve, és éhezik a  munkalehetőségek iránt. Az MPF-FÉG "visszafogottsága" nem hozza a beletáplált bizalmi indexet. Továbbra is alacsony a cégben foglalkoztatottak aránya. Habár a mérlegkimatatás szerint nagyon értékes és hasznos munkát végez az a pár ember a viszonylag nagy ócsai telephelyen. Valamit tudhat az MPF-es cégvezetés, amivel a régiek nem bírtak.

Régi munkások - ki tudja mi van velük, hol lehetnek (útilapu osztáson)
 A régi FÉG Zrt zárómérlege szerint a konvektorgyártó összes tartozása 2,2 milliárd forint volt, amit a 3,4 milliárdos vagyon bőven fedezett volna a leányvállalatokkal. A leányvállalat nélküli fedezetlen költségállomány 430 millió vitt/volt.  Alig hihető a mostani számok és forgalmi adatok tükrében, hogy ekkora összeget nem lett volna képes kezelni a cégvezetés. Ne felejtsük el, hogy a felszámolás előtt a FÉG még mindig közel 100 embert foglalkoztatott, ami az MPF Holdingos átvétel utáni visszafoglalkoztatásnak a többszöröse. A térség munkanélküliségébe a FÉG Zrt megtartása, vagy az MPF-Holding beengedése jelentősen beleszólt.

Akik a lapokat osztották - és akik az útilaput kapták (a hátsó sorokban)
Nem véletlen, hogy korábban már szót emeltünk azért, hogy Ócsa városának a kintlévőségek, a tartozások és a munkahelyek megtartása okán inkább birtokvédelmet kellett volna kérnie, mint sem, hogy kiálljanak az MPF vezetése mellé a gyár  és a munkahelyek felszámolását segítve.

Fej, fej mellett - Szűcs Lajos és Felcsuti Zsolt az ócsai értekezésen 2011 tavaszán
A HVG szerint a jócskán áron alul megszerzett konvektorgyártóval ugyancsak jól járt Felcsúti Zsolt. Tehát számára hasznot hoz az ócsai üzlet. Ebbe még a városvezetés is besegített anno, amikor azonnali pénzügyi segítséget ajánlott és fizetett a cserbenhagyott munkavállalóknak. Egy év távlatában és az ismertté vált számszaki adatok, valamint a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy míg a város veszített (pénzbelileg foglalkoztatásilag és presztízsileg,) addig az új tulajdonos nyert a beköltözéssel. Ezt a kimutatásokban szereplő számok visszaigazolni látszanak.
*

4 megjegyzés:

  1. Most hogy magát a gyártelepet eladták, van valakinek valami ötlete arra,miként lehetne harcolni az elmaradt bérükért a dolgozóknak?

    1) A dolgozók képviseletével megbízott Bódiné Johanna mint az MPF dolgozója valószínűleg nem tud/fog fellépni kellő eréllyel.

    2) További megbízott, Fazakas Miklós főmérnök, volt műszaki igazgató-helyettes szintén megrendelést kap az MPF-től így ő sem beszámítható.

    3) Az MPF az ígérete ellenére nem fogja csak úgy leírni és odaadni azt a pénzt, aminek alapja a tárgyi eszközökben már hasznot hozott.

    4) A felszámoló is elsősorban magára gondol, és ugyanúgy nem fogja kifizettetni a béreket, ahogy a városi adótartózást sem.

    Akkor mit lehet tenni? Tudtommal kevesebb, mint 50 millió forint maradt vissza. Szerintetek ebben a helyzetben hol lehetne vagy kellene tüntetni?

    VálaszTörlés
  2. Talán a Lajos, ő benne van a hatalomban, közel a tűzhöz.
    A mandátum úgyis nem sokára lejár és kell majd a segítség. (Amilyen haszonleső, lehet, hogy talán gondol a saját jövőjére is.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő csak átadni szeret és elnökösködni.
      Esetleg egy teniszpartit összehozhatna a gyár üres udvarán, ezzel gyűjtve pénzt a ki nem fizetett bérekhez.

      Törlés
  3. A kisebb pontatlanságoktól eltekintve (pl. a satisztikai létszám 5 fő, 2011/03/17-n 176 fő volt a néhai FÉG-ben, a ciprusi eladás hit, de tényként nem ellenőrizte senki, stb.) nagyon jó az írás. Pontosabb mint a HVG.

    VálaszTörlés