A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. július 26., hétfő

Mementó (csakhogy el ne felejtsük)

Az alábbi írás az országos sajtóból átvett cikk.
Most és itt csupán azért a közérdekért és célért teszem itt közre, hogy az illetékesek, a városvezetés és a választók ne feledjék, emlékezzenek rá.



Műkatedrális a védett területen
A zöldek szerint helyrehozhatatlan kárt szenvedett a gyep · Egymásra mutogatnak a hatóságok.

2009. június 17. 00:00

Ócsa külterületén készül Ken Follet Katedrális című regényének filmváltozata, amely a rajongóknak bizonyára jó hír, a természetért aggódóknak viszont kevésbé. A forgatást lebonyolító Mid Atlantic Nine ugyanis az Ócsai Tájvédelmi Körzet kiemelt jelentőségű, különleges természetmegőrzési külterületére kért engedélyt, ahol a zöldek szerint a díszletépítés közben károsították a környezetet. A cég tagadja a vádakat.

Gépkocsik sorakoznak egymás mellett az ócsai forgatási terület előtt kialakított területen. Az ideiglenes parkoló mögött négy konténer is áll, noha a felügyelőség és a forgatást lebonyolító Mid Atlantic Nine (MAN) Kft. között létrejött szerződés egyet sem engedélyez. Ahogyan különálló mobil vécéket sem, ám többet látunk ezekből is. Az egyik konténerben mérnökök tanácskoznak gigantikus építkezést sejtető tervrajzok előtt. Itt csak annyit közölnek: nem léphetünk be a forgatás helyszínére, már csak azért sem, mert korábban „rossz sajtót” kapott a cég. Bepillantva a helyszínre azonban megállapítjuk: egy kolostor már teljes egészében áll, a katedrális éppen most készül, s ezeken túl további díszletek épülnek.
A helyszín közvetlenül határos a fokozottan védett, Natura 2000 oltalom alatt álló és a ramsari egyezmény által védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel. Az engedély kiadásának idején a területtől nem messze a fokozottan védett fekete gólya fészkelt. Ezenkívül a szántóként és kaszálóként használt terület fontos szaporodóhelye a kétéltűeknek, melyekből itt rengeteg fordul elő a szomszédos, védett területen húzódó csatorna közelsége miatt.
A MAN és a területileg illetékes zöldhatóság, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDVKTV) között létrejött megállapodás értelmében a filmforgatás nem károsíthatja az Ócsai Tájvédelmi Körzet növény- és állatvilágát. A cég fákat és cserjéket nem vághat ki, mobil vécéket csak kisteherautón lehet kialakítania, míg a stáb háttérállományának alaptábora (iroda, öltöző, smink, konyha, étkező) a tájvédelmi körzet védett területére nem települhet ki.
A lokálpatrióta természetvédők kétségbe vonják, hogy ilyen fokú igénybevétel mellett betarthatók lennének a felügyelőség előírásai. A civilek lapunkhoz eljuttatott fényképein látszik, amint a területet munkagéppel legyalulták, a kaszáló területéről a gyepet halmokba rakták; beszámolóik szerint a felesleges föld- és gyepmennyiséget elszállították. A lápterület kialakulásában és fennmaradásában elengedhetetlen a terület alatt húzódó egybefüggő vízzáró agyagréteg, amely megakadályozza a talajvíz elszivárgását. Az építkezés során azonban ezt az agyagréteget megbontották, sőt egyes helyeken mély gödröt is ástak. A civilek szerint ezzel visszafordíthatatlan kárt okoztak a terület vízháztartásában és a lápi vegetáció élővilágában.
Csak pár természetvédő fontoskodik – reagált felvetésünkre Ócsa polgármestere, Dönti Károly, kiemelve, hogy amíg a nemzeti park nem jelzi az önkormányzatnak a természetkárosítás tényét, nem tehet semmit.
A MAN cáfolja a környezetvédők állításait. Szerintük szántóföldön építkeznek, az agyagréteg megbontására vonatkozó vádat pedig elhárítják. Tagadják, hogy helyreállíthatatlan károkat okoztak volna a természetben, és állításuk szerint a munkálatok előtt minden alkalommal egyeztetnek a nemzeti park természetőrével. Leszögezték: a konténerek és sátrak magántulajdonos szántóföldjén állnak, míg a mobilvécéket csak az építkezés ideje alatt helyezték el külön, a területet pedig eredeti állapotának megfelelően helyreállítva hagyják majd el. Hangsúlyozták: a félreértések elkerülése érdekében szükség lenne egy külföldön már működő, úgynevezett filmbizottságra, amely koordinál a filmesek és a különböző hatóságok között.
A Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINP) igazgatója, Füri András kiemelte: hatósági engedéllyel történik a forgatás, amelyhez azonban a park nem adott szakvéleményt, csak információkat közölt a zöldhatósággal. Megjegyezte, nem ez lesz az első filmforgatás, amely védett területen folyik, míg az építkezés gazdasági művelés alá vont magánterületen zajlik. A nemzeti park kezelésében álló bokros gyepen nem építkezhet a cég, azt kerítéssel védi a többi területtől, és minden más tevékenységet csak a virágzási, illetve költési időszak után végezhet – mondta, hozzátéve, hogy nem tudott a vízzáró agyagréteg sérüléséről.
A KDVKTV igazgatóhelyettese, Tolcsvai Rózsa később ígért választ azokra a kérdéseinkre, hogy miért nem készített a felügyelőség előzetes hatásbecslést, miért adott ki védett területre forgatási engedélyt, valamint hogy a zöldhatóság járt-e azóta a területen ellenőrizni. Ugyanakkor biztosította lapunkat: ha az engedélyben foglaltakat nem tartják be, természetvédelmi bírság kiszabására számíthatnak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése