A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. július 26., hétfő

Felismerni a jót

Szabó András úr a Szövetség Ócsáért Faluvédő Egyesület elnöke, mint Ócsa hivatalos honlapján közreadott levelében megírta, hogy Gudman Zoltán kútfúró vállalkozó, ötlete alapján helyi segítséggel összegyűlt pénzből egy laptopot, egy digi kamerát, hozzá tartóval, tokkal, inverterrel a helyi (ócsai) körzeti megbízottak (Mezei Tamás tzl;, és Kálmán Attila fötörm;) részére adja, a leírás szerint rendelkezésére bocsájtja, mint rendszám felismerő- és figyelő rendszert.

Ócsa városának faluvédő (nem nonszensz?) egyesülete, közel félmillió forint értékben sikerrel gyűjtött össze ennek érdekében, amit átvételi elismervénnyel (dátum nélkül) közre is adott. Ez a nemesnek szánt dolog, bizton jól jött a biztos uraknak, s haszonnal is jár a faluvédő egyesület szerint a városnak, hiszen mi másért gondolták volna így, s cselekedtek volna ekként?


Én már látom is, hogy a helyi rendőr, aki amúgy és a beszámolók szerint is mindig elfoglalt, most felszabadultan ott ül Ócsa egyik forgalmas útján, az egyik nem létező autójában, vagy éppen a faluvédő szgk-jában és nézi, olvassa a felbukkanó rendszámokat a laptop monitorán, amit a szélvédőre rögzített kamera jele közvetít a felismerő szoftveren át eléje. A nap huszonnégy órájából ezek szerint, legalább hatot, (mert csak ekkor van értelme) akkor most a rendőr, vagy egy rendőr meg egy faluvédő a közúton fog tölteni és így gazdaságossá téve a berendezést használni fogja? E szerint akkor a meglévő amúgy is kevés helyi rendőri kapacitás a felére fog redukálódni a kamerázás okán, hiszen ennek ugyebár akkor van itt haszna/értelme, ha nem csak időszerűen, hanem naponta van legalább 6-8 órás forgalmi használatban a berendezés. Ehhez a napi használathoz ugyebár pedig legalább egy kezelő-leolvasó, megfigyelő ember kell. Ez esetben persze még nem tisztázott, hogy ha netán egy itt áthaladó idegen, hamis rendszámú autó fennakad a rendszeren, akkor ez a megfigyelő üldözővé, elfogóvá válik, vagy sem és ez esetben a dabasiakat értesíti csupán? Ez még ugye talány? Azért írtam áthaladó idegenről, mert a helyieket a körzetisnek ennyi idő távlatában már nem csak az autó és rendszáma alapján, hanem személyes felismeréssel is azonosítania illik. Elvégre ezért a helyi megbízott. Így elméletileg tudja, hogy az amerikai rendszámú Ford Musztánggal ki szokott járkálni a falunyi városban. 

Ekként tudja azt is, hogy a fekete 5-ös sorozatú BMW gazdája ki és hogyan vagánykodik, vagy éppen veszélyezteti a többieket. Ahogy azt is, hogy a világos szürkés-ezüst kis WV Polo vérszegény sofőrje miként szokott kerékfüstőlve vagizni a vasúti átjáró előtt. Ha meg netán nem tudná, akkor elmehet a sóhivatalba. Ehhez nem kell fél millás kamera, meg laptop, de még csak rendőrségi program, belügyi hozzáférés sem. Ha meg ez nincs meg, akkor nem fog többet érni a berendezés, mint egy átlagos digitális kamera, meg egy szokványos notebook. Amennyiben ezt mégsem tudná a helyi ember, akkor nem is lenne méltó körzeti posztjára sem, nem hogy még az összefogás útján begyűjtött berendezésre.

Ha most azt vesszük, hogy a felügyelet és eszközhasználat elviszi a napi szolgálati idő 60 %-t, s az embert, aki használja is azt, akkor felmerül a kérdés, hogy az amúgy is hiányos közbiztonságot ki és miként fogja visszapótolni, illetve biztosítani a városlakóknak?

Kérdés, hogy azokra az esetekre, melyekre ma sem jut rendőr a városban, most miként fog, ha most a heti kamerázást is be kell(ene) iktatni? Ezentúl miként fogja betölteni a körzeti megbízottal szembeni elvárt feladatát, tisztjét, és szerepét a helyi rendőrpár? Vagy tán a felismerő berendezés részegységei sem fogják betölteni rendeltetési célkitűzésbeli, vállalt és elvárt szerepüket?

Ez esetben nem csak egy falusi hobby, netán/vagy kisvárosi lobbi marad az egészből?
*

1 megjegyzés:

  1. Miért faluvédő egyesület, ha Ócsa város?
    Milyen régimódi, elavult gittegylet lehet ez az egyesületnek nevezett tömörülés, ha még mindig faluvédő maradt?

    VálaszTörlés