A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. július 18., vasárnap

Hogy is volt?

Ócsa város hivatalos honlapján működött egy Fórum.

A fórum népszerűvé válása okán a város honlapja jelentős látogatottságnak örvendett.
A fórumot felfedező helybéliek egyre többen használták, belakták, és a hétköznapi gondjaiknak hangot adva, vágyaikat közreadva hoztak létre egy bizonyos társadalmi csoportosulást, - alkották meg önmagukat a fórumozókat.
Ezek a fórumozók javarészt az itt élő napi problémákkal küzdő adózó honpolgárok voltak, akik ma is szeretik településüket, és eme szeretet okán kívánták a jelenlegi nyomasztó gondok, problémák megszüntetését, miközben vágyták az elmaradottság felszámolását, a fejlődést. Ennek adtak hangot, még akkor is, ha ez egyeseknek, vagy a hatalmi kisebbségnek nem is tetszett, mert ehhez a társadalmi kifejezéshez még ma sincsenek hozzászokva.
A fórum benépesedésével, az érdemi hozzászólások szaporodásával a választói akarat és igény a véleménynyilvánításra felszínre tört, megérett és önkifejezést nyert. Ez a népszerűség sokak számára hozzászólást és lehetőséget biztosított a demokratikus jogaik gyakorlására. Ettől és ezért vált elfogadottá, népszerűvé. Ezt a hirtelen ugrást és a sok eddig nem ismert, latens problémát nem tudta felkészülten és érdemben, vagy értelmesen kezelni sem a megbízott honlap kezelő, sem az önkormányzati elit.
A sokak szerint fontoskodó, más megítélés alapján pedig feltörekvő alpolgármester, aki amúgy szeret önmaga népszerűsítője lenni, aki ezidáig úgy propagálta magát, mint a városért ténylegesen tevő, cselekvő ember, most ebben a helyzetben nem találta fel magát.
A korábbi számos hozzá- és beleszólásai, a fontoskodó közszereplései, a focizásban vélt népszerűsítő feltűnései, a fórumbéli hozzászólásai és online fogadó órái bizonyítják ezt, a kevés érdemi intézkedés és tényleges munka híján. Ebbéli szereplései során számos pozitívnak tűnő megjegyzés, sok ígéret, és megfoghatatlan, ellenőrizhetetlen dolog, mint folyamat hangzott el, sajna kevés valóság alappal. Állandóan megígérte az intézkedést, miközben a járdák nem épültek, a hó eltakarítás nem haladt, a hiányos közvilágítás ugyanúgy maradt, mint a település környéki prostitúció.
Februárban már érezni lehetett, hogy pár bennfentes embernek és köztük néhány önkormányzati-, valamint hivatali dolgozónak kínossá vált a fórum és az ott feltártak. Az alpolgármester sok esetben szembe lett állítva ígérvényeivel, meg nem cselekedett eseteivel. Ez roppant kellemetlené vált számára, még a vázolt közszerepléseit is rossz irányba sodorta. Egyre többen kérdezték, hogy miként is van ez? A fórum szabatossága, műfaja, és tárgyköre terhelte egyesek népszerűségi törekvéseit. A számonkérés, és az állandó hibafeltárás, válaszra-kényszerítés nem férhetett bele némelyek elképzelésébe.
Valahogy aztán sikerült elérni, hogy a fórum elhallgattassék. A felhatalmazás nélküli megszüntetés okán a polgármester közbelépésére volt szükség. Ekkor még pár napos leállást követően sikerült a visszaállítás, de az elindított folyamatot, a felkorbácsolt képviselői hangulatot nem lehetett megfékezni. A választott képviselők többsége az alpolgármesterrel egyetértve a fórum tönkretételére, megszüntetésére vágytak, s törekedtek, megfosztva ezzel a választóikat a közös dolgainkba való demokratikus beleszólásba, az ez irányú törekvésektől, a véleményformálásnak és véleményalkotásnak a jogától.

Erről az önkormányzat választott képviselője ekként vélekedik:

Na de akkor itt az ideje, hogy beszéljünk picit az Ócsa Város honlapjáról eltűnt fórumról...

Nos 2010. március 31-én városunk Önkormányzatának Képviselő-testülete ülést tartott, melyen magam is ott voltam.
Már hetekkel, hónapokkal előtte sejthette mindenki, hogy érzékeny lelkű helyi politikusaink(?) nem nagyon bírják a kritikát! De hát ők sem gondolhatják komolyan, hogy minden rendben, hogy mindenki mindent elnéz nekik!? Ahelyett, hogy orvosolták volna a fórumon elhangzott problémákat vagy legalább válaszra méltatták volna a kérdezőket, csendben hallgattak, némi gyenge "mentsvárként" ready próbált talpon maradni, de hát hamar kiderült, hogy egy jó vitára is alkalmatlan, nickneve mögé bújó alkalmazott.
Szóval az összes( a mi pénzünkön fenntartott) helyi médiát a kezében tartó Önkormányzat inkább a könnyebb utat választotta és nevetséges indokokkal a fórum megszüntetése mellett döntött! ( Tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy a testületi ülés végeztével, azonnal eltűnt a honlap!)
Mindösszesen kettő képviselő szavazott a fórum megszüntetése ellen, de azért nem érdemes őket a szólásszabadság és demokrácia harcosainak nevezni, mert Inczeffy Szabolcs képviselő Úr nem éppen egy Démosztehenészi szónok, tehát érvelése nem volt elég meggyőző, Török László pedig még egy mondatban sem foglalta össze, miért ellenzi a megszüntetést...
Kedves Képviselő Testület! Kétségem nincs felőle, hogy olvassák ezt a fórumot... A kritikát itt is megkapják, amennyiben erre okot adnak, főleg az önkormányzati választások közeledtével! Megbizonyosodhatnak róla, hogy azon kijelentésük, miszerint "az ócsaiak nem érettek a fórumozásra" nem igaz... Nagyon is érettek!
Az inkább érdekes kérdés, hogy Önök, Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek, érettek-e a városunk vezetésére?
Akinek nem inge, az természetesen ne vegye magára, bár az egyhangú döntést elnézve, a nagy részük magára veheti...


Mások meg így vélekednek:

kzsolthy @ 17 óra 52 perc

Tisztelt Alpolgármester! Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy miért szűnt meg a weblapon a fórum? Hisz elég népszerű volt, sok hasznos információ eljutott ezáltal, és hát valljuk be manapság elég divat, ebben az információs társadalomban. úgy gondolom, fontos lenne, a továbbiakban is, hogy működjön, gondolom sokan örülnének neki. Esetleg vissza lehetne állítani? válaszát előre is köszönöm: Zsolti

alpolg @ 18 óra 16 perc

Az információk eljuttatása jelenleg is, mint korábban a honlap fő oldalán történik. A fórum a képviselőtestület döntése alapján nem került fel a megújult honlapra, mivel nem rendeltetésszerűen használta azt a fórumozók egy csoportja.



Sokan hiányolják máig bezárólag.
Ők e szerint vélekednek:


pobes @ 18 óra 24 perc

Tisztelt Uram!

A következőket szeretném kérdezni:

- A fórum miért szűnt meg?


alpolg @ 18 óra 41 perc

Lásd az előző választ!




Megválaszolatlanul maradt kérdések:
kzsolthy @ 18 óra 28 perc

Köszönöm a választ, sajnálattal veszem tudomásul, persze a fórum általában nem a mindig hude kulturált, jól átgondolt írásokat tartalmazta, nem egy hivatalos híreket, De szerintem sok hasznos információ cserélt gazdát (elég csak pl. a szemétgyűjtési kezdeményezésre gondolni). Persze, könnyebb eltávolítani, abból nem lehet probléma.. érdekes, máshol szuperül működik.


S nem utolsó sorban:


fo-lak @

T. Bukodi úr!

A gyorsabb információ csere, a nagyobb látogatottság és a lakossági véleménycsere érdekében kíván e lépéseket tenni a fórum helyreállítása érdekében a honlapon?

Kívánja, e kezdeményezni, támogatni, testület elé vinni, netán javasolni a fórum életre keltését?

alpolg @

Nem.




Végezetül akár hogy is, egy demokratikus törekvést, egy jogszerű társadalmi igényt számoltak fel az önkormányzati oldalról.


Ezért jött létre ez az írás, a blog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése