A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. február 10., péntek

Például: - Inárcson csökkentetették a díjakat ( - ott ebből lesz a bölcsöde)

Mint már említettük, Szlovákiában befagyasztották a politikusok fizetését, kifejezve ezzel lojalitásukat a társadalom felé.
Ellenpéldaként szintén beszámoltunk róla, hogy az ócsai illetőségekkel bíró Pest Megyei Közgyűlés elnöke a  a csődhelyzet, és a  több milliós tartozás ellenére, akár kormányzati pénzsegélyből is teljes összegben kifizeti a közgyűlés tagjainak, vagyis a képviselőknek a felhalmozott díjtartozásokat.
Erre most ismét egy normális megközelítést, egy emberléptékű döntést ismertetnénk jó, és követendő példaként.
 Moldován Ágnes, Ócsa városának fizetett tudósítója, az ötmilliós finanszírozással istápolt Ócsai Kisbíró szerkesztője szimpatikus döntésként publikálta az Inárcs község polgármesterének azon  döntését, miszerint juttatásaik csökkentésével javítják a költségvetést. 
 
Ócsán máig szóbeszéd tárgyát képezi, az alapfokú nyelvvizsgával rendelkező polgármester 5 ezer forintos nyelvpótléka. Sokak szerint ugyanis erre a költségvetést terhelő kifizetésre már abszurd nem lehet szüksége a mesternek, hiszen amúgy is a maximális illetménykeretét kimerítve veszi fel juttatásait.  Ez az összeg éves szinten 60 ezer forint, jó alapot nyújthatna más, kamatoltathatóbb beruházás számára.
Aztán a másik közpénzt illető és visszhangot keltő döntéshozás volt az alpolgármester illetményének növelése azáltal, hogy a korábbi döntését megváltoztatva státuszt váltott, amivel növelte a kivétet a városi kasszából, hiszen a számára történő kifizetések így jelentősen megnövekedtek.
De hogy ez a pénzbeliség, mint éhség mennyire nem  megszokott, vagy elfogadott, erre ad jó példát Szlovákia és a szomszédos Inárcs.

Kevesebb, mint felére csökkent a helyi képviselők tiszteletdíja Inárcson. A 2012. évtől a képviselők alapdíja bruttó 69.570,-Ft összegről bruttó 33.000,-Ft összegre csökkent. A tiszteletdíj csökkentése éves szinten összesen 2.787.634 Ft megtakarítást eredményez az önkormányzat számára. A díjváltozás a képviselők alapdíjának csökkentésére vonatkozik, a nem képviselő bizottsági tagságért, illetve a bizottsági elnöki, valamint a képviselők bizottsági tagságáért járó tiszteletdíj mértéke változatlan maradt.

Az adók módosításától várt többletbevétel, illetve a képviselők tiszteletdíjának csökkentésével jelentkező megtakarítás összesen hozzávetőleg 12.487.634,-Ft-ot jelent, amely összeg közel teljes egészében fedezi a bölcsőde megépítéséhez szükséges önerő (14.222.029,-Ft) finanszírozását. A bevételek, megtakarítások elsődleges és legfontosabb befektetési iránya a folyamatban lévő beruházások finanszírozása, amelyek a lakossági hozzájárulással, a folyamatos fejlődés szempontjának szem előtt tartásával egy élhető, vonzó település kialakulását biztosítják.

Inárcs polgármestere, Dr. Gál Imre ezt így összegzi:
- Pest megye déli régiójának egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Lakosaink száma évről-évre növekszik, hamarosan elérjük az 5000 főt. Folyamatosan növekvő lakosságunkkal egyidejűleg kénytelenek vagyunk különböző infrastrukturális beruházást megvalósítani, amelyek jelentős kiadásokkal bírnak. Beruházásaink, fejlesztéseink legnagyobb része elnyert pályázatok alapján kerül finanszírozásra. Jelen pillanatban is több pályázat kivitelezése folyik egyidejűleg. A pályázatok által megnyert támogatások sokszor nettó finanszírozással bírnak és/vagy egyszerűen nem fedezik a teljes költséget, ezért a kivitelezés összegét kénytelenek vagyunk saját forrásból kiegészíteni. Így történt és fog történni ez az utcák aszfaltozásánál, az utak menti fásításnál és a csapadékvezető árkok kiépítésénél, a bölcsődei szolgáltatás elindításához szükséges bölcsőde megépítésénél, a kamaszpark építésénél, a művelődési ház bővítésénél, a faluház kialakításánál, az iskola és az óvoda energetikai korszerűsítésénél, a mozgáskorlátozott épületfelújításánál, valamint az iskolai sportinfrastruktúra fejlesztésénél is.

Szerintem ez Ócsán is követendő példa lehetne, ha már Moldován Ágnes hírértékűen szimpatizál a csökkentéssel.
*

15 megjegyzés:

  1. Nálunk meg az a helyzet hogy az ötezres nyelvpótlékra is igényt tart a Bukodi mondván az jár neki.
    Szánalmas
    Ezek után vegye komolyan valaki is a tevékenykedését és a hozzáállását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bukodi Károly az ebbéli felvetésre már válaszolt.

      Törlés
  2. - Mi szüksége van az 5 ezer forintos nyelvpótlék felvételére az amúgy magas illetménye mellé? Miért nem ajánlja fel legalább ezt a részt egy alapítvány részére? Vagy esetleg nem lehetne, hogy az alpolgármesterrel karöltve, mondjuk havi 10-10 ezer forintot a választási ígéretek közt szereplő kerékpárút hálózat kiépítésre adnák adakozásként? De a járdák hiánya kapcsán is kérdezhetném ezt.

    - Havi 10-10 ezer forintból nyilvánvalóan nem lehet kerékpárutat építeni, még egy ciklus alatt sem jön belőle össze annyi pénz. Ha lesz kerékpárút építésre pályázat, akkor nyilvánvalóan nem lesz szükség erre az említett összegre.
    Mint ahogy a nyelvpótlék sem a megélhetéshez kell. Jogszabály írja elő. Ha nem szabály szerint járok el, akkor a képviselőtestület jelent fel, de ha betartom azokat az, másnak nem jó. Úgy gondolom, ennél az összegnél jóval többet adakozok civil szervezeteknek. Az Ócsa SE elnöki posztját is díjazás nélkül látom el. Sem bennem, sem az elnökség többi tagjában soha fel sem merült, hogy pénzt kérjünk ezért. Amikor a gyerekeknek a meccs után fagyit veszünk, vagy amikor tele az autóm, mert viszem őket játszani és a hétvégeken ott ülök minden meccsen, fizetem a tagdíjat, nem számolgatok. Teszem a magam dolgát, pláne, mert az egyesület a szívem csücske. Biztosan tudom, hogy ez jóval több, mint ötezer forint.

    Köszönjük Bukodi Károlynak, hogy rendelkezésünkre állt és kimerítő válaszokat adott olvasóink kérdéseire is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt már olvastam, ha jó az emlékezetem az Ócsa Portálon. Ilene jelezni, hogy máshonnan átvett idézetről van szó, kedves fo-lak!

      Törlés
    2. Mert, ez ám a lényeg!

      Törlés
    3. Szerintem Fo-lak sem vitatja el, hogy egy átemelt beszélgetésről van szó. A gondolatjelek megfelelőn utalnak erre, ha már a szövegkörnyezetből nem véli felfedezni a kritikus. A lényeg azonban mégis a Bukodi adta válaszban van, miszerint azzal a pénzzel nem lehet mást tenni, mint felmarkolni. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy hol jelent meg. Amennyiben mégis ez a fontos valakinek, akkor az pont a lényeget és a jelenséget nem érti.

      Törlés
    4. Milyen érdekes, mikor közös egyetértésben lenyúlták a laptopokat, nem akarta egyikük sem feljelenteni, sem a Bukodit, sem egymást.
      Szánalmas magyarázkodás már megint Bukodi módra.

      Törlés
    5. Nem hiszem hogy saját zsebből veszel fagyit a gyerekeknek, évi három milliót szavaztatsz meg a testülettel az agyonajnározott Ócsa SE-nek. Ebből tellik fagyira is meg sörre is bőven.

      ,,vagy amikor tele az autóm, mert viszem őket játszani..."

      Az üzemanyagköltségedet meg egyébb költségeidet is mi fizetjük a megszavazott maximális költségtéritésen keresztül.
      Feneketlen kút, rosszindulatú - és mielőbb eltávolítandó - daganat vagy te is, meg az alkoholista mentorod is a város testén.

      Törlés
    6. Ezt megint becumizta a lúzer.
      A magas illetmény mellé, némi észt is oszthatnának.

      Törlés
  3. Az a baj Karcsi, hogy csak az egyesület a szíved csücske, a város dolgait már nem viseled ennyire a szíveden.
    Maradtál volna a kaptafádnál és irányítanád csak az egyesületed.
    A város vezetése nem csak a pénz felmarkolásáról szól, nem tudtad?
    Jó mondjuk ehhez kell, hogy az emberbe szoruljon némi intelligencia is.

    A Szűcs a csokis, ez meg a fagyis.
    És a Horváth?:)

    VálaszTörlés
  4. Inárcson megtudták oldani törvényesen az illetmény megfelezését.
    Ócsán gondot jelent a nyelvpótlékról lemondani.
    Nemakarásnak mindig nyögés a vége.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, megy is itt a nyögdölődés rendesen!

      Törlés
  5. Most lapoztam végig a Kisbírót.

    Végre az állatvédelemmel kapcsolatosan is lehet benne olvasni egy cikket, amit szívesebben vettem, mint a Szűcs doki szokásos egy oldalasát.
    Azért látom van hatása a blognak, mert lát az ember némi elmozdulást pozitív irányba a kiadvánnyal kapcsolatban, még ha ez a csiga tempójának is felel meg.
    Persze a szokásos mindent rendben csinálunk öntömjénezés is megvolt a főoldalon, amit majd komolyan is fogok venni, ha egyszer olyan hangulatban kelek fel reggel.
    Már csak egy dolog:
    A kitüntetett R + R Kft, mivel foglalkozik, mert ez valahogy kimaradt a cikkből.

    VálaszTörlés
  6. Melyikőtök fog legközelebb polgármesternek készülni okostojások?Nagy a pofátok de ti ugyanezt csinálnátok.A bukott jelöltek gerjesztik ezeket a híreket a lejáratás miatt. Szánalom.

    VálaszTörlés