A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. február 21., kedd

Nemleges válasz a fizetéscsökkenésre a városvezetéstől ( - bölcsöde helyett)

Mint már több helyütt is olvasható és ahogy mi is beszámoltunk róla, egyre inkább kibontakozik egy új irányvonal a helyi tisztségviselők körében, amely által megmutatkozik mivoltuk és emberi hozzáállásuk az általuk uralt társadalommal mellett, vagy éppen azzal szemben szemben.

Az ismertek szerint már nem csak a szlovák politikusok, hanem egyes magyar települések vezetői és képviselői is képesek fizetségük és pénzbeli juttatásaik visszaszolgáltatására, vagy éppen közcélra történő felajánlására. Persze nincs ezzel mindenki így.  Ócsa ez ügyben is lemaradással küzd.

Holott szimpatikus és ismert terminológia a jobb módúak felajánlása. Ócsán azonban ez a pénzkímélő dolog, mint felajánlás, vagyis pusztán egyéni emberi eljárás,  nem működik.  Ez a korábban is bevett cselekvés nem csak a Szlovákiában, hanem hazánkban is meg volt. Csak mostanság egyesek elfeledték. 
Pedig Örkényben és Gyömrőn, de  Tiszaburán is a lakosság megsegítésére, az ott élők szolgálatára fordították a pénzük egy részét egyes  politikusok és helyi képviselők. Nemrég példaként említettük, hogy Inárcson a képviselők ehhez igazodva, szinte a felére csökkentették járandóságukat.  Ők ezzel több mint 2,7 milliót ajánlottak fel a köz javára. Így alapozva meg az ottani bölcsődeépítést. De Tatárszentgyörgyön sem fukarkodtak. Ott az önkormányzat képviselő-testületének minden tagja – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is lemondott a nekik járó illetményről, hogy elősegítve a település pénzügyi stabilitását. A polgármester is kérte illetményének további csökkentését.  

Ezzel szemben Ócsán mindenki ragaszkodik a maximálisan felvehető illetményéhez. Pedig kisvárosunkban igencsak jól jövedelmező, nem éppen szegénységben élő, több állást és funkciót is betöltő politikusok és képviselők vesznek részt a helyi közéletben.  Többségüket nem a fűtetlen otthonaikról és szakadt ruhájáról,  sokkal inkább milliókat érő közlekedési eszközeikről, vagy éppenséggel gazdasági büszkeségükről azonosítjuk be. Jólétük alapjait sokszor nem is gondolnák az emberek. Sokszor, vagy az esetek többségében nem ismerik a vállalt és betöltött tisztségeik sokaságát.

Az "azori" kalandor
Egyik legrangosabb ilyen helyi ember nem más, mint  Szűcs Lajos.  Ő a megyei közgyűlés első embere.  A Pest Megyei Önkormányzat után a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének és a Magyar Tenisz Szövetségnek is az elnöke. Ez utóbbiakból származó juttatásai nem ismertek, mert nem szerepelnek vagyonnyilatkozatában, ahogy az általa használt Lexus sem. Igaz e szerint sokkal kevesebbel bír, mint tavaly.  Pedig nem volt sikertelen e téren. Mégis becsődölt elnökként. Viszont a  2011-ben nyújtott egész éves teljesítménye alapján, csak egy “amolyan” élvhajhász lúzer minősítést kapott a Szabad Riport beszámolójában.  A Femina-n azonban szerepel a Kevesli 1,5 milliós fizetését a fideszes megyei elnök című anyagban a neve. Mint az írásból és az alapul szolgáló vagyonnyilatkozatából kiderül megyei elnökként évek óta 555 ezret tesz el, de másokhoz hasonlatosan neki is dukál a milliós képviselői javadalom. Szóval ezzel a "csekélységgel" van mit a tejbe aprítani, tehát lenne miből felajánlani a városa javára, hogy tovább ne taglaljuk esetleges juttatásait, és Ócsához fűződő viszonyát.

A bevállalós (be)dolgozó
Másik ilyen helyi illetőségű vezető pozícióban levő jó ember, nem más, mint az első helyet elfoglaló elnök választási kampányfőnök-helyettese, alias Horváth Tamás. Helyben fideszes politikusként, Ócsa város vezető tisztségviselője- (alpolgármestere)-ként, a megyei közgyűlés képviselőjeként és a Bolyai földrajz tanáraként ismert pénzkereső személyiség.  A háromszoros munkavállalásán és díjazáson túl azonban kevésbé ismert javadalmazó foglalatosságokban is részt vállal. A városban korábban bizottsági elnök volt, míg a  megyénél a Gyermekvédelmi- és Szociális Bizottság elnöki posztját vállalta be. Ezen felül azonban a megyei alapítású Museum Complex Kft felügyelőbizottságának címzetes tagja. De még az Ócsai Vízműüzemeltető Kft felügyelőbizottságának oszlopos tagjaként is vállal munkát 2011. évtől 2016. február végéig. Vagyis még négy évig előre jelezve. De  Horváth úr egy személyben az ötmilliós Ócsai Kisbíró intendánsa is. Hogy további tevékenységeit ne is említsünk, és kereseteit ne számoljuk; -így is van (jut) mit aprítani abba a bizonyos fentebb említett tejbe. A népszerűségi indexet vezető sportos autójáról és javadalmazásának jelentős részéről ezért nem is kéne lemondania, csupán a bevételeinek, vagy költségtérítéseinek egy részét, netán bizonyos százalékát önmagától észrevétlenül is felajánlhatná, a családi kassza ezzel még nem szenvedne hiányt. Más helyekből és emberektől példát merítve, felajánlásával szerény népszerűségét növelhetné és a tervezett bölcsőde költségeihez is hozzájárulhatna vagy éppenséggel meg is alapozhatná gond nélkül.

Sportember, elnök és tag
Listánkon a soron következő kimagasló fizetséggel rendelkező helyi vezető tisztségviselő még Bukodi Károly polgármester, aki a maximálisan igénybe vehető illetményével és juttatásaival szinte szerénynek tűnik itt harmadikként. Legalábbis az első kettőhöz képest. Talán ezért nem rest igénybe venni (felvenni) az alapfokú nyelvpótlékot. Ez a szinte semmirevaló ötezer forint szerinte olyan jelentéktelenül alacsony összeg, hogy nem képez tőkét. Számára azonban annyira mégis fontos, hogy a társaihoz illően, és igazodva Ő maga sem közcélokra ajánlva költi el.  Erről maga ekként nyilatkozott az ÓcsaPortálon: "Ha nem szabály szerint járok el, akkor a képviselőtestület jelent fel, de ha betartom azokat az, másnak nem jó. Úgy gondolom, ennél az összegnél jóval többet adakozok civil szervezeteknek. Az Ócsa SE elnöki posztját is díjazás nélkül látom el. Sem bennem, sem az elnökség többi tagjában soha fel sem merült, hogy pénzt kérjünk ezért."
E kérés nélkül is több mint 628 ezer forintból  igazán serényen meg lehet élni havonta még a mai drága világban is. Tehát volna miből felajánlani a köznép boldogulása, illetve a előrehaladásának javára, hogy na csak a különböző adóterhelések árán javítsuk Ócsa gazdálkodását.

Ha csupán ők hárman elöljárók, a szegény Tiszaburaiak példáját követve csak a 10 %-os felajánlást követve fordították volna a pénzt városukra, akkor már meglehetne az, amire az inárcsi képviselők a fele pénzüket adják.


Azonban ha a bizottsági elnökséget bevállaló személyek is társulnának az inárcsiak felajánláshoz, vagy  netán némi tatárszentgyörgyi lemondással segítenék elő a város boldogulását, akkor már nem csak a hiányos buszmegállókat lehetne megfelelőn kialakítani, hanem a felszíni vasúti átjárót is biztonságosabbá lehetne tenni a ciklus végére úgy, hogy közben az Óvoda és a Bölcsőde tervezett kialakítása sem terhelné meg a lakosságot. El lehet ezen gondolkodni.
Inárcson a képviselők tiszteletdíjának csökkentésével jelentkező megtakarítás összesen hozzávetőleg 12.487.634,-Ft-ot jelent.
Tatárszentgyörgyön a képviselők már a 2011-es évben sem kérték illetményüket, felajánlva azt a helyi civil szervezetek támogatására, illetve a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében. Szehofner József polgármester hivatalba lépésekor kérte, hogy illetményét a törvény által előírt legalacsonyabb szorzóval állapítsák meg. Ezt az idei esztendőben sem kérte emelni. Továbbá kérte, hogy a minimum összeggel megállapított költségtérítését csökkentsék további havi 17.200 Ft-tal.  
Moldován Ágnes - sokak számára az Ócsai Kisbíróból ismerten megjegyezve - hozzá is teszi, hogy: - "Hasonló lépést tettek az inárcsi képviselők is, azonban Ócsán a decemberi Képviselő-testületi ülésen a helyi alpolgármesternek illetményt állapítottak meg. Ócsa Város alpolgármestere társadalmi feladatként, részmunkaidőben végezte a munkát, ám kiderült, hogy a poszt egész munkaidős embert kíván."  Utalva ezzel Horváth Tamásnak a közelmúltbeli státuszváltással megszavazott jelentős béremelésére.

Ócsán ezek szerint még a szlovákok szintjén sem állunk, hiszen itt nem hogy befagyasztották, hanem felmelegítették és ami jár, az jár alapon  kifaragták a költségvetésből pénzbeli juttatásokat.

Visszatérve azonban a példabeli felajánlásokhoz. Amennyiben azonban ehhez még csatlakoznának más, további  juttatásban részesülők, mint mondjuk azok az ismert felügyelőbizottsági tagok akik még nem kerültek említésre, akkor azzal is többezernyi forint jönne össze havonta, ami éves szinten már igen jelentős pénzügyi alapot képezne. Ez esetben már a járdahálózatot sem a lakosokkal kell kiépítetni, hanem mehetne a megtakarításból.
Ideje lenne felzárkózni.
*

1 megjegyzés:

  1. És büszkén hirdetik, miszerint csokit, fagyit osztogatnak.
    Mindezt közpénzből, amit a sajátjukként értelmeznek.
    Intelligencia = 0

    VálaszTörlés