A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. február 18., szombat

Megoldást kell keresni az ebadóra ( - MÖSZ -MEOE közlemény)

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete üdvözli, hogy a települések többsége nem vezeti be az ebadót, így nem segítik elő, hogy több kutya kerüljön az utcára, illetve menhelyre. 


Sajnos már decembertől az ebadó hírének megjelenésétől  megfigyelhető volt a gazdátlan ebek számának növekedése. Számos menhelyen januárra már nem volt hely több kóborkutya befogadására. 

Kisvárosunkban, Ócsán nap mint nap rengeteg kóbor állatot lehet lelni. Talán a kivilágítatlan kerékpárosok után ők veszélyeztetik a legjobban a közlekedőket. Ócsa vezetése azonban a fizetett drága szolgáltatás ellenére, nem sok javulást tud felmutatni. Mintha ezért, no meg a fokozódó költségvetési hiány okán merült fel egyesekben a helyi ebadó kivetése. Ezt a meglátást, azonban tagadják az illetékesek. Eddig még nem is került a testület elé ebbéli tervezet. Ha viszont oda kerülve a testület prominens tagjai a kommunális adóhoz hasonlatosan megszavaznák, akkor Ócsán is a megnövekvő számban felbukkanó gazdátlan, kóbor ebekkel kéne szembesülni. A többség azonban ezt nem szeretné.

A hasonlatos, s a helyiekben is felmerülő ebéli félelmére alapozva tette közzé meglátásait a MÖSZ és a MEOE.

A MÖSZ és a MEOE január elején kiadott ellenjavallata (közleménye) után a helyi és országos sajtó is részletesebben foglakozott az ebadóval,  és több önkormányzat is úgy nyilatkozott, hogy nem tervezik azt bevezetni.
Megjegyzendő, hogy ebadót ma is fizetnek a kutyatulajdonosok, mégpedig a kötelező éves veszettség elleni védőoltás árában 260 forintot, amit az állatorvosok a kormányhivatalnak utalnak át. Nem tisztázott azonban, hogy ezt az összeget mire használja fel a kormányhivatal.
A MÖSZ és a MEOE támogat minden olyan kezdeményezést, ami a felelős állattartást biztosítja. Véleményük szerint egy olyan programot kell kidolgozni ami öt éven belül biztosítja, hogy minden kutya mikrochippel legyen ellátva, továbbá támogatni kell a tenyésztésre nem szánt ebek ivartalanítását. Csak ezt követően lehet ebrendészeti hozzájárulást bevezetni úgy, hogy annak következménye ne a kóbor- és oltatlan kutyák számának növekedése, hanem valóban az állatok jólétét elősegítő beruházások fedezete legyen.
 Átdolgozást igényel a törvény abból a szempontból is, hogy egyaránt alkalmas legyen a véletlen szaporulatok és a tenyésztési előírásoknak nem megfelelő szándékos kutyaszaporítás visszaszorítására is. 
A cél érdekében a  Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete március 20-án konferenciát rendez, állatorvosok,  menhelyek, önkormányzatok és ebtenyésztők részvételével, majd szakmai anyagot  készítenek, amit  a törvényalkotók  részére is eljuttatnak.

 

Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke
Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke

*

13 megjegyzés:

  1. Hát, ez nem túl meggyőző! Remélem a hétvégén kitalálsz valami jobbat, amire ráugorhatunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te nagyon okoskodó! Mi nem érthető egy közleményben? Talán Szűcs Lajos semmitmondó szövegei számodra a mérvadók? Vagy Horváth Tamás igéje a meggyőző számodra? Ez esetben olvasd a helyi pénzből fizetett hazug Kisbírót.

      Törlés
    2. Nem értem mi nem túl meggyőző egy közleményben?
      Az ilyen értetlenek szavazzák be a sok hülyét. Ezért tartunk itt.

      Törlés
    3. Ez nem kitaláció, hanem hír, ha nem tetszik attól még tény.

      Törlés
  2. Javasolom fo-lak bevezetőjét figyelmesen elolvasni /második bekezdés/! Talán érthető lesz nektek is, hogy nem az idézett közleményről írtam véleményt, hanem zagyva és értelmetlen gondolatairól! /Pl: "..tagadják az illetékesek" ami "még nem is került testület elé" stb./

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megint csak oktalankodsz. A bevezetőben nem találok ilyen mondatot. Zagyválsz. A beszámolóban egyértelműen le van írva. Te keversz.
      Értelmezd helyese: "... a fokozódó költségvetési hiány okán merült fel egyesekben a helyi ebadó kivetése. Ezt a meglátást, azonban tagadják az illetékesek." Tehát: A mondat azt fejezi, hogy a egyesekben merült fel az ebadó kivetése. Ez még érthető?
      A következő mondat így kapcsolódik ehhez: "Eddig még nem is került a testület elé ebbéli tervezet."
      Mit nem értesz ezen? Egyesek gondolkodnak a bevezetésen, de az elgondolás, mint tervezet nem került a testület elé.
      ha ez ennyire bonyolult, olvas egyszerűbb történeteket, vagy nézegess állatos képregényt.
      Ne itt tornáztasd hézagos tudásod.

      Törlés
    2. Magyarázatod akár helyénvaló is lehetne, ha nem "egyesekben","illetékesek" stb. kifejezéseket írna az általad nagyrabecsült, hiteles tájékoztató, fo-lak! Ha ennyire jól informált miért nem írja le kik azok az egyesek, akikben felmerült az új adó kivetése? Eddig nem igazán törődött azzal, hogy akár név szerint kit mocskoljon többségében minden alap nélkül! Azt pedig elhiheted, ha tényleg be akarnák vezetni, fodortól függetlenül is megtették volna./lsd.: kommunális adó/
      Az a bevezetés pedi, amit önjelölt tutimegmondónk írt egyszerűen a tőle szokásos handa-banda, kisstílű badarság!

      Törlés
    3. Írásodat tekintve csupán vagdalódzol és fröcsögsz.

      Törlés
    4. Szánalmas, hogy ezen a blogon csak a fodor fanjainak lehet igaza. Mint már sokan, én is kiszállok. További kellemes belterjes csacsogást!

      Törlés
    5. Az ebadó bevezetéséről valóban volt már szó. A kommunális adó utáni hírverés azonban elbizonytalanította a bukodistákat.
      Nem Fo-lak találmánya. Kár szenyáznod.

      Törlés
    6. Erre igyál még egyet amarna!

      Törlés
    7. Te vagy szánalmas ezzel a mentegetődzéssel, meg a másra mutogatással. Ha nem szellőztette volna meg a dolgot ez a blog, az embereket a jegyző már ugyanúgy fenyegetné az ebadó utáni bírsággal, mint kommunális adó esetében tette.

      Törlés
    8. Ha komolyan gondolod, hogy ez a blog bárkit is befolyásol a döntéshozók közül, akkor nem egyszerűen naív, hanem ostoba vagy!

      Törlés