A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. február 5., vasárnap

Az alsópakonyiak és a tanyasiak nem számítanak ( - városfejlesztés helyett)

Még fél év sem telt el a szeptember 28.-ai önkormányzati ülést követően, amikor Bukodi Károly és Horváth Tamás javaslatára visszavonták a TP-1-2011 kódszámú Tanyafejlesztési program pályázaton történő részvételét városunknak.
Azóta eltelt idő bebizonyította, ismét rosszul döntöttek.

Akár 90% támogatási intenzitás is elérhető volt a Tanyafejlesztési program keretében!

2011 szeptember 1-től pályázható volt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt Tanyafejlesztési Program. A támogatás mértéke akár a teljes költség 90%-a is lehet települési és térségi fejlesztéseknél. A pályázatot 2011. szeptember 1-től szeptember 30-ig nyújthatják be a pályázók. Ócsa rajta volt a listán. Akár Alsópakony vízgondjai is rendezhetők lettek volna ezzel. De az úthálózata is, ha ehhez megfelelő eszközre pályáznak. Csakhogy erre nem volt affinitása a városvezetőknek.

A pályázat célja pedig az olyan elkülönült élőhelyek, mint az alsópakonyi tanyasias környezet helyzetbe hozatala, és félzárkóztatása volt.  Az pályázatkiírói elgondolásban  a külterületen élők energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, a dűlő utak felújítása, az ehhez szükséges gépek beszerzése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése szerepelt.  

A támogatottak köre:
  • tanyás települések önkormányzatai;
  • önkormányzati konzorciumai;
  • nonprofit gazdasági társaságok;

Tehát az Ócsa Városüzemeltetési nonprofit Kft. (székhely: 2364 Ócsa, Bajcsy Zs. u.2. Városháza) önállóan is pályázhatott volna. Igaz az önkormányzat vezetése ezt megtette helyette, aztán a képviselőkkel vissza is vonatta. Lássuk akkor miről mondtak le a tisztelt urak, és az érintett hölgyek.

Támogatható tevékenységek:
  • A tanyák, valamint az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó települési és térségi fejlesztések:
    • tanyai termékek piacra jutásának elősegítése;
    • a tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartását, rendszeres felújítását biztosító gépek, eszközök beszerzése;
    • a villany nélküli tanyák energiaellátását megújuló energiaforrásokkal biztosító önkormányzati fejlesztés;
    • a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzése;
    • tanyagondnoki szolgáltatások fejlesztése.
  • Tanyagazdaságok fejlesztése:
    • tanyai lakóépület felújítása;
    • gazdálkodási célú épületek felújítása, építése;
    • gazdálkodási gépek, kisgépek, eszközök fejlesztése, beszerzése;
    • karám, kerítés létesítése, felújítása;
    • vetőmag, gyümölcsfa csemete vásárlása, beszerzése;
    • tanyagazdaságok megújuló energiával történő energetikai megújítása.

Amikor a pályázatból Ócsa városa a képviselők felelőtlen, de többségi döntése alapján kivonult, akkor erről és részben a külterületeken élőkről mondtak le.
Pedig 10 % önrésszel sok minden megvalósulhatott volna. Ráadásul az elnyert támogatás vissza nem térítendő volt.

Horváth Tamás akkor még társadalmi megbízatású alpolgármester kifejtette, hogy a pályázaton részt venni nem volt rossz ötlet, sőt nem lenne rossz döntés, csak nem találtak a költségvetésben 1 millió forintot erre, és hogy amit ezzel lehetne igényelni, nem ér semmit. Horváth Tamás a kijelentéssel a fent soroltakat semmizte le, hogy az ott élőket és a külső részeken található, elmaradott, fejlesztésre szoruló nehéz körülményeket már ne is említsük.

Horváth Tamás a maga ellentmondásaival a város (egyik legjobban profitáló) legvitatottabb személyisége. Akkor, ebben az ügyben is hozta és felállította ellentmondásait, a városban élők kétségeit, amikor a pályázaton való indulást jó döntésnek titulálva a visszavonást javasolva a bukás mellett voksolt.  Ő maga jelentette ki, hogy nem lenne rossz döntés a pályázaton való indulás fenntartása, de számára ez nem ér semmit. Állítólag ezért erre nem találtak pénzt. Persze ehhez a kijelentéséhez szükség volt a Gazdasági Bizottság (Kardos Zoltán elnök) pénzügyi egyetértésére és támogatására.

Nem is taglalom ezt a belső viszonyt tovább. Az érvek és az ellenérvek eme belső körben amúgy is sajátosan ítéltetnek meg. A lényeg, hogy ők maguk közt arra találnak pénzt és arra nem, amire csak akarják. 

Tábla hirdeti, hogy az önkormányzat önmaga finanszírozására mindig talál forrást

 De nézzük a tényeket, hogy mi okozott és mi nem okozott pénzügyi gondot a városházi képviselőknek.

 - Volt pénz, (több millió) az Ágas-ház átfestésére, és átnádazására felújítás gyanánt. 
- Szintén volt pénz a Lakatosház eldózerólására, és az önkormányzati tulajdonú gépkocsi erre való felhasználására úgy, hogy közben még két vállalkozót is megbíztak és megfizettek érte.
- Volt pénz a polgármesteri iroda átalakításra és bebútorozására, mert a régi szerintük puritán volt.
- Szintén volt megfelelő összeg (közel 4 millió) a MÁV aluljárójának  átkozmetikázására, a vasút helyett. 
- Ugyancsak volt pénz, és telt önrészre (1 millió) a  most folyó átalakítási munkálatokra az önkormányzatban.  Ennek keretében még a honlapot is akadálymentesítik.
- Van pénz az Óvoda bővítésének és a Bölcsőde terveire, a folyamatok finanszírozására, új tervekre és tervezőre. 
- És lesz pénz a költségvetésben a MÁV aluljáró befedésére még akkor is, ha előtte a város útjain a kátyúkban tócsákban áll a víz, vagy akkor is, ha a vasútállomás omladozni kezd. 

Nesze neked milliók, amikor az odavezető nyom változatlan - erre be akarják fedni

- Nincs pénz a buszöblök kiépítésre, a buszmegállók szélvédetté, vagy fedetté tételére még akkor sem, ha azt többen veszik igénybe. (Ezzel szemben a vasútnak befednék az aluljáróját- mert arra mégis csak telik)
- Nem volt pénz a bírósági kártérítések megítélt összegeinek egybeni kifizetésére,. ezért az érintett lakosokat csak elaprózva, részletekben kártérítik, holott a tiszteletdíjakkal nem késlekednek.
- Sokáig nem tellett pár száz ezer forint a bérbeadott tornaterem hangszigetelésére, és a labdafogó hálók beszerzésére, még akkor sem, ha a hangkibocsájtó bérlőnek és a bérbeadónak ez jogi-, felelősségi köre. 
-  Nincs továbbá pénz járdaépítésre, kerékpárút létesítésre, de még a meglévő aluljáró és közjárdák takarítására sem futja.
- Nem találtak megfelelő összeget a két forgalmas vasúti átjáró biztonságosabbá tételére, a jármű és a gyalogos forgalom elkülönítésére, holott ez alapvető dolog. 
- Nem volt pénz a Lakatosház felújítására, annak azért sem, hogy erre korábban megfelelő árajánlattal rendelkezett az önkormányzat,- mert az számukra nem volt érték. 
- Pénzhiányra hivatkozva visszakoztak a korábbi döntésből és nem orvosolták az alsópakonyiak vízellátási gondjait, sőt az erre megszavazottakat is visszavonták, mert hogy jön az állam és a "Kánaán", mint megoldás. 
- De mint ahogy az alpolgármester előadta, állítólag nem volt 1 millió forint a Tanyafejlesztési Program véghezviteléhez sem, ezért visszavonták azt (is), hiába lett volna előnyös és jobb az itt élőknek.

Többcélú munkagép a tanyákon élők megközelíthetőségére és életkörülményeinek, színvonalának emelése céljából
Pedig a Tanyafejlesztési Programmal olyan hasznos kismunkagépet lehetett volna igényelni és nyerni, ami nem csak Ócsa, hanem Alsópakony hasznára vált volna.  Ez a több funkció kistraktor már több településen és városban bizonyított sokrétűségével és praktikusságával. Az egymilliós önrészt minden bizonnyal megérte volna, ha nem hoznak rossz döntést a képviselőink a pályázat visszavonásával. Csak hát, ha Horváth Tamás és még Bukodi Károly is erre tesz javaslatot, akkor ugye a hű csatlósok és párttársak ennek megfelelően szavazva döntenek. 

A képen látható munkaeszköz az önrésszel elérhetővé vált volna közösségünk számára. Alkalmas különböző városrendezési,- építési célú feladatokra, munkavégzésre, akár utánfutó hozzákapcsolásával hulladékgyűjtésre, árok karbantartási feladatokra.  Adapterrel hókotrásra, járdatakarításra, Ócsa és Alsópakony rosszabb terepviszonyokkal bíró földes útjainak letolására, egyengetésére. Fűnyírásra, parlagfű-mentesítésre és sok minden egyébre. Igazi többcélú munkagép.

A polgármester és az alpolgármester hibás indítványára a városvezetőink ismét rossz döntést hoztak. Sikerült ismét hátrányos helyzetbe hozni kisvárosunkat ezzel a megfontolatlan, rossz döntéssel. Pedig mint a fent soroltakból kiolvasható, számos más dologra futja több millió. Igazán nagy kár, hogy pont egy ilyen beszerzésre, nem biztosítottak pénzt. Pedig itt egy milliós ráfordítással akár megtöbbszöröztük volna a beszerezhető értékünket. Ez jelentős értékgyarapodással járó pályázat lett volna. Sajnos elmulasztották.

Kár, hogy a MÁV saját tulajdonú dolgait részesítik egyesek előnybe a városi feladatokkal szemben, még akkor, és annak ellenére is, hogy ezekre a másra fordított pénzek nem jelentenek többletforrást a városnak.  A Tanyafejlesztési Programban való részvétel, mint ésszerű pályázat többletbevételhez juttatta volna Ócsát. Még akkor is, ha ez akár csak egy a képen látható kistraktor formájában is.  

*

30 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy rosszul döntöttek, viszont jól keresnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg azt vallom, hogy inkább keressenek kevesebbet, és döntsenek jól.
      Elvégre a mi pénzünkkel játszanak.

      Törlés
  2. Kihagytad a Bukodi szánalmas nyelvpótlékát, igaz az aprópénz a felsoroltakhoz képest.
    Ez a tanárok szégyene, meg eltakarodhatna már innen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "mester" erre azt nyilatkozza, hogy az jár neki, arról nem mondhat le, valamint abból nem futná egy fél traktorra sem. Sőt a tanyasi alsópakonyiak sem érnének vele semmit.

      Törlés
    2. Meg a lenyúlt laptop, az is járt ennek a túlképzett bohócnak.
      A városlakónak meg nem jár a kulturált buszmegálló, és a kulturált vasúti átjáró, csak a kulturálatlan vezetés.
      De hát nem mindenkinek volt gyerekszobája, ezért ne hibáztassuk őket.

      Törlés
    3. Ezt látom rajtad Madaram! Sem gyerekszoba, sem ész.

      Törlés
  3. Ti teszitek tönkre amarnát ezekkel a beszólásokkal. Titeket olvasva, persze, hogy a pohár után nyúl. Benneteket nem lehet kibírni józanul. Még szerencse, hogy a képviselők többsége mellette áll.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a rengeteg okos embert aki itt van! De melyikőtök jelöltette magát polgármesternek? Szánalmas csűrhe vagytok akik csak vonyítani tudnak egy olyan ember vezérletével aki elbukta a választásokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látszik a hozzászólásod alapján, hogy te is a "Szánalmas csürhe" közösségéhez tartozol.

      Törlés
    2. Nem tudom kire gondolsz így névtelenül, de akik el bukták a választást, azok az ócsai emberek.

      Törlés
  5. Igazad van.
    Legalább itt legyen okos ember, ha már a városházán trónol a hülyébbje.

    VálaszTörlés
  6. Miért nem szervezel egy békefelvonulást a város vezetőiért?

    VálaszTörlés
  7. Jó,és okos dolgokra nem találnak 1M forintot, de a Bukodi féle sportegyesület eltékozolhat évi 3 milliót.Az udvari beszállítóvá avanzsált sarki kövér Áginál is otthagynak évi több százezret a haverok és a csókosok etetésére-itatására.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, azért az is fura, hogy a sarki édesanyádnál is otthagynak úgy 40-50 ezret naponta. Felfeded magad, Madaram? Nézhetjük anyuci bevallását?

      Törlés
    2. "Madaram"!
      Nem szeretnék egy ilyen gusztustalan hájtömeggel vitába bocsátkozni, de néhány mondat erejéig mégis megteszem.

      Édesanyám már 47 éve nincs velünk, hogy bevallását megtudd kívánom, hogy mielőbb menj utána. Gondod csak azzal lesz, hogy te nem a mennyországba, hanem a pokolba fogsz kerülni erölcstelenséged és kapzsiságod miatt.

      Törlés
    3. A pokolban már voltam, az árakat onnan tudom.
      Az ízlés pedig szubjektív, viszont egy kiló fölöslegem sincs. 47 év távlatából kicsit megkoptak az emlékeid, Madaram!

      Törlés
    4. Torz lelkületedért nem hibáztatlak.Számtalan alkalommal lehettél szem - és fültanúja édesanyád kenyérkereseti módjának. Az árakat ezért tudod olyan jól.
      A gyerekkorodban átélt traumák, és máig fennálló pszichoszomatikus betegséged kezelésére ma már nagyon jók a gyógyulási lehetőségek. Élj vele Madaram!

      Törlés
  8. Ez is jár nekik, nem tudtad?
    A te dolgod csak az, hogy fizesd az adót, és ne firtasd, mire költik.

    VálaszTörlés
  9. A felvonulás jó ötlet.Te pedig gondolom a nagy eszeddel és hozzáértéseddel indulsz a következő választásokon.
    Nevetségesek vagytok. Ugattok de nem haraptok.Esetleg a jobbiktól jön a gondolat?

    VálaszTörlés
  10. Hát, ha amarna és a chipszes alakításaiból indulok ki, akkor még egy óvodás is indulhatna.
    De van nekem tisztességes munkám, azzal és a két kezemmel keresem meg a kenyérre valót, nem közpénzből játszom a Janit.
    Mondjuk ez csak intelligencia kérdése, de hát Bukodi óta tudjuk, ami jár, az jár legyen szó akár egy nevetséges 5000,- nyelvpótlékról.
    És, nem, nem jobbiknak hívnak, bár a gondolat valóban a sajátom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az írásodat olvasva főként a két kezeddel, Madaram!

      Törlés
    2. Sem ornitológusnak, sem poligráfusnak nem vagy jó, mint ahogy embernek sem.
      Felesleges és rossz köröket futsz, de csak így tovább, jót mosolygok rajta:)

      Törlés
  11. Ma és tegnap délután kb egy-két órát voltam a város különböző pontján. Egyetlen egy hókotróval találkoztam, felemelt hó kotró lapáttal. A buszmegállók környéke tragikus állapotban van. Fel és leszállni csak úgy lehet ha fél lábszárig gázolunk a hóban. Bele sem merek gondolni ,hogy egy mozgásában korlátozott ember hogy száll le a buszról! Pedig most divat mindent akadálymentesíteni. Városunk már több tízmilliót elfecsérelt erre, de odáig még nem jutottak, hogy a saját portájuk előtt söprögessenek. A buszmegállók takarítása nem önkormányzati hatáskör? Jó lenne, ha előbújnának és megszólalnának a közterületesek. Itt mindenki csak másra vár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem, hogy akik munkanélküli támogatást, vagy segélyt kapnak nagyrészt, miért nem kapnak hólapátot ilyenkor a kézbe?

      Törlés
  12. Itt nem cél a büntetés, mert megharagszik a választópolgár, és akkor oda az aranytojást tojó tyúk.

    VálaszTörlés
  13. A város útjai nagyon csúszósak. Téli gumikkal is "szlalomoznak" az autók a jégfoltokon.
    A hókotrás kevés, a megmaradt hó és jégréteggel is kellene valamit tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rengeteg közmunkás felvehető ám erre a célra, és talán akkor nem csak a nagyját tolnák el.
      Én munkanélküli vagyok és voltam is bent, hogy lehetne-e némi pénzért havat hányni?
      Nem jönne rosszul pár forint tudod?
      Sejted mi volt a válaszuk?
      Hülyének néztek!

      Törlés
    2. A segíjjjből telik netre, Madaram? Akkor mit ugatsz itt? Fogj egy lapátot és kezd el a munkát! Ne követelőzz, teljesíts.

      Törlés
  14. Az óvoda előtti utca is megér egy történetet. Arra sem járt semmilyen hókotró, pedig, ott az óvoda, jönnek-mennek a gyerekekkel.

    VálaszTörlés
  15. Na akkor ők is fogjanak meg egy lapátot.
    Jól mondom, more?
    Csesszék meg ezek a követelőző városlakók.
    Hát ha "sóra" költenének ezek a jóemberek, miből fizetnék ki a nyelvpótlékot (mert ügye az jár), meg azt a kevéske illetményt, nem?
    És, még van képe egy nem lenyúlt laptopon ide írogatni.

    VálaszTörlés