A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. február 4., szombat

A börtönt kockáztatja télen a legtöbb gondatlan tulajdonos ( - fontos szerep jut a szolgálatoknak és a felügyeletnek)

A hideg időjárás, a havazás, a csúszós utak nemcsak az autótulajdonosoknak okoznak fejfájást évről évre Ócsán. A lehullott csapadék és röpködő mínuszok miatt gyakran életveszélyessé vált járdák a gyalogosokat is jókora kihívás elé állítja. A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak hazafelé tartva - egy-egy hó-, vagy jégfoltot kerülgetve - ugyanakkor nem szabad megfeledkezniük arról, hogy saját portájuk előtt az ő feladatuk a biztonságos gyalogos forgalom biztosítása. A társasházak lakói például egyetemleges felelősséggel tartoznak, s tévhit az, hogy a közösképviselő viszi el a balhét, ha egy járókelő a ház előtti járdán a nyakát szegi. Azonban a hivatalok és közterületek az önkormányzatokhoz tartoznak. A közterületfelügyelő kötelessége ekkor ezek fokozott ellenőrzése, hiszen a testi épség óvása közérdek. 

Erre utal Bukodi Károly közzétett felhívása is, hogy a szolgálatot teljesítő Körzeti Megbízottak, a Közterület-felügyelők és az Ócsáért Faluvédő Egyesület Tagjai, a feladatuk ellátása során fokozottan figyelemmel járjanak el a megváltozott időjárási körülmények között.

Vitathatatlan, hogy ezt a járdarészt is illenék takarítani és síkosság mentesíteni

A hosszúra nyúlt ősz és a tél eleji enyhe idő után egy hete megérkezett hazánkba is a szezonhoz illeszkedő időjárás. Az elmúlt napokban szerte az országban fordult mínuszba a hőmérő higanyszála, s rengeteg helyen várta reggelente hótakaró a munkába igyekvőket. A téli táj szépsége mellett ugyanakkor - a fagyos időjárás miatt - természetesen megnő a balesetek veszélye is; legyen szó a kisebb autós koccanásoktól, a járdákon padlót fogott gyalogosokig. A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak ugyanakkor nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a havassá és jegessé vált járdák plusz kötelességet is jelentenek számukra. A hótakarításról, s a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról a legtöbb esetben nekik kell gondoskodniuk.

Ez a közterület kihez tartozik - erről sem gondoskodnak ?

Városunkban a legtöbb gondot a járdák hiánya okozza, mert ebben a kritikus időszakban is a közútra és a kiépítetlen átjárókra kényszerülnek a gyalogosok.  A másik potenciális probléma pedig az a hosszabb-rövidebb szakasz, ahol a ugyan van járda, de azt vagy a busz, vagy a boltba betérő foglalja ki. De van olyan hosszabb szakasz is, ahol évek óta megvan ugyan a járda, de azt sem az önkormányzat, sem más nem takarítja. Erre minden évben lakossági bejelentések mennek a közterületesekhez és a hivatalba, amire nagy nehezen elővakarnak valakit, és hetek múlva letakarítják azt.

Minden évben visszatérő probléma az elhanyagolt, nem takarított járdaszakasz

Bár a közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, azonban a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani. Az előírás természetesen a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti veszélyessé vált járdán a "nyakát szegi", akkor kötelesek vagyunk az "okozott" kárt megtéríteni. Nemcsak a kártérítés elkerülése miatt érdemes figyelmet fordítani a csúszásmentesítésre, hiszen bizonyos esetekben annak elmulasztása gondatlanságból elkövetett bűncselekmény is lehet.

Hó, szemét, és köcsögöző autós a takarítatlan tájon
Egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban sokan nincsenek tisztában ezzel, s inkább áthárítják a felelősséget. Mint korábban is említettük a tulajdonosnak a kötelezettsége a csúszásmentesítés.

Végezetül érdekes lehet még kitérni arra, hogy minden ingatlantulajdonosnak érdemes felelősségbiztosítást kötnie. Az épülettulajdonosi felelősségbiztosítás fedezete az idegen harmadik személynek okozott károkon túl kiterjedhet a lakóközösségen belül egymásnak okozott károkra is.

32 megjegyzés:

  1. a, még nem kaptak bejelentést
    b, a Bukodi már egyeztet az illetékesekkel

    VálaszTörlés
  2. A Horváth jópofaságból 20 méterrel arrébb rakatta a nyáron levágott ágakat.
    Most még látványosabban ott díszeleg a szeméttel együtt.
    Neki ezt jelenti a kultúrált városkép.
    Ilyen egy hiteles vezető Ócsán.
    Gratulálok a hozzáállásodhoz paraszt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Légyszi, fejtsd ki részletesebben, mert senki nem érti!

      Törlés
    2. A Horváth a Lakatosházat már letakarítatta. Mit gondoltok, majd az utcát felsepri még?

      Törlés
    3. én felsepertetném vele.

      Törlés
    4. én felseperném vele

      Törlés
    5. Nem csak egy árnyalatnyi a különbség.

      Törlés
  3. A Székesi fényképén látszó része is hozzájuk tartozi, mégis évek óta leszarják legyen is bármilyen évszak.
    Bezzeg rendezvények céljára megfelelő a terület, akkor előkerül a tulaj a lakatkulcsal.
    Igényes hozzáállás.
    A havi százezreket felmarkolják, de hogy valamit is letegyenek érte az asztalra...
    Inkább elvesznek róla.
    Mondjuk egy pár laptopot
    Arra futja csak az intelligenciából, hogy itt verje a nyálát némelyik borvirágos arcú.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te nagyon rosszindulatú! Mi az, hogy "hozzájuk tartozik"?! Mi az, hogy "leszarják"?! Milyen rendezvényekről beszélsz - ami "hozzájuk tartozik"? Egyáltalán ki az a "hozzájuk"?! Meg kellene vizsgáltatnod magad!

      Törlés
    2. Menj és igyál valamit az legalább meglátszik rajtad mint a város állapotán a hozzáállásod.

      Próbálkozól a félremagyarázással de átlátszó vagy mint a borosüveged.

      Törlés
    3. A hozzájuk tartozik, azt jelenti, hogy ez a terület nem csak akkor kell, hogy önkormányzati legyen, amikor erre szüksége van a hivatalnak, hanem akkor is, ha gondoskodni kell róla.
      A gondoskodás pedig nem a cirkusz és paksi erőmű iderendezéséből áll, hanem annak takarításából és rendbetételéből is. Csak hogy megértsd.

      Törlés
  4. Elgondolkodtató, hogy ez a honlap milyen erkölcsi alapon kritizál bárkit, amikor a hozzászólásokat cenzúrázza, a vele egyetnemértőket nem közli. "Megjegyzése a jóváhagyása után jelenik meg!" - jelenik meg például az ezt követő bejegyzéshez reagálni óhajtók hozzászólása után. Persze érthető lenne mindez, ha olyan hozzászólásokat törölne, amelyek sértőek stb. Sajnos nem így van, sőt! Gratulálok fo-lak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan tudják, hogy ez a honlap szálka a lenyúlós önkormányzatiak szemében. Én már több mint egy hónappal ezelőtt felhívtam a közterületfelügyelőt a rendezetlen viszonyok kapcsán. Azt mondta, hogy minderről nem is tud. Kérte, hogy akinek bántja a szemét a rőzse, vagy a busz parkolása és járatása a háza előtt, vagy a hányás a járdán, az tegye meg írásban, mert szóbeli bejelentésre nem tud intézkedni. Neki csak az írásos bejelentés a jó, mert azt tudja könyvelni. Ezt a fickót Magyari Tibornak hívják.

      Törlés
    2. A Magyari Tibi is inkább az utcákat járná az önkormányzat, meg művház helyett. A hónapok óta kifordított elsőbbségadás kötelező tábla sem érdekel senki. Még jó, hogy nem volt ebből baleset. Ugyanis így egyenrangúvá, tehát jobbkezessé vált a kereszteződés. Nem tudom, miként állna szája, ha egy itt bekövetkező baleset után beperelnék az ezért fizetett, megbízott felelős személyt.

      Törlés
  5. Itt a hozzászólásod, mi ezzel a gond?
    A Karcsi is válogatott az egykori On-line fogadóórán mondván az az ő fogadóórája.
    Neki is reklamáltál?

    Az is elgondolkodtató hogy a kedves városvezetők és képviselők milyen erkölcsi alapon árúsították ki a város vagyonát képező laptopokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem minden hozzászólásom megjelent. Itt soha nem cenzúráztak még ki. Egyébként máshol is van moderálás. Az internet világa már csak ilyen. Felelősséggel tartozunk a szavainkért. Aki pedig névtelenül mond véleményt, az ne reklamáljon.

      Törlés
    2. főleg ne, ha névtelenül pocskondiáz.

      Törlés
  6. amarna!
    Na akkor eltünteted a nyáron levágott ágakat a szeméttel együtt?
    A te házad elől, pillanatok alatt eltünt gyökerestül a kivágott fa.

    VálaszTörlés
  7. nem kellene a hókotrót kiküldeni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtad, a hókotró azért van, hogy a könyvelésben költségeket lehessen elszámolni. A hó meg vagy letaposódik, vagy elolvad.

      Törlés
  8. HÓ HAHÓ!!!!!!!
    ELTAKARTA A SOK SZEMETET A HÓ!!!!!
    HÓ HAHÓ!!!!

    VálaszTörlés
  9. A jut téli gumi a Lexusra?

    VálaszTörlés
  10. azért fizetsz adót hogy jusson.
    nem tudtad?

    VálaszTörlés
  11. ja és persze, hogy világot lásson az egykori paraszt gyerek.

    VálaszTörlés
  12. Itt ragadnám meg a lehetőséget és a nagymenőknek üzenném, hogy a Lexus mellett nem kéne szembejönni az egyirányú utcában. A jobboldali ágon ki lehet hajtani és balkanyarral elérhető a Nonstop. A Bajcsyról sem kéne a tanár úrnak szabálytalanul az egyirányú forgalommal szemben az elnök úrhoz autóznia. Mutathatnának jó példát ezek a vezetőként jól pozicionált politikus urak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szarból várat építeni? Mit vársz ettől a két gőgös alaktól?
      Részegen vezetnek, az egyirányú utca nekik nem számít.Kedves választópolgár csak addig vagy mig negszerzik a szavazatodat, utána már csak zavaró tényező, másodrangú csótány.Ismered mindkettőt amióta ideköltöztek, vagy nem?! Emberi megnyilvánulásuk még nem volt.

      Törlés
  13. Csak becsületesen és tisztességesen továbbra is, mert ügye ezt máshogy nem lehet.

    A másikat szóra sem méltatom.

    VálaszTörlés
  14. Magyari Tibor tavaly nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a teherautókkal szemben nem cél a büntetés!
    No comment

    VálaszTörlés
  15. Ilyen jellegű kijelentést a túlképzett polgármester is tett, csak ő a lakosságra kivetítve.
    Látszik is az eredmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő köszöni jól van. Reggel gépkocsival eljár kávézni az állomás elé, ahol a józanéletűek a napi áldomásukat fogyasztják. Velük megbeszéli a városi gondokat, ezzel beül az autójába és a hivatalban előadja, hogy oda egy fedett nyilvános WC-t kell az önkormányzatnak létesíteni. Ezzel nem csak a közlekedési gondok oldódnak, meg, hanem kulturáltabbá válik a város. Mert ez a fejlődés. Aki pedig ott fagyoskodik a peronon, vagy a közeli buszmegállóban, az le van sajnálva. Miért nem iszik ott egy melegítőt, vagy jár inkább saját kocsival, mint ahogy maga teszi és ezzel jó példával előjár.

      Törlés
  16. Beszarás az ürge.:)
    Ott spontán lehet neki kérdéseket is feltenni mondta ő.
    Ez lenne a rögtönzött fogadóóra.
    Persze a kérdéseidet előzőleg írásban nyújtsd be, hogy tudjon szelektálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, hogy hozzászólok - nem az itteniek kedvére -, de úgy hallottam a közmeghallgatáson is lehetet szabadon kérdezni.

      Törlés