Na
melyik az a finomság, amelyik a mézeskalács mellett karácsonykor
kihagyhatatlan?
Hát persze, hogy a püspökkenyér! Tőlünk most megtudhatod
hogyan lesz tökéletes!
- 15 dkg aszalt gyümölcs
- 10 dkg kandírozott citrushéj
- 8 dkg mazsola
- 1 (bio) citrom vagy narancs reszelt héja
- 16 dkg liszt
- 12,5 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 kk sütőpor
- csipetnyi só
- 2 ek rum
- a bevonathoz: 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A
lisztet kimérjük. A mazsolát langyos vízzel leöblítjük, majd papír
kéztörlővel szárazra töröljük. Egy őzgerincformát kikenünk vajjal és
liszttel kiszórjuk. Az aszalt gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. A vágott
gyümölcsöt, mazsolát, reszelt és kandírozott gyümölcshéjat 2 ek liszttel
(a kimért adagból) elkeverjük.
A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval. A vajat géppel habosra (fehéredésig) keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat. Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, végül forgassuk bele a gyümölcsöket. A masszát az őzgerinc formába simítjuk. 175 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Feltétlenül végezzünk tűpróbát!
A kihűlt süteményt olvasztott csokoládéval bevonjuk.
A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval. A vajat géppel habosra (fehéredésig) keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat. Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, végül forgassuk bele a gyümölcsöket. A masszát az őzgerinc formába simítjuk. 175 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Feltétlenül végezzünk tűpróbát!
A kihűlt süteményt olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Tippek:
1.
A gyümölcsök összetétele rajtunk múlik. Használhatunk aszalt
sárgabarackot, szilvát, datolyát, fügét. Tehetünk a masszába
természetesen vágott diót is: pl. 10 dkg aszalt gyümölcs és 5 dkg dió
változatban.
2. A kevert tészta összeállítása nem nehéz, a sütésre
viszont ügyeljünk! Különösen igaz ez arra az esetre, ha világos színű
sütőformánk van, amely alulról (sütője válogatja) de általában
nehezebben sül, így kitolódhat a sütési idő, illetve érdemes a sütő alsó
részén sütni a süteményt. Ha felülről túlzottan barnul a sütemény,
fedjük le egy darab sütőpapírral vagy alufóliával.
3. Az
olvasztott csokoládé bevonat elkészíthető tasakos tortabevonóval is,
amely annyiban egyszerűbbé teszi dolgunkat, hogy nem szükséges a
csokoládé vízgőzben történő felolvasztása.
4. A csokoládébevonat
elhagyható, helyettesíthetjük legegyszerűbben porcukorral, vagy
citromlével és porcukorral kikevert citromos cukormázzal.
*
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése