A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 24., hétfő

Egy karácsonyi klasszikus - a püspökkenyér recept

Na melyik az a finomság, amelyik a mézeskalács mellett karácsonykor kihagyhatatlan? 
Hát persze, hogy a püspökkenyér!  Tőlünk most megtudhatod hogyan lesz tökéletes!

 Hozzávalók:
    Egy karácsonyi klasszikus - A püspökkenyér recept
  • 15 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg kandírozott citrushéj
  • 8 dkg mazsola
  • 1 (bio) citrom vagy narancs reszelt héja
  • 16 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 kk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 2 ek rum
  • a bevonathoz: 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A lisztet kimérjük. A mazsolát langyos vízzel leöblítjük, majd papír kéztörlővel szárazra töröljük. Egy őzgerincformát kikenünk vajjal és liszttel kiszórjuk. Az aszalt gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. A vágott gyümölcsöt, mazsolát, reszelt és kandírozott gyümölcshéjat 2 ek liszttel (a kimért adagból) elkeverjük.
A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval. A vajat géppel habosra (fehéredésig) keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat. Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, végül forgassuk bele a gyümölcsöket. A masszát az őzgerinc formába simítjuk. 175 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Feltétlenül végezzünk tűpróbát!
A kihűlt süteményt olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Tippek:
1. A gyümölcsök összetétele rajtunk múlik. Használhatunk aszalt sárgabarackot, szilvát, datolyát, fügét. Tehetünk a masszába természetesen vágott diót is: pl. 10 dkg aszalt gyümölcs és 5 dkg dió változatban.
2. A kevert tészta összeállítása nem nehéz, a sütésre viszont ügyeljünk! Különösen igaz ez arra az esetre, ha világos színű sütőformánk van, amely alulról (sütője válogatja) de általában nehezebben sül, így kitolódhat a sütési idő, illetve érdemes a sütő alsó részén sütni a süteményt. Ha felülről túlzottan barnul a sütemény, fedjük le egy darab sütőpapírral vagy alufóliával.
3. Az olvasztott csokoládé bevonat elkészíthető tasakos tortabevonóval is, amely annyiban egyszerűbbé teszi dolgunkat, hogy nem szükséges a csokoládé vízgőzben történő felolvasztása.
4. A csokoládébevonat elhagyható, helyettesíthetjük legegyszerűbben porcukorral, vagy citromlével és porcukorral kikevert citromos cukormázzal.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése