A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. szeptember 2., vasárnap

Így vigadtunk - képi emlékek a Városi Vigasságról

Ócsa 2005-ben kapta meg a városi rangot. Azóta ennek örömére, minden évben a nyár végén, ősz elején Városi Vigassággal emlékeznek meg a várossá alakulásról.

Az emberek gondolkodásmódjában a „város” mindig magasabb rangú volt mint a „falu” vagy a „község”. Az urbánosodott milliók szívesebben költöztek egy városba, ahol automatikusan feltételezték, hogy jó levegőt, tiszta időt, és mindenféle városi körülményt kapnak egyszerre. A falu vagy a község általában földutat, állatszagot, és pláza nélküli környezetet jelentett a számukra.

Aluljáró-fesztivál 2008
Pedig nincs ez mindenhol így. Vannak ugyan helyek, ahol ezzel jól sáfárkodnak és sikert tudnak kovácsolni a lehetőségekből, valamint vonzóvá teszik magukat, de vannak ahol ezt nem tudják kiaknázni, vagy éppenséggel megreked a korábban indított folyamat, és olyan hely is létezik, ahol ebbe az átalakulásba lassan belegörnyednek, mert egyre inkább csak eladósodnak. 

Még mindig 2008 - emlékszel rá?





Nos, hogy Ócsa hova tartozik, azt döntse el mindenki maga.

Valószínű, hogy az önkormányzatok abban is bíznak, ha megkapják a városi címet, majd az eddigieknél is többen fognak kiköltözni hozzájuk, és többen fogják pénzüket náluk elkölteni.

Ha a beköltözéssel annyira nem is, de a Városi Vigassággal talán egy páran valóban nálunk fogják, szokják, a pénzüket elkölteni ezen a napon. 

Még üres a placc - de a színpad áll, burkolat is van
Az ócsaiak már megszokták, és megszerették ezt az ősz eleji vigalmat, az ingerszegény városkában.

2005-ben kezdődött minden. Akkor a 35 éves ócsai vasúti aluljáró kihasználatlansága, a fiatalos kulturális rendezvények hiánya, a település várossá nyilvánítása apropóján jól jött a  rendeltetésszerűen szinte alig használt aluljáró. Úgy gondolták, megtöltik és lecsalogatják az utca emberét. Akkor ez újdonság volt. Kiállítás, zenei programok, zsúfoltság.

Azóta ez a kezdeti vigasság nőtte ki magát. Évről évre a várossá válásukat ünneplik a helybéliek.

Az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület (OPKE) is fontosnak tartja ezt a napot. Ők is, ahogy más egyesületek és magánszemélyek is megülik és ápolják az ebbéli ócsai hagyományokat. Az idén is több százan vettek részt a közösségi programokban, ami most nem az aluljáró környékén és nem a focipályán, hanem az önkormányzat előtti kibontott területen, és a Panyik Andor utca elején volt megrendezve. 

A várossá válás alkalmából immár hetedik alkalommal rendezik meg Ócsán a Városi Vigasságokat.




Az idei Városi Vigasságon  volt főzőverseny, ügyességi vetélkedő, színpadi műsor, közösségi rendezvény és tűzijáték. Ócsa tortájának felvágása ismét nagy ovációt váltott ki. Az emberek nagy szeretettel fogadták a kóstolót. 

Tortára várva

Az első szeletek

Sorban állva

Bukodi Károly polgármester a Város tortájával - 2012
Sok fiatal és kisgyermekes szülő kilátogatott a mondhatni (helyi viszonylatban) nagyszabású rendezvényre. Fontos, hogy az emberek jól érezték magukat.
Erről az érzésről kívántam egy rövid képes beszámolót adni. 



*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése