A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. december 19., vasárnap

Lamerki (-jobbszél)

A Horn-kormány idején így gondolkodott a szocialista agytröszt: „Jövő, tervezés, biztonság. Az ilyesmit szereti a lakosság. Mivel ők képtelenek takarékoskodni, megtesszük mi helyettük.” Létrehozták a Lakossági Megtakarításokat Kezelő Intézetet (Lameki), és elrendelték, hogy minden közalkalmazott banki folyószámlájáról havonta emeljenek le 10 százalékot a Lameki számára. Ez a pénz nem vész el, hirdették, s Geszti Péterrel gyönyörű plakátokat készíttettek pálmafás tengerpartokról. Ugyanis nyugdíjas éveiben kiveheti a polgár a pénzét, és Honolulura utazhat belőle. De aki okos, az bent hagyja 100 éves koráig, és kamatoztatja. Addigra annyi összegyűlik, hogy egész hátralévő életében nem lesz gondja semmire: vehet éves teniszbérletet, búvárkodhat a nagy korallzátonynál. Aki pedig úgy dönt, hogy csak 2150-ben veszi fel a teljes összeget, az rögtön egy budai villát is kap mellé, amit Lendvai Ildikó személyesen ad át egy puszi kíséretében.

Az új vállalatnak természetesen kellett ügyvezetés, székház, takarítónő stb. Unokatestvérek, sógorok, komák, régi elvtársak jutottak busásan jövedelmező állásokhoz. Egy idő után rájöttek, hogy valami hozamot kéne produkálni, ezért megbízták a vezérigazgatót, hogy hétfőnként tegye fel a törzstőkét a ruletten a pirosra. Ha bejött, jól berúgtak, ha nem, akkor izgultak, nehogy egyszerre akár tízen is kérjék a járadékukat, mert arra nem maradt fedezet.

A Lameki látszólag szárnyalt, már éppen a tőzsdére való bevezetését fontolgatták, amikor a 2010-ben megalakult kormány hirtelen leállíttatta a kötelező befizetéseket. A vállalat hónapokon belül csődbe jutott. Lett sírás-rívás, elmondták, megírták minden fórumon és hullámhosszon, hogy a fideszesek ellopták az emberek megtakarításait. Amit milliók évtizedekig fizettek a szép és boldog jövő reményében, azt egyetlen tollvonással elvették tőlük.

– Sose bízz a tolvaj politikusokban – törölgette a szemét megannyi károsult a Gyurcsány-blogra feltett videó tanúsága szerint.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése